Sport – Ponorka U-571

Sobotní Sport nám 17. května 2008 za 44,- Kč opět připomene časy 2. světové války, tentokrát filmem Ponorka U-571 o odvážných námořnících, odhodlaných splnit úkol navzdory všem překážkám a smrtelnému nebezpečí. Hrdinové jsou obyčejní lidé, kteří dělají neobyčejné věci…

Nicméně komentáře hovoří o tom, že znalci se válí smíchy, jaké mají filmaři představy o možnostech ponorek, a dějepisáři rudnou vzteky nad zkreslováním skutečností ohledně skutečného ukořistění přístroje Enigma.

Píše se rok 1942. Druhá světová válka. Na jaře zuřila v severním Atlantiku válka, kde měli nacistické ponorky výraznou převahu. Americké vojenské námořnictvo prožívá peklo. Mimo jiné i proto, že Spojenci nedokázali rozluštit nový německý kód Enigma. Posádka USS-33 byla nečekaně povolána do akce, protože spojenecké síly zachytily volání kapitána Wassnera z německé ponorky U-571, která byla poničena předchozím útokem. Posláním Američanů je teď vniknout do německé ponorky, najít na palubě dešifrovací přístroj a neprozradit Němcům, že se dostalo do cizích rukou.

Zatímco němečtí námořníci se marně pokoušejí opravit rozbité motory ponorky, její kapitán přikáže postřílet trosečníky z potopené spojenecké lodi. Americkému komandu se podaří proniknout k lodi. Německý kapitán sice v poslední chvíli odhalí zradu, nestačí však účinně zareagovat. Vypukne přestřelka, během které se Američanům podaří proniknout na palubu ponorky, odzbrojit nepřítele a objevit šifrovací přístroj.

Jenže samozřejmě nic nejde tak, jak je naplánováno a právě při zpáteční cestě s dekodérem na raft, kterým měl být přístroj dopraven na americkou ponorku, je náhle americká ponorka zasažena. Posádka poručíka Andrewa Tylera je nucena vrátit se na poničenou německou U-571 Na poškozené německé ponorce tak uvízne devět amerických námořníků. Podaří se jim zorientovat v cizím plavidle a ponořit se, a dokonce zničit torpédem německou ponorku. Z potopené americké lodi se jim podaří zachránit dva trosečníky, ale nikdo netuší, že jedním z nich je velitel německé ponorky. Námořníkům se podaří alespoň nouzově ponorku opravit a vydají se s ní do britských vod.

Je to cesta plná nebezpečí, protože na ně útočí nejen spojenecká letadla a lodě, která je logicky považují za Němce, ale nebezpečného nepřítele mají také uvnitř ponorky, protože německému kapitánovi se podaří osvobodit a poškodit opravené motory.

Verze z obálky:
Americká námořní posádka se vydává na tajnou misi do hlubin válkou rozbouřeného moře, aby získala německé kódovací zařízení Enigma. Když už ji mají téměř na dosah, jejich plavidlo exploduje. Jsou odsouzeni zůstat na německé ponorce, která je však v žalostném stavu a kde veškeré návody k ovládání jsou v jim neznámém jazyce. Nepřátelské lodě útočí, posádka musí přemýšlet a jednat rychle… pokud chtějí přežít.
Ještě nějaké další detaily třeba tady.Žánr: Thriller / Drama / Akční / Válečný
Země původu: USA / Francie
Rok vzniku: 2000
Délka: 112 min.
Původní název: U-571
Světová premiéra: 17. dubna 2000 – USA
Premiéra v kinech ČR: 19. října 2000
Režie: Jonathan Mostow
Scénář: Jonathan Mostow, Sam Montgomery, David Ayer
Produkce: Dino De Laurentiis, Martha De Laurentiis, Hal Lieberman, Lucio Trentini, Martha Schumach
Hudba: Richard Marvin
Kamera: Oliver Wood
Společnost: Canal Plus Image International / Universal Pictures
Natáčeno: Cinecittà Studios, Cinecittà, Rome, Lazio, Itálie (studio) / Malta / Rusko / San Francisko, Kalifornie, USA /San Pedro, Los Angeles, Kalifornie, USA / St. Paul’s Bay, Malta
Hrají: Matthew McConaughey (poručík Andrew Tyler), Harvey Keitel (Henry Klough), Jon Bon Jovi (poručík Pete Emmett), Bill Paxton (kapitán Mike Dahlgren), David Keith (Matthew Coonan), Thomas Kretschamnn (Günther Wassner), Jack Noseworthy (Bill Wentz), Jake Weber (Hirsch), Tom Guiry (Ted Trigger Fitzgerald), Will Estes (Ronald Rabbit Parker), Terrence ‚T.C.‘ Carson (Eddie Carson), Erik Palladino (Anthony Mazzola), Dave Power (Charles Tank Clemens), Derk Cheetwood (Herb Griggs), Matthew Settle (Keith Larson), Rebecca Tilney (paní Dahlgrenová), Carolyna De Laurentiis (Prudence Dahlgrenová), Dina De Laurentiis (Louise Dahlgrenová), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1 anglicky, 2.0 česky
Titulky: česky (Petr Putna)
Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)
Bonus: Film o filmu, Jak se vytvářela ponorka U-571, Rozhovor s P. Hannifinem, Příběh ponorky U-505, Zajmutí ponorky U-110, Enigma, Upoutávka