Eusebius – Bat 21

Eusebius nabídne z katalogu MagicBoxu v pátek 4. února 2011 film Bat 21. Obálka do fialovorůžova, označení Hit týdne, tudíž cena 69,- Kč. Válečný příběh odehrávající v průběhu nechvalně známé vietnamské války.

Jen ti nejodvážnější dokážou riskovat své životy pro záchranu druhých! Příběh vypráví o skutečné záchranné misi, při které je za nepřátelskou linií sestřeleno průzkumné letadlo podplukovníka Humbletona.

Náruživý hráč podplukovník Iceal „Ham“ Hambleton je přímo z golfového greenu odvolán na velení, kde se dozví, že je plánována severovietnamská ofenzíva. Americké velení chce provést na místě spojení kobercový nálet. Hambleton je vyslán provést průzkumný let nad stanovenou oblastí – a právě během letu je jeho letoun sestřelen. Jako jediný z posádky přežije, ale ocitá se sám uprostřed džungle, kudy pravidelně procházejí vietnamské hlídky a jejíž části jsou zaminovány. Ač byl doposud zvyklý sledovat válku jen zpoza svého pracovního stolu, nyní musí najít způsob, jak přežít.

Ze základny vzlétá vojenský pilot kapitán Clark, aby navázal spojení se ztraceným podplukovníkem. Hambleton při rádiovém kontaktu používá termíny běžné v golfu, aby tak zmátl případný odposlech. Vrtulník však pro něj bude moci přiletět až druhý den za úsvitu a Hambletona čeká jeho první noc v džungli…

Ani ráno se však nepodaří dopravit podplukovníka do bezpečí. Hambleton v kódovaném jazyce sděluje, že má plán: chce se dostat na místo, kam je plánován velký americký nálet. Cestou džunglí se setká s vesničanem a jeho rodinou – přestože mu nechce ublížit, vesničan ho zuřivě napadne mačetou a Hambleton je nucen ho zabít. Tento zážitek jím hluboce otřese, je to poprvé, kdy někoho zabil…

Mezitím se Clark snaží pokračovat v záchranné misi. Hambleton je velice důležitou osobou a kdyby padl do zajetí, mohlo by dojít k vyzrazení důležitých a přísně utajovaných informací… Přes veškerou snahu je však místo, kde má dojít ke střetnutí Vietcongem, objeveno. Nelidský postup hustou džunglí se tak mění v krvavá jatka.

Nad 60 procent: Poměrně slabý scénář, spíš taková pohádka pro dospělé, ale skvělé herecké výkony z toho dělají film, který není třeba zatracovat.

Zadní strana dosavadního vydání

Zadní strana aktuálního vydání

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1988

Délka: 100 minut (100_29)

Původní název: JBat*21

Světová premiéra: 4. října 1988 – Filipíny

Režie: Peter Markle

Námět: William C. Anderson (román)

Scénář: William C. Anderson, George Gordon

Produkce: Michael Balson, Mark Damon, David Fisher, Evzen Kolar, Gary A. Neill, Jerry Reed, David Saunders

Hudba: Christopher Young

Kamera: Mark Irwin

Střih: Stephen E. Rivkin

Kostýmy: Audrey M. Bansmer

Společnost: Bat 21 Limited L.P. / Eagle / TriStar Pictures / Vision PDG

Natáčeno: Sabah, Borneo, Malajsie

Hrají: Gene Hackman (podplukovník Iceal „Ham“ Hambleton), Danny Glover (kapitán Bartholomew  ‚Bird-Dog‘ Clark), Jerry Reed (plukovník George Walker), David Marshall Grant (Ross Carver), Clayton Rohner (seržant Harley Rumbaugh), Erich Anderson (major Jake Scott), Joe Dorsey (plukovník Douglass), Michael Ng (Vietnamec), Theodore Chan Woei-Shyong (kluk na mostě), Don Ruffin (posádka helikoptéry), Scott Howell (posádka helikoptéry), Michael Raden (posádka helikoptéry), Timothy Fitzgerald (důstojník EB-66), Stuart B. Hagen (důstojník EB-66), Jeffrey Baxter (střelec v helikoptéře), Alan King  (střelec v helikoptéře), Bonny Yong, Willie Lai, Martin Yog, Jim Aman, Freddie Chin, Dennis Chong, Liow Hui Chun, Fung Yun Khiong, Henry Lee, Michael Lee, Jeffrey Liew, Fredolin Leong, Benedict Lojingkau, Walter Lojingkau, Johnny Michael, Clarence Mojikon, Wilod Nuin, Harold Sinpang, Paul Yong, Conidon Wong, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (1,85:1)

Bonus: Vychází na DVD, Bioscop uvádí v kinech