Filmexport Home Video – Bláznova kronika

A ještě jeden plnohodnotný titul z vydavatelství Filmexport Home Video určitě stojí za zmínku. Pamětníkům dobře známá půvabná historická komedie Bláznova kronika se dočkala překvapivého dvoudiskového provedení, které šlo do prodeje za 299,- Kč. Vizuálně experimentující film, prolínající dávné rytiny do filmového obrazu, nám ukazuje slavná i zapomenutá bojiště třicetileté války.

Rok 1625, doba třicetileté války. Čechy jsou rozděleny do dvou táborů. Na jedné straně habsburský císař Ferdinand II., na druhé dánský král Kristián IV. Verbíři armád obou vládců hledají muže do svých vojsk.

 

V rukou vojenských verbířů skončí i vesnický mládenec Petr, kterého odvedli k vojsku přímo od jeho pluhu. Obléknou mu vojenský kabát a Matěj, královský verbíř, si ho přiváže ke koni. V nestřeženém okamžiku po bitvě, kterou přežijí jen oni dva, z bojiště uprchnou. Vzápětí padnou do rukou druhého vojska, císařského. Pro Matěje je vojna jako vojna, proto obrátí kabát na ruby a rázem je z něho císařský voják.

 

Jednou oba mušketýři zabloudí a najdou opuštěný vůz s pokladnou, drahými předměty a obleky. Petr o zlato nestojí a vydá se sám svou cestou. Setká se s opuštěnou dívkou Lenkou. Zanedlouho je dostihne Matěj, pronásledovaný tlupou vojáků. Petr se rychle oblékne do krásných šatů, Matěj zase obrátí kabát a Lenka se stane šaškem. Tentokrát však Matěj zvolil nesprávnou stranu a tak trojice padne do rukou císařského vojska.

 

Na zámku císařových přívrženců s nimi zacházejí různě, podle toho, kdo právě vítězí. Zvláštní postavení má Petr, kterého chtějí oženit s komtesou Veronikou. Lenka, která miluje Petra, se však svého chlapce nevzdá. Nakonec se jim všem podaří uprchnout. I s Matějem prožijí pak mnohá dobrodružství, než dospějí ke štěstí…

 

Karel Zeman použil v tomto snímku technik animovaného i hraného filmu, které ve specifickém spojení vytvořily novou kvalitu, rukopis, který je nezaměnitelný a který okouzluje diváky dodnes.

 

Disk 1:

Bláznova kronika (81 min.)

Titulky: anglické a české pro neslyšící

Bez pasu a bez víza z Kudlova do San Franciska (15 min.)

Titulky: české pro neslyšící

Disk 2:

Galerie fotografií a dokumentů

Rozhovory (62 min.)

Biografie a filmografie

Festivaly a ocenění

Titulky: české pro neslyšící

 

A opět alespoň něco z diváckých dojmů: I přes poněkud unylou druhou polovinu filmu  náramná ukázka Mistrovy fantazie. Jeden z vrcholů československé poválečné kinematografie.

Žánr: Historický / Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1964

Délka: 81 minut

Premiéra v kinech ČR: 18. prosince 1964

Režie: Karel Zeman

Pomocná režie: Bohumil Brejcha, Miroslav Kubišta

Asistent režie: Eliška Doubková, Jana Rozbrojová

Námět: Karel Zeman

Scénář: Karel Zeman, Pavel Juráček

Produkce: Josef Ouzký

Kamera: Václav Huňka

Druhá kamera: Zdeněk Prchlík

Asistent kamery: Bohumil Paris

Hudba: Jan Novák

Střih: Miroslav Hájek

Zvuk: Roman Hloch

Kostýmy: Jiří Jaška, Miloslava Šmídová, Dagmar Krausová

Architekt: Zdeněk Rozkopal

Masky: Rudolf Hammer, Jan Štětina, Jiří Budín

Triky: Arnošt Kupčík, František Krčmář, Bohuslav Pikhart, Zdeněk Ostrčil, Josef Zeman

Společnost: Filmové studio Barrandov

Hrají: Petr Kostka (Petr), Miloslav Holub (verbíř Matyáš z Babic), Emília Vášáryová (Lenka), Valentina Thielová (komtesa Veronika), Karel Effa (hejtman Varga z Koňousova), Eva Šenková (hraběnka, matka Veroniky), Eduard Kohout (hrabě, otec Veroniky), Vladimír Menšík (dvorní malíř), Čestmír Řanda (vachtmajstr), Jiří Holý (španělský důstojník), Josef Haukvic (císařský mušketýr), František Kovářík (šašek), Ota Žebrák (ansfeldovský důstojník), Václav Švec (hradní stráž), Olga Schoberová (pradlena), Martin Raus (císařský důstojník), Milan Neděla (kovář), Míla Myslíková (služebná), Ladislav Gzela (hradní stráž), Alois Dvorský (strážný na hlásce), Vítězslav Černý (mušketýr), Zdeněk Braunschläger (mušketýr), Stanislav Ebens (mušketýr), Otakar Moučka (mušketýr), Marie Hübschová (dvorní dáma), Zdeňka Balounová (dvorní dáma), Olga Světelská (dvorní dáma), Miriam Kantorková (dvorní dáma), O. Nosková (dvorní dáma), Lubomír Bryg (kuchtík), Jaroslav Klenot (rváč), Jiří Lánský (rváč), Ludvík Wolf (rváč), Karel Engel (rváč), Evelyna Stryhalová (kurtizána), Alois Müller (velitel stráže), Jan Libíček (vozka-verbíř), Vladimír Linka (dvořan), Jiří Lukeš (princátko), Milan Kindl (kat), Božena Köhlerová (děvečka), O. Kulčycká (děvečka), Oldřich Stodola (posel poražených), Vladimír Navrátil (dvořan), Otto Ohnesorg (generál), Miloslav Šindler (lokaj), Václav Podhorský (císařský mušketýr), Jindřich Poledňa (halapartník), Jiří Šindelář (zbrojnoš), Pavel Robin (Vargův mušketýr), Zdeněk Skalický (císařský mušketýr), Antonín Soukup (hradní stráž), Zdeněk Týle (sluha hraběte), Miloslav Průša (šermíř), I. Černohorský (šermíř), J. Černohorský (šermíř), K. Palivec (šermíř), V. Nádvorník (šermíř), Zdeněk Vašek (mušketýr), Gustav Vondráček (mušketýr), Ladislav Zápotocký (generál), Jiří Zach (generál), Ervín Zolar (opilý strážce), Bohuslav Kupšovský (lokaj), Smolík František [dab] (hlas šaška), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: anglicky, česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL – 1. DVD9 , 2. DVD5 – 4:3

Bonus: viz obsah disků v textu