Bontonfilm – Hulk

Podle zveřejněného náhledu se na pulty vrací ediční řada Cinema Club, leč vypadá to, že Bontonfilm ji zmenšil na rozměr normálního digipacku. V pátek 11. února 2011 by měla dorazit jedna ze zfilmovaných verzí komiksu Hulk za 99,- Kč. Mladší adaptace bude na pultech za týden. Nejsilnější bytost na Zemi, superhrdina, ale i monstrum.

Nevím, kdo jsem. Nevím, jak jsem vznikl. Vím jen, že mě nebudete mít rádi, až se rozzlobím.

Vědec, doktor David Banner, vždycky když se rozčílí, promění se v silného a velkého nadčlověka Hulka. Zoufale se snaží zbavit svého druhého monstrózního já, tajně se vkrade do vládní výzkumné laboratoře doktora Ronalda Pratta a doufá, že najde vysvobození. Když Pratt objeví Bannerovo tajemství, nabídne mu pomoc. Ale krásná agentka, která má získat Prattovy myšlenky pro teroristy, donutí Bannera vybrat si mezi láskou, loajalitou, dobrem a zlem a nakonec mezi životem a smrtí.

Tohle je sice oficiální text ze stránek vydavatele, ale nějak se mi zdá podezřelý – už jen proto, že v obsazení jakákoli postava se jménem Ronald Pratt chybí. A pokud mě paměť neklame, je to tak trochu jinak… Proto raději ještě variantu z jiných zdrojů:  

 

Bruce Banner, vědec každým coulem, má všechny důvody ke zlosti na své nadřízené. Jeho převratná vědecká práce, která změnila pohled na možnosti genetické technologie, je zapomenutou a pro jejího autora stále bolestivou minulostí. Jen Betty Rossová, skvělá spolupracovnice a někdejší přítelkyně, se snaží uchránit ho před dalšími střety a konflikty. Stala se totiž svědkem neúspěšného pokusu, kdy Bruce, ve snaze zabránit explozi a zachránit holý život, byl vystaven smrtelné dávce záření gama. Zdánlivě se nic nestalo, ale jednoho dne opustilo Bruceho laboratoř obrovské monstrum. Svalovec známý jako Hulk, který za sebou zanechal jen trosky. Je nebezpečný lidem, ale i celému světu. Armáda a její arzenál jsou uvedeny do stavu nejvyšší pohotovosti. Betty tuší souvislosti, ale ve svém boji o záchranu zeleného giganta i blízkého člověka je téměř osamělá..

 

 

Kolem 60 procent a pro většinu diváků zklamání. Přeměna komiksového hrdiny na psychologické drama ve víceméně experimentálním filmu mnoho příznivců komiksu nenadchla. Za sebe můžu říct, že neevropská režie je z filmu hodně cítit, především díky obrazovému pojetí.

Žánr: Akční / Sci-fi

Země původu: USA

Rok vzniku: 2003

Délka: 132 minut

Původní název: The Hulk

Světová premiéra: 17. června 2003 – USA

Kinopremiéra v ČR: 10. července 2003

Režie: Ang Lee

Námět: Stan Lee, Jack Kirby (komiksová série pro Marvel)

Scénář: John Turman, Michael France, James Schamus

Produkce: Avi Arad, Kevin Feige, Larry J. Franco, Gale Anne Hurd, Stan Lee, James Schamus, Cheryl A. Tkach, David Womark

Hudba: Danny Elfman

Kamera: Frederick Elmes

Střih: Tim Squyres

Kostýmy: Marit Allen

Společnost: Universal Pictures / Marvel Enterprises / Valhalla Motion Pictures / Good Machine

Natáčeno: Utah, USA / Kalifornie, USA / Havaj, USA / Arizona, USA

Hrají: Eric Bana (Bruce Banner), Jennifer Connelly (Betty Rossová), Sam Elliott (Thaddeus Ross), Josh Lucas (major Glenn Talbot), Nick Nolte (David Banner, otec), Paul Kersey (mladý David Banner), Cara Buono (Edith Bannerová), Todd Tesen (mladý Ross), Kevin Rankin (Harper), Celia Weston (paní Krenslerová), Mike Erwin (mladý Bruce Banner), Lou Ferrigno (ochranka), Stan Lee (ochranka), Regi Davis (ochranka), Craig Damon (ochranka), Geoffrey Scott (prezident), Regina McKee Redwing (velitelka národní ochrany), Daniel Dae Kim (pobočník), Daniella Kuhn (kamarádka Edith), Michael Kronenberg (Bruce Banner jako dítě), David Kronenberg (Bruce Banner jako dítě), Lou Richards (dětský lékař), Jenn Gotzon (servírka), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital DTS 5.1 anglicky, 5.1 česky  

Titulky: česky, anglicky, arabsky, řecky, turecky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: Audiokomentář režiséra Anga Leeho, V záchvatu vzteku – Větvení

na obalu vydání Universal Music pro videopůjčovny bylo uvedeno Za kamerou, uprostřed vřavy – záběry z natáčení přístupné přímo při přehrávání filmu