Řitka Video – Bouře meteorů

Zatímco na obrazovce drtí planetu Drtivý dopad, já strkám do mechaniky žánrově spřízněné DVD z katalogu společnosti Řitka Video, tentokrát se podívejme podrobněji na televizní film Bouře meteorů. Vesmírná tělesa likvidují zemi.

Na úvod jako vždy oficiální text:

San Francisco se stane terčem dopadu ničivých meteoritů, které se snášejí na Zemi při průletu zatoulaného kosmického tělesa. Původně mělo být pro astronomku Michelle Youngovou pozorování roje meteorů nebeským zážitkem, který uvidí na vlastní oči jen jednou za život. Brzy se ale vše změní v noční můru, když tisíce vesmírných částic proletí zemskou atmosférou a začnou nemilosrdně bombardovat město. Destrukce je děsivá a miliony obyvatel San Franciska, včetně Michelliných dospívajících dětí, se ocitají uprostřed křížové vesmírné palby.

Bouře meteorů 

Jako první si řekněme, že nejde o produkt společnosti Asylum. Těžko říct, zda naštěstí, či bohužel. Jejich věci totiž podle diváckých ohlasů bývají tak nablblé, až jsou zábavné. V tomto případě za vznikem stojí televizní kanál SyFy, jehož věci povětšinou bývají jen nablblé.

San Francisco 

K popisu filmu snad ani tentokrát nelze mít výhrady. Scénář je neuvěřitelnou snůškou všech klišé, které vás při popisu námětu mohou napadnout a je děravý jak řešeto.

Doktorka astronomka 

Zachránkyně světa pracuje na univerzitě, je rozvedená a střídavě s bývalým manželem, dříve armádním plukovníkem, nyní velitelem městského krizového štábu (jaká náhoda!), se střídá v péči o pubertální děti. V okamžiku, kdy se chystá spolu se studenty sledovat průlet roje Leonid, jsou děti u její sestry, zdravotní sestry, a zapomnětlivý manžel zrovna k univerzitě dorazil na motorce, protože mu z hlavy vypadlo, že má děti nejdřív vyzvednout.

Konflikt bývalých manželů 

Vše je ale zapomenuto v okamžiku, kdy místo krásné podívané začínají „mikrometeority" (tak je nazývají, přitom mají velikost od cca tenisového míčku po ragbyový míč) bombardovat město. První „přeháňka" způsobí především paniku, rozbíjí auta, zabije několik lidí a ti ostatní se chytře schovávají v domech (i když je šutr schopný projít motorem auta, stropem asi neprojde…).

Televizní štáb 

Manžel vyráží organizovat město a najít děti, pro manželku si přijedou zástupci armády, protože ona je jediný odborník, který jim může pomoci při záchraně města, státu, Ameriky, potažmo celého světa a přilehlého vesmíru… A tak ona jediná odhalí, že šlo o první ze čtyř vln.

Syn a dcera čekají na podívanou 

Druhou dějovou linii obstarává senzacechtivý televizní reportér a jeho kameramanka, který z původně nic moc reportáže chce vytěžit svůj životní (a kariérní) trhák za každou cenu. Pochopitelně se během několika prvních minut jejich osudy protnou s výše uvedenou rodinou…

První oběť 

Vypočítávat všechny kraviny, obsažené v tomto skvostu, snad ani nejde. Namátkou tedy pár věcí, na které jsem ještě nestačil zapomenout:

Televizní zpravodajství 

Je stanné právo, armáda násilím evakuuje město, plukovník jede v obrněnci po městě a vedle něho se po chodníku v klidu procházejí lidé.

Záchrana těhotné 

Je potřeba získat vzorky podivných meteoritů. I když před chvílí bombardovaly celé město a sama doktorka byla svědky jejich dopadu před univerzitou, armáda nemůže žádné sehnat. Nakonec je třeba letět pro ně na Alcatraz, odkud je zapeklitě dostávají ze zničených železobetonových stěn…

V sídle krizového štábu 

Plukovník je zodpovědný za řízení krizového štábu a celou situaci řeší brilantně tím, že se po městě projíždí na motorce, vysílačkou v helmě udílí rozkazy a přitom stále nahání své děti.

Přijde další vlna 

Vrtulník, převážející vzorky, má „nevysvětlitelnou" poruchu a havaruje. Manžel doráží na místo na poslední chvíli. Kompletní posádka kucká a potácí se okolo doutnajícího vrtulníku, jen manželka doktorka sedí uvnitř (zavřeného!) vrtulníku a čeká, až ji (a pochopitelně i potřebné vzorky) zachrání. Vzápětí vrtulník efektně exploduje – a i když všichni stojí pár metrů od něj, ani jim to nerozčísne pěšinku…

Přítel dcery ošetřován sestrou matky 

Vlastnosti meteoritů vyzkoumá doktorka – nejlepší astronomka, což je dozajista ta nejvhodnější kvalifikace – v improvizované laboratoři na krizovém štábu sama s jedním asistentem. Nějaká chudá americká armáda. A doteď mi není jasné, jak pod mikroskopem zjistila frekvenci, díky níž má Ubinilium (120 prvek Mendělejevovy periodické tabulky) své vlastnosti.

Televizní vyhlášení stanného práva 

Vysílací frekvence Ubinilia způsobuje rušení mobilních sítí. A jak se zjistí, je ho vlastně plný záliv, proto je město bombardováno stále, i když podle prvních předpokladů se měly jednotlivé vlny rozprostřít přes celý kontinent. Vůbec nikomu to nevadilo, nikdo na to nepřišel a nezkoumal příčinu?

Fakt, že ve čtvrté várce kamení po rozpadlé kometě je schovaný i asteroid, objeví doktorčina asistentka na univerzitě při chroustání brambůrků na displeji svého PC. Vůbec žádná observatoř se asi pozorování nevěnovala a všechno se jim jevilo v pořádku.

Honba za senzací 

Záběr na asteroid, narážející do vrchních vrstev atmosféry, šlehají plameny, povrch se taví. Amerika konečně vysílá záchranou misi (říkají tomu raketoplán, ale na záběrech je klasická raketa), která vhodně před asteroidem exploduje a změní jeho dráhu tak, že planetu mine. Nejsem astronom ani fyzik, ale není trochu pozdě, když už by byl v atmosféře?

Golden Gate už není zlatý 

A to už nemluvíme o takových perlách, že dodávka exploduje přesně v okamžiku, kdy plukovník vytáhne uvězněnou těhotnou okénkem do bezpečí, nebo že poškozený mrakodrap spadne až tehdy, když syn s dcerou a jejím raněným přítelem spolu s otcem zachráncem doběhne za zábradlíčko (ten animovaný oblak kouře je neuvěřitelný).

Vyřešeno! 

A to už neberu v úvahu odborný soupis chyb na imdb.com:

Poločas rozpadu prvků nad atomové číslo 100 má poločas rozpadu progresivně klesající pod 101 dní, takže u 118 je to už 0,89 mikrosekund. Těžko by tedy mohly zásoby Ubinilia ležet na dně zátoky miliony let.

Na rozdíl od očekávání, meteority po dopadu nejsou horké, teplo způsobené třením v atmosféře obrousí vnější vrstvy, zbývající část je chladná jako vesmírný prostor. Padající meteorit se nachází méně než třicet sekund v atmosféře, což není na jeho celkové prohřátí dost. Čerstvě dopadlý meteorit by nálezci způsobil spíš omrzliny než popáleniny.

Jediné řešení? 

Animované trajektorie dopadu meteoritů ukazují různé směry. Všechny mají přitom pocházet z jednoho jediného zdroje, tudíž by měly mít stejný směr.

Udávaný paramagnetismus prvku 120 klesá se čtvercem vzdálenosti, intenzita magnetického pole, které by bylo schopno přilákat meteory z vesmíru do oblasti San Francisco, by muselo být tak silné, že by nemohlo uniknout pozornosti.

Skrytý asteroid 

Je potřeba pomoci Rusů, protože "naše satelity nebudou v patřičné pozici". Satelity ale nezůstávají na jednom místě, pokud nejsou na stacionární oběžné dráze. Existuje dostatečné množství amerických komunikačních družice kolem celé Země, které by bylo možno využít. Navíc sledovací sítě využívají velkých radiodalekohledů kolem Země, z nichž alespoň jeden je vždy na „správné" pozici, aby mohl sledovat patřičné dění ve vesmíru.

A nakonec slizké zlo je potrestáno, spolupráce s Rusy navázána, planeta zachráněna a s ní zachráněno i jedno rozpadlé manželství…

K dobru budiž přičteno, že obraz je opravdu kvalitní a dabing neuráží. Ale to je asi tak vše, na imdb.com evidovaných 40 procent je silně nadsazeno, mému dojmu spíš odpovídá těch 20 na csfd.cz.

Žánr: Sci-fi

Země původu: USA

Rok vzniku: 2010

Délka: 86 minut (1:26:20)

Původní název: Meteor Storm

Světová premiéra: 30. ledna 2010 – USA

Režie: Tibor Takács

Scénář: Peter Mohan

Produkce: Sean Bowers, Ron French, Michael Jacobs, Tracey Jeffrey, Fernando Szew

Hudba: Jim Guttridge

Kamera: Barry Gravelle

Střih: Gordon Williams

Kostýmy: Farnaz Khaki-Sadigh

Společnost: Syfy / Unity Pictures / Marvista Entertainment

Hrají: Michael Trucco (plukovník Tom Young, velitel DMA), Kari Matchett (doktorka Michelle Youngová), Kirsten Prout (Kara Youngová), Brett Dier (Jason Young), Eric Johnson (Kyle Pember), Kevin McNulty (generál Brock), Lara Gilchrist (Lena), Travis Nelson (Brad), Emily Holmes (Laura), Viv Leacock (plukovník Jack Clancey), Carmen Moore (Harperová), Val Cole (hlasatelka), Jill Morrison (těhotná žena), Emy Aneke (seržant), Anna Mae Routledge (poručík Ryanová), Geoff Gustafson (laboratorní asistent), a další

V českém znění (2010): Dagmar Čárová, Libor Hruška, Bohdan Tůma, Petr Oliva, Marek Libert, Anna Remková, Nikola Votočková, Filip Švarc, Kateřina Petrová, Zuzana Skalická, Ivo Novák, Vojtěch Hájek, Libor Terš, Jana Páleníčková, Otto Rošecký, Svatopluk Šuler, Petr Burian, Jiří Plachý, a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 japonsky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,78:1, podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: z naší nabídky (náhledy obalů DVD z katalogu)