Hollywood Classic Entertainment – Kobylky nesou smrt

Návrat do bezpečných vod klasického béčka uskuteční Hollywood Classic Entertainment, když vyšle s logem deníku Blesk ve čtvrtek 17. ledna 2011 za 59,- Kč do prodeje film Kobylky nesou smrt. Společnost Silogen vyvinula za účelem ochrany vegetace geneticky upravené pouštní kobylky, které se místo plodin živí hmyzem a živočichy. Kobylkám se ale podaří z prostoru laboratoře uniknout. Nejprve napadnou jen dobytek, ale netrvá dlouho a pustí se i do lidí. Tým vědců nyní musí smrtící nebezpečí zastavit…

Ve výzkumném středisku Silogen ve státě Idaho geneticky upravili kobylky, aby pojídaly jen škůdce, nikoli úrodu. Kobylky však ze střediska uniknou.

 

Vedoucí to chce ututlat. Jsou přece naprogramované jen na dva dny života a nemohou se rozmnožovat. Přikáže skartaci všech materiálů. Jak se dalo očekávat, kobylky začnou pojídat živočišné škůdce na polích. Jenže ouha, škůdcem je pro ně každý živý tvor. Zajíc, kráva i člověk.

 

O tom však zatím nikdo nemá ponětí. Biolog Colt najde na poli první mrtvoly: farmářský manželský pár. Hned jede za chotí Vicky, která pracuje pro ministerstvo zemědělství. K jeho překvapení už také řeší podivná úmrtí, avšak zatím jen dobytka. Provedou pitvu jedné z obětí – krávy. Vyjmou z ní kobylku, Colt ji prozkoumá a hned má jasno. Kdysi totiž pracoval v Silogenu. Přestože všechny varoval před možnými následky, kdosi pokračoval v jeho výzkumu. Colt Vicky vysvětlí, o co jde.

 

Situace je neradostná i proto, že výzkum v Silogenu vede Russ, otec Vicky. Přesto jsou manželé rozhodnuti zabránit dalšímu zabíjení. Vicky povolá na pomoc Grega Ballarda. Colt zjistí, že se kobylky kupodivu mohou rozmnožovat. S týmem vybaveným pesticidy a plamenomety naleznou v nedaleké jeskyni hnízdo létajících vrahů. Chystají se ho zlikvidovat, ale kobylky jsou odolné a je jich víc, než čekali. Celý tým – kromě Colta a Vicky – je hmyzem pozabíjen.

 

Greg má k dispozici armádní vrtulníky s chemickými zbraněmi. Vicky je odhodlaná je použít, ale Colt se snaží v laboratoři najít jiný způsob zneškodnění. Zjistí, že on i Vicky nebyli napadeni jen proto, že nezařazují do svého jídelníčku chemicky ošetřované potraviny. Žádné chemikálie – žádný zájem kobylek. Cokoli alespoň trochu chemického je zřejmě pro tyto mutanty neodolatelnou pochoutkou. Colt vypustí z letounu organický postřik. Roj kobylek je okamžitě usmrcen, ale vzápětí přiletí další. Postřik brzo dojde, a tak se Colt vrací na letiště. Vicky s Gregem jedou do Silogenu. Russe mrzí, co se stalo. Chce pomoci, a tak dá k dispozici cisternu feromonů. Colt je z letadla vypouští tak rafinovaně, že kobylky přivábí tam, odkud unikly: do silogenského skleníku. Teď už stačí jen pořádná nálož a kobylky navždy vyletí do pekel. Je však narušeno dálkové ovládání, Russ jde tedy odpálit výbušniny ručně. Zemře se svým smrtícím výtvorem. Colt s Vicky netuší, že Silogen nechal převézt pár živých kobylek do střediska v Indianě…

Ani ne 40 procent v zahraničí, csfd.cz odsuzuje film pouhými 11 procenty: Nekoukatelný brak s ubohými efekty a směšným scénářem. Trapná ekoreklama, kterou doporučují čtyři z pěti sarančat… Tyhle kobylky nesou smrt – svým divákům.

Zadní strana 

Žánr: Drama / Horor / Sci-fi / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2005

Délka: 85 minut

Původní název: Locusts: The 8th Plague

Světová premiéra: 12. listopadu 2005 – USA

Režie: Ian Gilmour

Scénář: D. R. Rosen

Produkce: Jeffery Beach, John Cappilla, Phillip J. Roth, T. J. Sakasegawa

Hudba: Pierpaolo Tiano

Kamera: Lorenzo Senatore

Střih: William Daniels, John Quinn

Kostýmy: Irene Toskova

Společnost: UFO International Productions / Swarm Productions / Sci Fi Pictures

Natáčeno: Bulharsko

Hrají: Dan Cortese (Colt), Julie Benz (Vicky), David Keith (Gary), Kirk B. R. Woller (Greg Ballard), Jeff Fahey (Russ), Atanas „Nasko" Srebrev (Henderson), Kajue Shopov (Kyle), Hristo Mitzkov (Bill), Marianne Stanicheva (Gina), Jeff Rank (Odem), Paraskeva Djukelova (Agatha), Julian Vergov (doktor na pohotovosti), Natasha Roth (Natty), Paul Joshua Reuben (otec), Ryan Spike Dauner (technik #1), Vlado Mihailov (technik #2), Vlado Kolev (ochranka v Silogenu), Zahary Baharov (pouliční kazatel), Harry Anichkin (velitel národní gardy), Niki Iliev (národní gardista), Velislav Pavlov (pilot), María Stancheva (recepční), Jim Clark (reportér), Ivo Simeonov (technik), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (podle imdb.com 1,78:1)

Bonus: žádný