Vapet pro každého – Láska a čest

Zatímco někteří vydavatelé jen předlouze a zbytečně slibují, jiní se asijské kinematografii, včetně té samurajské, věnují bez velkých řečí pravidelně. Vapet v úterý 8. února 2011 nabídne v edici Pro každého příběh o skutečném životě samurajů Láska a čest v digipacku za 69,- Kč.

Jediné, co nás může zarazitt, je skutečnost, že jde o poslední z dílů volné trilogie, kterému předcházely stejně vysoce hodnocené tituly Soumrak (たそがれ清兵衛 / Tasogare seibei – 2002) a Skryté ostří (隠し剣 鬼の爪 / Kakushi-ken: oni no tsume – 2004), s nimiž jsme, pokud pamatují naše záznamy, tu čest neměli – ovšem snad není všem dnům konec. Už několikrát jsme se přesvědčili, že při vydávání na původním pořadí občas nezáleží, nezbývá tedy, než doufat.  

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

V dávných dobách musely být všechny pokrmy připravené pro feudálního pána nejprve ochutnány, aby se zjistilo, zda nejsou otrávené. Tato služba patřila mezi povinnosti samuraje, jenže mladého Shinnoju příliš nenaplňovala. Snil o tom, že si otevře školu kendo, kde bude učit zacházet se samurajským mečem chlapce ze všech společenských kast. Při poslední ochutnávce se ale stane neštěstí. Shinnojo sní smrtelně jedovatou rybu a oslepne. Pro samuraje je to veliká tragédie. Hrozí mu chudoba a ztráta postavení. Shinnojova překrásná žena Kayo neváhá učinit tu největší oběť, aby zachránila manželovu čest…

Potisk DVD 

Plus minus 80 procent: Žádní akční hrdinové, ale komorní obraz běžného života, plno trápení, obyčejných povinností a samurajský kodex.

Zadní strana 

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Japonsko

Rok vzniku: 2006

Délka: 123 minut (2:02:02)

Původní název: 武士の一分/ Bushi no ichibun

Světová premiéra: říjen 2006 – Japonsko (Tokyo International Film Festival)

Režie: Yôji Yamada

Námět: Shûhei Fujisawa (román The Blind Sword: Echo Of Vengeance)

Scénář: Yôji Yamada, Emiko Hiramatsu, Ichirô Yamamoto

Produkce: Hiroshi Fukazawa, Junichi Sakomoto, Ichirô Yamamoto

Hudba: Isao Tomita

Kamera: Mutsuo Naganuma

Střih: Iwao Ishii

Společnost: Bushi no Ichibun Seisaku Iinkai / Shôchiku Eiga

Natáčeno: Ósaka, Japonsko

Hrají: Takuya Kimura (Shinnojo Mimura), Rei Dan (Kayo Mimuraová), Mitsugoro Bando (Toya Shimada), Takashi Sasano (Tokuhei), Kaori Momoi (Ine Hatanoová), Nenji Kobayashi (Sakunosuke Higuchi), Ken Ogata (Shinnojoův učitel šermu Magohachiro Kibe), Makoto Akatsuka, Toshiki Ayata (Kanjuro Takigawa), Yasuo Daichi, Tokie Hidari, Kôen Kondô, Nobuto Okamoto (Togo Hatano), Hiroko Tai, a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 japonsky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: na začátku DVD upoutávka na příští týden