Modrý milník – DVD edice – El Dorado (BR)

O krizi trhu se v podstatě mluví od té doby, kdy jsem začal ještě pod Bearovým vedením sestavovat první upoutávky. Časem se změnilo názvosloví, tituly již dávno nejsou zrovna levné, natož příbalové a ani v pošetkách, o tom jsme ale již diskutovali mnohokrát. Před nějakým časem jsem na Lopuchu rozpoutal diskuzi ohledně možného ústupu DVD na úkor Blu-ray. A ono pořád nějak nic. Teď ale DVD edice plánuje „velký třesk" a hodlá ke 22. únoru 2011 zahájit pravidelnou sérii měsíčních blu-rayů a začít chce titulem El Dorado za 199,- Kč. Nakonec se rozjezd uskutečnil až ve čtvrtek 17. března 2011, kdy první BR dorazil na pulty.

Ti pozornější si dozajista všimli, že kus názvu článku jsem si vypůjčil ze Zóny. Shoduji se totiž s myšlenkou, že o žádný milník nejde. Ale zkusme to od začátku.

Reklamní slogany k titulu jsou bombastické:

Vstupte do nové dimenze filmových zážitků v plném full HD rozlišení. Jasný, ostrý a dokonale čistý obraz vás vtáhne do děje. Křišťálově čisté barvy a zvuk. Užijte si filmy ještě víc, v mnohonásobně lepší kvalitě.

3.hodinový dobrodružný akční velkofilm ve stylu Indiana Jonese. Připravte se na velkolepé dobrodružství…

USA, 2010, 190 min, 16:9, Blu-ray, FULL HD 1080p

Zvuk: česky Dolby Digital 5.1, anglicky Dolby Digital 5.1, Titulky: české

Náhled zadní strany českého vydání 

Co k tomu říct? Tenhle titul už vydán rozdělený potupně na dvou DVD (Honba za klenotem Eldorada a Eldorado: Dobyvatelé zlatého města), kdo ho tedy chtěl, zřejmě už ho má. A vzhledem k necelým 50 procentům hodnocení, které si vysloužil na filmových databázích, nevidím důvod, proč si ho pořizovat podruhé.

Navíc používat slova „akční velkofilm" ve spojitosti s nízkorozpočtovou televizní minisérií mi přijde hodně odvážné. Zarážející je i fakt, že vydavatel udává jako zemi původu USA, kdežto imdb.com tvrdí, že jde o produkt kinematografie Peru.

A doufejme, že o kvalitě obrazu nevypovídá dostupný náhled obalu. Titulní obrázek se na něm totiž podobá snímku z VHSky. Německá verze obaly udává DTS, česko-slovenský popis i u originálního zvuku uvádí DD 5.1.

Náhled českéh obalu 

Tož, nechme se překvapit a doufejme, že nepůjde o totální ležák, který zapříčiní absolutní krach chvályhodného záměru rozpumpovat trh. Ono totiž vůbec nejde o první pokus ani o zcela nevídanou cenu. První snahy tímhle směrem, o kterých vím, jsou podstatně starší – už v roce 2007 plánoval časopis Stereo & Video „rozmetat" trh příbalovými blu-ray disky za tehdy daleko šokantnějších 299,- Kč. Vyšel Kozoroh 1 a Bobby: Atentát v Ambassadoru. A i když si myslím, že jde kvalitativně o zcela jinou třídu, „úspěch" byl takový, že od té doby ani ťuk.

O filmu samotném viz výše uvedené odkazy.