Vapet vás baví – Dostihová horečka

V obvyklý čtvrtek, tentokrát 10. dubna 2008, nás Vapet pobaví další komedií Dostihová horečka za obvyklých 38,– Kč. Možná nás čeká výhledově i pokračování, v roce 2002 bylo natočeno pokračování.

Vítejte na dostihové dráze v Tordivalle v Římě. Všichni už jsou tady a fascinuje je sázení na koně. Dostihový sázkař, to je takový koktejl, takový mišmaš všeho možného, jenom ne normální člověk. Sázet a vyhrávat ale zdaleka není totéž…

Hlavními hrdiny bláznivé italské komedie jsou Bruno „Paňák“ Fioretti, Armando „Pomato“ Pellicci a Felice, tři nerozluční přátelé, které spojuje především vášeň pro dostihové sázení. Přestože se považují za experty, jejich zaručené tutovky vyjdou jen málokdy, což znamená, že většinou přijdou o všechny peníze. To však není jediná pohroma. Paňákova milenka Gabriela navíc nemá pro sázení pražádné pochopení, a protože má Paňák po každé prohře potíže v milostném životě, statečné zapírání a květnaté originální výmluvy mu nejsou nic platné. A navíc musí další den sehnat peníze na další dostihy, což není vůbec snadné. Přátelé si však zatím pokaždé dokázali nějak poradit. Když je kupříkladu vyhodí z natáčení reklamy pro neschopnost, využijí Paňákova převleku za policistu a vyberou pokutu od nepozorného řidiče. Ani další zaručeně spolehlivé tipy na vítěze dalších dostihů však nevyjdou a tak se vše opakuje stále dokola. Až jednoho dne zaběhnutý „stereotyp“ naruší Gabriela, které kartářka předpověděla výhru. Svěří totiž Paňákovi své úspory s tím, aby vsadil na tři koně, kteří se jmenují podle karet. Paňák se nechá přemluvit, aby vsadil na jiného koně a prohraje, zatímco Gabrielin tip vyhraje dva miliony lir. Nenapravitelnému smolaři tak nezbývá než znovu zapírat a pustit se do zoufalého shánění celých dvou milionů.

Italská filmová komedie vznikla v roce 1975, kdy ji podle námětu Massina Patriziho natočil režisér Stefano Vanzina, ukrývající se pod uměleckým jménem Steno. Z jeho filmové tvorby jsme u nás viděli filmy jako Policie děkuje, Strážníci a zloději, Můj bratr Anastasia. V hlavních rolích nerozlučné trojice se představí Luigi Proietti (d’Artagnanova dcera, Svatba, Jestliže je úterý, musíme být v Belgii) jako Bruno Fioretti řečený Paňák, Enrico Montesano (Il Volpone, Sotto Sotto) jako Armando Pellicci přezdívaný Pomata, Catherina Spaaková (Hotel, Jestliže je úterý, musíme být v Belgii, Milenci na neděli) jako Gabriella, Gigi Ballista (Půlnoční expres, Galileo) jako hrabě Dallara, známý Adolfo Celi (Monsignor, Thunderball, Sandokan) jako soudce, Ennio Antonelli a další.

Žánr: Komedie
Země původu: Itálie
Rok vzniku: 1976
Délka: 90 min.
Původní název: Febbre da cavallo
Režie: Steno 19.1.1915–12.3.1988, vlastním jménem Stefano Vanzina
Scénář: Alfredo Giannetti, Massimo Patrizi, Steno, Enrico Vanzina
Produkce: Roberto Infascelli Hudba: Franco Bixio, Fabio Frizzi, Vince Tempera
Kamera: Emilio Loffredo
Společnost: Primex
Natáčeno: Řím – Itálie

Hrají: Luigi Proietti 2.11.1940 (Bruno Fioretti – Mandrake), Enrico Montesano 7.6.1945 (Armando Pellicci – Er Pomata), Catherine Spaaková 3.4.1945 (Gabriella, Mandrakovo děvče), Mario Carotenuto 29.6.1915–14.4.1995 (De Marchis), Francesco De Rosa 25.5.1952–2.12.2004 (Felice), Maria Teresa Albani (Mafalda), Gigi Ballista 1.12.1918–2.8.1980 (Conte Dallara), Nikki Gentile, Adolfo Celi (soudce), Ennio Antonelli (Otello Rinaldi), Luciano Bonanni (ošetřovatel v nemocnici Fatebenefratelli), Aristide Caporale, Gianfranco Cardinali, Giuseppe Castellano (Stelvio Mazza), Fernando Cerulli, Marina Confaloneová (Giuliana, sestra „Pomaty“), Elena Magoiaová, Nerina Montagnaniová (Pomatova babička), Renzo Ozzano (Jean Louis Rossini), Fulvio Pellegrino, Valentino Simeoni (Bleky), Marialuisa Traversi, Pietro Zardini

Údaje o DVD: podle italského vydání a českých předpokladů
Zvuk: Dolby Digital 2.0 italsky, česky
Titulky: ???
Obraz: 1,85:1 anamorfico
Bonus: Trailer, Biografie

Hudba z filmu Dostihová horečka:

Příbuzné texty:
• DVD z edice Vapet vás baví