MF Dnes – Pyramidy

 

Unikátní dokument BBC Pyramidy vychází na DVD s úterní MF DNES zítra 1. července 2008 za 39,- Kč. Snížená cena je platná jen po předložení slevového kuponu, který získáte zakoupením deníku MF Dnes. DVD bude v prodeji jeden týden od jeho vydání, poté pouze na servisních centrech Mafry za 139,- Kč.

 

Zhruba 2,3 milionu kamenných bloků, z nichž každý váží 2,5 tuny. Tolik kamene padlo na stavbu Chufuovy nebo také Cheopsovy pyramidy, největší stavby svého druhu v Egyptě i na světě. V unikátním dokumentu BBC se nyní můžete podívat, jak se tento jediný dochovaný ze sedmi divů světa stavěl. 

 

 

 

 

Více než 4 000 let považovali lidé Cheopsovu pyramidu za naprosté mystérium. Až do roku 1889, kdy byla postavena Eiffelova věž v Paříži, byla pyramida se svými 147 metry také nejvyšší stavbou světa. 

 

Cheopsova (Velká) pyramida pochází jako většina z 80 egyptských pyramid z období Starého království v letech 2575–2150 př. n. l. Gigantickou stavbu dodnes obklopuje řada záhad, mnohé však již vědci dokázali rozluštit. Zjistili například, že pyramidu nestavěli otroci, jak se léta tradovalo, ale zchudlí rolníci a řemeslníci, kteří byli na tuto práci povoláváni a najímáni. 

 

 

 

 

Podle turínského papyru byla pyramida, na kterou padlo téměř 6 milionů tun kamene, postavena maximálně během 23 let. 

 

Na její stavbě pracovalo na 25 000 dělníků – lamačů kamene, kameníků, tahačů kamene, písařů… Badatelé nově odhalili a zrekonstruovali metody, kterými se obří kamenné bloky – ve vnitřní části pyramidy jsou žulové monolity o váze až 40 tun – na stavbu dopravovaly. Stavitelé zřídili dvě speciální rampy z písku, štěrku a betonu, po kterých stovky dělníků na speciálních dřevěných saních na lanech táhly kamenné bloky. 

 

 

 

 

V dokumentu BBC Pyramidy, který vychází v úterý 1. července na DVD v MF DNES, se s poznatky nejnovějšího výzkumu a moderní animační technologie můžete navrátit zpět v čase, do dob, kdy na písečné duny Sahary připlouvají po Nilu tisíce mužů, aby zde postavili hrobku svému králi. 

 

 

 

A ještě verze z obálky:

 

Jak a proč byla postavena Velká pyramida? Člověka tato záhada zajímá více než 4 500 let a mnozí věří, že dnes bychom něco podobného s naší technologií 21. století nedokázali. Díky současnému výzkumu a nejnovějším archeologickým objevům, natáčení na příslušných místech, pozoruhodné rekonstrukci a moderní CGI animaci pyramida roste a reprezentuje starověkou minulost zcela novým způsobem. Nejenom že se dozvíme, jak a proč byl tento neobyčejný monument postaven – přímo to uvidíme. Budeme mít možnost sledovat mladého Egypťana Nahkta, který je povolán ze své vesnice na stavbu Velké pyramidy a chce se dostat do vyšší třídy, stát se dozorcem. Jeho očima se můžeme dívat na vznik největší hrobky, jakou lidstvo má.  

 

Zadní strana 

 

Originální název: Building the Great Pyramid

Země původu: Velká Británie, Německo

Rok vzniku: 2003

Režie: Jonathan Stamp 

 

 

 

Údaje o DVD: 

 

 

 

Délka: 50 minut

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky:

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: Fakta, Upoutávky, Fotogalerie, Počítačová animace