MF Dnes – Jak vytvořit lidskou bytost 2 – Jasnovidci

Na pulty v pátek 13. února 2009 přichází s logem MF Dnes pokračování televizního dokumentu BBC, za 49,- Kč je ke koupi disk Jak vytvořit lidskou bytost 2 – Jasnovidci

Fascinující pohled do našeho vnitřního světa. Osmý den stvoření začal!

Umožní nám genetický obraz předpovědět naši budoucnost?  

Tajemství DNA, genetické informace života, je nyní odhaleno a možnosti genetického inženýrství mohou proměnit člověka a ovlivnit lidstvo navždy. Nový, fascinující seriál nabízí nahlédnutí do budoucnosti, kde bude možné setkat se na ulici s mladší variantou nás samých, vyměnit každý nemocný orgán za nový a vychovat naše potomky v umělých dělohách. V budoucnosti budeme schopni vytvořit lidskou bytost mimo tělo, udělat svou vlastní kopii, a dokonce pozměnit svůj osud přetvořením ženy v muže. Elemety, které z nás dělají individualitu, mohou být rozloženy až na kombinace genů, které jsme dostali v okamžiku početí. Ale jak moc určují náš život? Budeme schopni číst osud ještě před narozením, předpovědět svou smrt a opravit celý příběh, který je v genech zapsán? V průběhu padesáti let bude každý tělesný orgán kromě mozku nahraditelný. V budoucnu nepůjde pouze o život ve zdraví – hledání věčného života se opět bere vážně. Vědci věří, že budeme schopni prodloužit lidský život na 150 let. Jde o první krok k nesmrtelnosti? 

A ČT, která seriál vysílala, uvádí:

Představte si svět, ve kterém budeme moci nahlédnout do budoucnosti pomocí genů. Svět, ve kterém přístroje budou samy zkoumat genetickou informaci z jediné kapky krve a budou schopny předpovědět všechny detaily našeho života – od narození až do smrti. Je možné, že by se tato fantastická vize mohla uskutečnit? A do jaké míry DNA vlastně rozhoduje o naší budoucnosti? Je zřejmé, že v průběhu 21. století už na tuto otázku budeme znát odpověď. Podivuhodná pouť za světem jasnovidců začíná v lidské buňce. Uprostřed buňky leží to nejdůležitější – 46 chromozomů, které v sobě obsahují veškeré geny nutné k vytvoření člověka. Tyto geny jsou jako kniha plná informací, které určují, jak se bude jedinec vyvíjet. Dnes už v této knize dokážeme číst. Díky tomu jsme poprvé v historii schopni nahlédnout do každého člověka. 

Cena DVD 49 Kč je platná jen po předložení slevového kuponu, který získáte zakoupením deníku MF Dnes. DVD je v prodeji jeden týden od jeho vydání. Zákazníci, kteří nemají zájem o noviny, si mohou DVD zakoupit samostatně za plnou cenu 149 Kč pouze na servisních centrech vydavatelství MAFRA, a. s. 

Žánr: Dokumentární

Země původu: Velká Británie 

Rok vzniku: 2001

Původní název: How To Build A Human – Predictor

Světová premiéra: 20. ledna 2002 – Velká Británie

Režie: Andrew Cohen 

Produkce: Jill Fullerton-Smith, Mike Moseley 

Střih: Darren Jonusas

Údaje o DVD:

Délka: 50 minut (49:22)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9  

Bonus: žádný