Intersonic – Virus

Dalším z titulů, který jsem kdesi opsal do evidence jako plánovaný k vydání, byl InterSonicem na sobotu 14. května 2011 avizovaný další nepošetkový film, sci-fi horor Virus. Sice nejsou k dispozici bližší podrobnosti, podle hodnocení ovšem můžeme předpokládat, že zřejmě za 99,- Kč vyjde následující DVD. Aby mohla mimozemská rasa osídlit novou planetu, musí udělat jediné. Vyhladit virus zvaný člověk. Na stránkách vydavatele se nakonec objevil s termínem soboty 21. května 2011.

Lavina špičkových speciálních efektů od autorů Con Air a producentky Vetřelců a Terminátora 2!

Dramatický příběh začíná na jihu Tichého oceánu, kde právě ruská vědecká loď Akademik Vladislav Volkov zaměřuje talíře svých satelitních antén, aby z orbitální stanice MIR ukotvené na oběžné dráze přijala obvyklou sadu vědeckých dat. Hlavní vědecký důstojník Naďa připraví přenos, ale v tom okamžiku však stanici MIR zahalí obrovská energií nabitý oblak, který napadne a vyřadí okruhy, zabije posádku a pak se vydá, veden paprskem přenosu dat, přímo k ruské lodi. Pohltí lodní počítač a vyřadí elektrické rozvody.

 

O několik dnů později se zchátralý vlečný člun Sea Star a jeho poněkud různorodá posádka dostanou do potíží, když je zachytí zuřivý tajfun v jižním Pacifiku. Pod vedením kapitána Evertona a navigátorky Kit Foster míří loď do oka tornáda, kde by posádka našla potřebný klid k opravě lodi, která nabírá vodu.

 

Kit vzápětí lokalizuje na radaru velkou loď. Sea Star se k ní podaří z posledních sil doplout, loď však neodpovídá na signály a je zjevně opuštěná. Kapitán Everton se rozhodne převzít loď, kterou je samozřejmě Volkov, podle práva "opuštěna v mezinárodních vodách" a získat odměnu, která by se podle předběžných odhadů mohla pohybovat ve výši kolem třiceti milionů dolarů. Ačkoli je kolem lodi něco velmi podezřelého, chamtivost překoná zdravý rozum a sedmičlenná posádka Sea Star, ve složení kapitán Everton, navigátorka Foster, inženýr Steve Baker, ztřeštěný Richie, tetovány Maorský námořník Hiko, zbabělý Woods a Squeaky vstoupí na palubu. Everton, Foster a Baker se pokusí propátrat loď, aby zjistili, co se mohlo stát, a podaří se jim objevit Naďu, jedinou členku posádky, která přežila a vypráví jim neuvěřitelný příběh o živém blesku, elektronické bytosti, která pronikla z kosmické stanice MIR, napadla lodní elektroinstalaci zabila posádku a ovládla počítačovou síť.

Nedůvěra, se kterou její vyprávění přijímají, se rychle vytratí, když se technikům podaří obnovit na lodi dodávky energie a bytost, zjevně živá, inteligentní a nebezpečná, oznámí prostřednictvím lodního počítače, že loď byla zamořena virem zvaným lidstvo, a je třeba ho vyhubit. Vzápětí se na lodi začnou dít věci podivné a hrozivé. Sea Star připoutaná k boku Volkova se za podivných okolností potopí, automatizované laboratoře a technické dílny pracují nikým neřízeny na podivných projektech. Naďa prosí Evertona, aby nechal přerušit proud, dokud nebude příliš pozdě. A vzápětí se ukáže, že její varování přišlo pozdě, když je posádka napadena děsivým stvořením, které je napůl člověkem a napůl strojem. Mimozemská bytost se netají tím, že lidstvo považuje za virus, nákazu, které je třeba se zbavit, aby byla planeta příjemným místem pro osídlení mimozemskou rasou.

 

Současně je jasné, že potřebuje člověka jako biologický materiál potřebný na náhradní díly. Když si posádka uvědomí, že cílem bytosti je ovládnout planetu a vymazat z jejího povrchu lidstvo, začíná rozhodující střetnutí. Dokáže však neustále se zmenšující posádka zachránit svět?

Český zrcadlový obal předchozího vydání 

 Obal aktálního vydání

Již kdysi dávno vyšlo, zřejmě jako časopisecká příloha. Obal byl už zase oproti celému světu zrcadlově převrácen… Na imdb.com 45 procent, csfd.cz 43: Vzbouřený kovošrot. Nepodařený mutant z Vetřelce, Věci, Terminátora, Star Teku a kupy dalších. Šílený děj, šílené triky, šílení herci (i přes fakt, že při prvním čtení hereckého obsazení člověk nabude kladných dojmů). Úchylně kouzelná hovadina.

Zadní strana 

Žánr: Akční / Thriller / Horor / Sci-fi

Země původu: USA / Velká Británie / Německo / Japonsko / Francie

Rok vzniku: 1999

Délka: 95 minut

Původní název: Virus

Světová premiéra: 15. ledna 1999 – USA

Režie: John Bruno

Námět: Chuck Pfarrer (komiksová série u Dark Horse Comic Book "Virus")

Scénář: Chuck Pfarrer, Dennis Feldman

Produkce: Mark Gordon, Gale Anne Hurd, Dennis E. Jones, Gary Levinsohn, Todd Moyer, Chuck Pfarrer, Mike Richardson, Bud S. Smith

Hudba: Joel McNeely

Kamera: David Eggby

Střih: M. Scott Smith

Kostýmy: Deborah Everton

Společnost: Mutual Film Company / Universal Pictures / Dark Horse Entertainment Production / Valhalla Motion Pictures / British Broadcasting Corporation / Tele München Fernseh Produktionsgesellschaft / Toho-Towa / Marubeni / UGC PH

Natáčeno: Newport News, Virginia, USA / Wilmington, North Carolina, USA

Hrají: Jamie Lee Curtis (Kit Fosterová), William Baldwin (Steve Baker), Donald Sutherland (kapitán Robert Everton), Joanna Pacula (Nadia), Marshall Bell (J. W. Woods Jr.), Sherman Augustus (Richie), Cliff Curtis (Hiko), Julio Oscar Mechoso (Squeaky), Yuri Chervotkin (plukovník Kaminski), Keith Flippen (kapitán Lonya Rostov), Olga Rzhepetskaya-Retchin (kosmonautka), Levani Outchaneichvili (kapitán Alexi), David Eggby (kapitán Norfolku), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: trailery