Film a video – květen 2011

Bez mučení přiznám, že jsem tomu příliš nevěřil, ale na pultech je další číslo novin Film a video, za 5,90 Kč je ke koupi květen 2011 od pátku 29. dubna 2011. Web vydavatele sice prošel omlazovací kůrou, o aktuálním čísle se ale nedozvíte v tuto chvíli nic jiného, než že vyjde.  

Když jsem se o minulém čísle bavil v jedné z hojně navštěvovaných trafik o tom, že u nás v řeznictví minule vraceli cca 30 neprodaných výtisků minus ten jeden, co jsem si koupil já, dostal jsem vynadáno, protože oni jich vraceli všech 47. U nich nikdo nekoupil ani jedno číslo.  

Zjevně to ale nehraje roli, ba naopak na titulní stránce přibylo log vydavatelů. Nyní tedy pod názvem novin figurují H.C.E., Bontonfilm, FEX, Magic Box, North Video, Vapet, DVD edice & Blu-ray edice a InterSonic. Jejich tituly tedy případný čtenář nalezne v kalendářním rejstříku filmů i v  jeho abecední podobě. Ovšem články jsou téměř výlučně spjaty s FEXem – 110. výročí narození režiséra Gustava Machatého (Erotikon či Načeradec, král kibiců), Erotika v českém filmu aneb Kamera! Svlékat (především Extase již zmíněného režiséra), Svatá válka (dokument Křížové výpravy), Proti dogmatismu (Ďáblova past), Národní filmový archiv (zdroj titulů pro FEX), Ze seriálu film (Tři chlapi v chalupě), Plavci na Otavě (Plavecký mariáš).

Světlou výjimku v monotematice tak tvoří jen bu-bu-bu seriál České protipirátské unie o Pirátství v Čechách, stránka o lidových tradicích Pálení čarodějnic a oslava Války, materiál o Úžasné zeměploše, propagující (jak už jsem psal několikrát, u nás zcela neprodejná) média BR, na nichž je ke koupi Zaslaná pošta a tematicky spjatý článek DVD versus Blu-ray.

A mezi texty jsou volně rozprostřeny reklamy uvedených vydavatelství na plánované tituly, doplněné kromě ceny, data vydání a oslavných ód alespoň náhledy plánovaných obálek. 

A to je vše, přátelé…