Filmexport Home Video – Ikarie XB-1

Filmexport Home Video chystal na pátek 25. března 2011 film vskutku kultovní, který vyšel již jednou dávno, pradávno. O jeho významu v obci SF svědčí snad i fakt, že dal již druhé jméno časopisu, tomuto žánru věnovanému. Jenže Ikarie XB-1 v digipacku za 99,- Kč nakonec nepřiletěla. Jak zveřejnil kolega Pavel M. – pami na Lopuchu: "…musíme dočasně vyřadit z naší nabídky DVD Ikarie XB1. U tohoto titulu je problém s právy…" Počkali jsme si velmi, velmi dlouho – disk se nakonec na pulty dostal až v pátek 23. listopadu 2012! S radostí ovšem nutno konstatovat, že nejde o žádného oškudlaného zprzněnce, ale o plnohodnotný disk včetně veškerých bonusů.

O filmu tedy jednak viz odkaz výše, mnohem podrobněji pak zde. A jen pro připomenutí:

Sci-fi žánr neměl v zestátněné kinematografii na růžích ustláno – až teprve od počátku 60. let začínají vznikat první příspěvky, zpravidla hodně didaktické. Zpravidla se odehrávaly v budoucnosti a líčily ji jako bezkonfliktní a beztřídní společnost, pravý komunistický ráj. Z časového odstupu je zřetelná nejen naivita pojednání a nepochybný tlak ideologický mantinelů, ale také výrazná ateliérovost inscenačního ztvárnění. Režisér Jindřich Polák vypráví o napínavém letu mezinárodní posádky vesmírem ke hvězdám. Kosmonauti se musí vyrovnávat nejen s rozpory mezi sebou, s doléháním stísněného prostoru na psychiku, ale také s nástrahami čnícími ve vesmíru.

Snahu filmařů vyjádřil režisér filmu Jindřich Polák "V mnoha utopistických filmech jsou lidé budoucnosti líčeni jako šedivé, nudné figury, bez jakýchkoliv znaků dnešního člověka. My tak k jejich kresbě nepřistupujeme. Lidé budou nadále bojovat o přízeň žen, o uznání, o štěstí, i když samozřejmě v jiné rovině."

Obrazovka z filmu

Obrazovka z filmu

Obrazovka z filmu

Obrazovka z filmu

Obrazovka z filmu 

V roce 2163 se vydá raketa Ikarie XB 1 s posádkou k planetám Alfy Centauri. Život v raketě má svůj rytmus, ale po čtyřech měsících se u lidí začíná projevovat nuda a omrzelost. Vítanou změnou je proto večírek ke 110. narozeninám matematika Anthonyho. Zábavu přeruší poplach, na dráze se objevila záhadná kosmická loď. Průzkumníci Kubeš a Herold najdou v raketě z roku 1987 mrtvé boháče, kteří uprchli z ohrožené Země a pak se navzájem povraždili. Kubeš nešťastnou náhodou způsobí výbuch atomové zbraně a oba muži zahynou. Ikarie pokračuje ve své cestě. Svenson a Michal musí vystoupit do vesmírného prostoru a provést montáž náhradního motoru. Krátce nato se Ikarie ocitne pod vlivem Tmavé hvězdy. Její záření tlumí biochemické reakce v živých organismech, a proto celá posádka usíná. Po probuzení zjistí, že mezi raketou a Tmavou hvězdou vzniklo záhadné silové pole, které je ochránilo. Michal a Svenson, kteří byli venku vystaveni záření, však onemocněli. Naštěstí se podařilo je vyléčit. Ikarie se blíží k Bílé planetě a kosmonauti se přesvědčí, že ochranné silové pole je dílem obyvatelů této planety. Na obrazovkách pozorují fantastické město mimozemšťanů. Ještě před přistáním se mladé astronautce Štefě narodí dítě.

Žánr: Sci-fi

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1963

Délka: 83 minut (1:22:48)

Premiéra v kinech: 26. července 1963

Režie: Jindřich Polák

Pomocná režie: Hynek Bočan

Asistent režie: Jiří Růžička st., Eva Mičulková

Námět: Pavel Juráček, Jindřich Polák

Scénář: Pavel Juráček, Jindřich Polák

Produkce: Rudolf Wolf

Hudba: Zdeněk Liška

Kamera: Jan Kališ

Druhá kamera: Alexandr Rašilov

Asistent kamery: Oldřich Hubáček

Střih: Josef Dobřichovský

Zvuk: Jaromír Svoboda, Brunclík Bohumír /zvukové efekty/, Svoboda Jaromír /zvukové efekty/

Triky: Jan Kališ, Milan Nejedlý, Jiří Hlupý, Pavel Nečesal, Karel Císařovský, František Žemlička

Odborný poradce: inž. Milan Ledvina, prof.dr.inž. Rudolf Pešek, doc.dr. Vladimír Guth, Milan Morávek, pplk. MUDr. Jan Hospodář, kpt. Mialn Kauders

Choreografie: František Halmazňa

Kostýmy: Jan Skalický, Vladimír Synek, Ester Krumbachová, Zdena Šnajdarová, Anna Blažková

Masky: Rudolf Hammer, Karel Holek, Libuše Švejdová, František Klema

Architekt: Jan Zázvorka

Společnost: Filmové studio Barrandov, výrobní skupina Šebor – Bor

Hrají: Zdeněk Štěpánek (velitel Vladimír Abajev), Radovan Lukavský (zástupce velitele Mac Donald), Dana Medřická (socioložka Nina Kirová), Miroslav Macháček (astronaut Marcel Bernard), František Smolík (matematik Anthony Hopkins), Jiří Vršťala (pilot Erik Svenson), Svatava Hubeňáková (Rena, Mac Donaldova žena), Otto Lackovič (koordinátor Michal), Jaroslav Mareš (Milek Wertbowsky), Marcela Martínková (astronautka Štefa, Milkova žena), Martin Ťapák (astrobiolog Petr Kubeš), Bezouška Bohumil [dab] (hlas Kubeše), Deyl Rudolf ml. (pilot Ervín Herold), Irena Kačírková (astronautka Brigita), Jozef Adamovič (koordinátor Zdeněk Lorenc), Růžena Urbanová (historička Eva), Jaroslav Rozsíval (lékař), Eva Cedlová (koordinátorka), Václav Irmanov (koordinátor), Zdenka Borovičková (koordinátorka), Vladimír Navrátil (koordinátor), V. Maláková (koordinátorka), J. Vicherková (koordinátorka), Ladislav Mrkvička (Romeo ve filmu), Hana Pražanová (Julie ve filmu), Jan Cmíral (člen posádky), Jiří Cejnek (člen posádky), Věra Křesadlová (členka posádky), Karel Duba (člen posádky), Gustav Voborník (člen posádky), Olga Navrátilová (členka posádky), Olga Schoberová (členka posádky), Vladimír Štúr (člen posádky), Miroslav Abrahám (člen posádky), L. Prokůpek (člen posádky), R. Junášková (členka posádky), Renáta Pospíšilová (členka posádky), Marcela Trsková (členka posádky), V. Urbánek (člen posádky), V. Hrabák (člen posádky), Naděžda Blažíčková (tanečnice), Alena Martinovská (tanečnice), František Halmazňa (tanečník), Bohumil Klika (tanečník), Věra Burešová (tanečnice), J. Podešvová (tanečnice), L. Stejskalová (tanečnice), J. Januška (navigátor), J. Lacina (robot), Zdeněk Jelínek (klavírista), Jan S. Kolár (mrtvý muž), Marie Popelková (mrtvá žena), Josef Drbohlav (mrtvý muž), D. Kalibová (mrtvá žena), J. Sluštická (mrtvá žena), I. Sigrotová (mrtvá žena), V. Zítko (mrtvý muž), B. Kocian (mrtvý muž), V. Smolík (mrtvý muž)

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol - 1. část

Výběr kapitol - 2. část

Výběr kapitol - 3. část

Výběr kapitol - 4. část 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

 

Titulky

 

Obraz: černobílý PAL DVD9 16:9 (2,35:1)

Bonus: slovo historika (29:20), fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace (1:29), film o filmu (34:41), festivaly a ocenění, ukázka z americké verze filmu (5:06)

Bonusová výbava

Slovo historika

Biografie a filmografie

Film o filmu

Soudobá dokumentace

Festivaly a ocenění

Ukázka z americké verze filmu

Ukázka z americké verze filmu

Ukázka z americké verze filmu