PB Publishing – Spáč

Vydavatelství PB Publishing v pondělí 21. února 2010 pokračuje ve dvacetidílné kolekci filmů Woodyho Allena s podporou (nejen) Respektu vychází za 149,- Kč film Spáč. O hudebníkovi, který se po hibernaci probudí v budoucnosti.

Hlavní postavou příběhu je opět nešikovný, nehrdinský hrdina, dostávající se vlastní nemotorností do neobvyklých situací…

Pětatřicetiletý spolumajitel restaurace U veselé Mrkvičky v Greenwich Village jímž je klarinetista amatér Miles Monroe, se v roce 1973 musí podrobit poměrně banální operaci žaludečních vředů. Z kryogenického spánku, do něhož byl nešťastnou shodou okolností po nehodě v nemocnici uložen, se ale probouzí téměř o dvě stě let později.

Zjistí, že budoucnost není vůbec tak bezva, jak jsi ji maloval: všechny ženy jsou frigidní, všichni muži impotentní a světu vládne diktátor… amputovaný nos! S tajnou policií v zádech se Miles zaplete do tenat antivládních rebelů plánujících únos diktátorského rypáku a následné znemožnění jeho naklonování.

K tomu se ještě zamiluje do překrásné, ale netalentované básnířky Luny. Miles je vzápětí zatčen a vládní síly mu přeprogramují mozek tak, aby si myslel, že je Miss America! Od té chvíle je vše na Luně – musí zachránit Milese, postavit se do čela rebelského hnutí a odříznout diktátorský nos…

 

Film Spáč těží z úžasné tradice němých komedií, takže Woody Allen v něm zkrotil verbální ekvilibristiku a soustředil své režijní dovednosti na vizuální a fyzickou komiku. Spáč byl prvním z řady allenovských filmů, kde si zahrála Diane Keaton. Kromě toho se do dějin filmu zapsal vyobrazením „bizarní směsi newyorských neuróz, nádherně šílených gagů, logickým zákonům odporujícího světa na způsob Alenky v říši divů a neuvěřitelně upřímné satiry!" (Los Angeles Herald-Examiner)

Režisér Woody Allen s patřičnou dávkou nadsázky karikuje společenské systémy s neomezeně vládnoucími diktátory, stejně jako zaručeně "dokonalé" politické systémy a ideologie. Příběh nezapře inspiraci futurismem, také tentokrát v ději nalezneme citace z grotesek Macka Sennetta, Bustera Keatona, Harolda Lloyda, Charlieho Chaplina, bratří Marxů, parafráze slavných filmových dialogů. Humorem shazuje některé psychologizující divadelní hry či nyní aktuální klonování lidských orgánů.

Neméně důležitou součástí děje se stala hudba Woodyho Allena, jenž se tu představuje i jako její interpret na klarinet, v doprovodu vlastní dlouholeté skupiny The New Orleans Funeral Ragtime Orchestra a newyorleánské kapely The Preservation Hall Band.

Není nezajímavé, že kostýmy k tomuto snímku připravil Joel Schumacher, který později více zaujal jako režisér například snímky Hráči se smrtí, Nebezpečný klient a Čas zabíjet.

Český přebal 

Hodnocení tradičně od 70 do 80 procent.

Žánr: Komedie / Sci-fi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1973

Délka: 89 minut

Původní název: Sleeper

Světová premiéra: 17. prosince 1973 – USA

Režie: Woody Allen

Scénář: Woody Allen, Marshall Brickman

Produkce: Marshall Brickman, Jack Grossberg, Charles H. Joffe, Ralph Rosenblum, Jack Rollins

Hudba: Woody Allen

Kamera: David M. Walsh

Střih: O. Nicholas Brown, Ron Kalish, Ralph Rosenblum

Kostýmy: Joel Schumacher

Společnost: Rollins-Joffe Productions

Natáčeno: Boulder, Colorado, USA / Bronson Caves, Bronson Canyon, Griffith Park – 4730 Crystal Springs Drive, Los Angeles, Kalifornie, USA / Carmel Valley, Kalifornie, USA / Church of the Risen Christ – 3060 S. Monaco Parkway, Denver, Colorado, USA / Culver City High School – 4401 Elenda Street, Culver City, Kalifornie, USA / Culver Studios – 9336 W. Washington Blvd., Culver City, Kalifornie, USA / Currigan Exhibition Hall – 1324 Champa Street, Denver, Colorado, USA / Denver Botanical Gardens – 1005 York Street, Denver, Colorado, USA / Greenwood Village, Colorado, USA / Lakewood, Colorado, USA / National Center for Atmospheric Research – 1850 Table Mesa Drive, Boulder, Colorado, USA / Santa Clarita, Kalifornie, USA / Sculptured House – 24501 Ski Hill Drive, Golden, Colorado, USA

Hrají: Woody Allen (Miles Monroe), Diane Keaton (Luna Schlosserová), John Beck (Erno Windt), Mary Gregory (Dr. Meliková), Don Keefer (Dr. Tryon), John McLiam (Dr. Aragon), Bartlett Robinson (Dr. Orva), Chris Forbes (Rainer Krebsová), Mews „Marya" Small (Dr. Neroová), Peter Hobbs (Dr. Dean), Susan Miller (Ellen Pogrebinová), Lou Picetti (M. C.), Jessica Rains (žena v zrcadle), Brian Avery (Herald Cohen), Spencer Milligan (Jeb Hrmthmg), Stanley Ross (Sears Swiggles), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky

Titulky: česky, maďarsky, rumunsky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: