FilmX – Paříž 36

I když na webu edice FilmX nenajde zájemce ani ň, a podklady nejsou, dvojici dobrých filmů týdeníku Reflex ve sběratelské edici číslo IV měl doplnit Hollywood Classic Entertainment ve čtvrtek 9. června 2011 za 99,- Kč druhým filmem Paříž 36. Smích a přátelství vás přimějí věřit. Nakonec na pulty DVD nedorazilo a vydání se údajně odsouvá o týden. Nakonec z toho byl až čtvrtek 23. června 2011

Příměstská část severovýchodní Paříže, prosinec 1935 – červenec 1936, během "revolučního" období Lidové fronty, která jako první zavedla placenou dovolenou a kratší pracovní týden.

 

Městská čtvrť dělnické třídy, která kdysi mívala své vlastní jméno, ale kterou nyní každý jednoduše nazývá Faubourg. Malé náměstí, pár obchodů, naklánějící se budovy, dlážděné ulice a olupující se fasáda kabaretu Chansonia. Všichni oslavují triumfální vítězství Lidové fronty ve volbách s nadšením a nadějemi na světlejší zítřek. Mezi sliby nové vlády je i slavný zákon o placené dovolené, která umožní řadě lidí spatřit poprvé moře.

 

Tři obyvatelé Faubourgu, zaměstnanci showbusinessu a blízcí přátelé, však nesdílí divoké naděje ostatních lidí. Chansonia, kabaret, který je před tím zaměstnával, ukončil svůj provoz o čtyři měsíce dříve a oni tak zůstali bez práce.

 

Pigoil, kulisák, 30 let u Chansonia. Bez práce může přijít o svého 12letého syna JoJo a musí se vzdát plánů na to ho vzít k moři. Milou, horkokrevný osvětlovač a záletník. Symbol „pracující aristokracie", obratný řečník, který je odhodlán „změnit svět". Jacky, bývalý nosič reklamy v Chansonia. Poté, co nosil řadu let jména hvězd na vývěsní desce, začal Jacky snít o tom, že jednoho dne bude sám králem kabaretu.

 

Podporováni místními se tito tři přátelé rozhodnou vzít osud do vlastních rukou: zaberou Chansonii a produkují hitový muzikál, který jim umožní ono místo koupit. Každý z nich má odlišný motiv, ale všichni sdílí stejný cíl: najít novou rovnováhu ve svém životě.

Vnitřní strana 

O režisérovi 

Na imdb.com 64 procent, na csfd.cz 71: Milý snímek o přátelství a lásce, kde se krásně zpívá.

Zadní strana 

Žánr: Drama / Hudební / Romantický

Země původu: Francie / Německo / Česká republika

Rok vzniku: 2008

Délka: 115 minut

Původní název: Faubourg 36

Světová premiéra: 6. září 2008 – Kanada (Toronto International Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 30. dubna 2009

Režie: Christophe Barratier

Námět: Frank Thomas, Reinhardt Wagner, Jean-Michel Derenne

Scénář: Christophe Barratier, Pierre Philippe, Julien Rappeneau

Produkce: Romain Le Grand, Nicolas Mauvernay, Jacques Perrin

Hudba: Reinhardt Wagner

Kamera: Tom Stern

Střih: Yves Deschamps

Kostýmy: Carine Serfati

Společnost: Blue Screen Productions / Constantin Film Produktion / France 2 Cinéma / France 3 Cinéma / Galatée Films / Logline Studios / Novo Arturo Films / Pathe Productions

Natáčeno: Praha, Česká republika

Hrají: Gérard Jugnot (Pigoil), Clovis Cornillac (Milou), Kad Merad (Jacky), Nora Arnezeder (Douce), Pierre Richard (pan TSF), Bernard-Pierre Donnadieu (Galapiat), Maxence Perrin (Jojo), François Morel (Célestin), Élisabeth Vitali (Viviane), Christophe Kourotchkine (Lebeaupin), Eric Naggar (Grevoul), Eric Prat (komisař Tortil), Julien Courbey (Mondain), Philippe Du Janerand (Triquet), Marc Citti (inspektor), Christian Bouillette (Dubrulle), Thierry Nenez (Crouzet), Frédéric Papalia (Clément), Stéphane Debac (inspektor), Jean Lescot (Dorfeuil), Daniel Benoin (Borchard), Wilfred Benaiche (Jeannot), Reinhardt Wagner (Blaise), Manuela Gourary, a další

Informace vydavatele 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný