Film a video – červenec 2011

Ano, ano, už v pátek 24. června 2011 dorazilo do trafik další číslo novin Film a video za 5,90 Kč, i když nás web v tuto chvíli stále vítá u „čerstvého" červnového čísla. V prodeji už je červenec 2011. Koupil jsem ho tentokrát už ve zmíněný pátek, ale mám informační zpoždění, k němuž mi chabou omluvou má být fakt, že mám za sebou ohromnou dávku kultury, obsahující od pátku pestrou směsici hudby – lokální Catus Anus a Bonesaw of the Brains jako předskokany Krleš, dechovku Lounská 13, kramářské písně, didgeridoo a barytonsaxofon (Lukáš Pilnaj a Eva Žižkovská), následoval Vladimír Václavek a Ivou Bittovou (sólo i společně), a vrcholem byl Dalibor Janda s dcerou a nakonec Yo Yo Band

Ale vraťme se k propagačnímu tisku z dílny Filmexport Home Video. Tentokrát je stran jen 28, seznam vydavatelských společností, které mají svoje loga na titulní straně, se opět nemění, přehled vydávaných filmů tudíž stále není úplný. A jako vždy – čert mu věř, už toho zase spousta zmizela (např. dva měsíce po sobě ohlašovaný dvoudílný Naruto od Inetrsonicu).

Každoročně je období prázdnin odpočinkovou dobou, a i když se to v současné situaci zdá nemožné, stoupal počet reedic a klesal počet premiér. Tento trend jakž takž potvrzuje Bontonfilm, který avizuje návrat řady dříve novinově vydaných titulů JCvD a pár novinek s Michaelem Dudikoffem. Zamrzí snad jen přesun části vydavatelských termínu na neděli, protože spousta trafik nedělní závozy nemá a část titulů se tak bude shánět případným zájemcům hodně obtížně. Proti trendu jde Magic Box, který prostřednictvím pošetek distributora Eusebius naopak zahušťuje nabídku, a to podle zveřejněných termínů až na tři tituly za týden. Zčásti se jedná o premiérové tituly (např. dokumenty Natioanl Geographic), co ale vyráží dech, že se některé kousky chystají v dosavadní papírové řadě Hit týdne za 199,- Kč (Jak vycvičit draka, Burákovy povídačky, Poslední vládce větru či reedice Madisonských mostů nebo Hudbu složil, slova napsal).

Obsah tradičně vychází z FEXových možností. Velký článek o Marii Glázrové, tentokrát vila Martina Friče, opět něco málo o lidových obyčejích v Tajemství Máří Magdaleny, propagační článek o Glamouru v odívání ze zdrojů Uměleckoprůmyslového muzea + pozvánka na výstavu, propagace kinopremiér Ženy sobě, Auta 2, Intimní past, nové verze Jany Eyerové, účelové nalejvárny Co jsou autorská práva a proč jsou chráněna? a Filmy ze zlatého fondu české kinematografie – Proces výroby DVD.

Spousta místa je tentokrát věnována soutěžím, v nichž nemožno vyhrát tak „bombastické" ceny, jako je např. magnetka s logem Harryho Pottera, stínítko do auta či puzzle s motivem Auta 2, vstupenky na výše zmíněnou výstavu Glamour v UMPRUMu či již několikrát na pultech recyklovaná DVD z produkce FEXu. Světlou výjimku tvoří trojice DVD z Magic Boxu za křížovku, z nichž dvě už jsem vyhrál v jiné soutěži.

Nakonec tedy zbývá abecední a kalendářní přehled, který se postupně objevuje i v našich měsíčních přehledech.