Atypfilm – Breakout

Společnost Atypfilm ve středu 4. června 2008 přinese na pulty další titul, plnící její poslání, film s názvem Breakout v ceně 49,- Kč. Snímek o životě předměstských gangů, o cti, o přátelství a o lásce, o útěku z mizerného života pomocí hudby a tance. Reedice 2. října 2008 (další již vyjmenovávat raději nebudeme).

Nia žije na předměstí Curychu, jenom jeho přátelé, hudba a breakdance dělají jeho život trochu snesitelným. Jeho život se však naprosto změní, když se jednou večer on a jeho nejlepší kamarád Pulpo dostanou do rvačky se znepřáteleným gangem. Pulpo si totiž začal s Foxy, která dřív chodila se Spiritem, bossem konkurenčního gangu. Spirit a jeho banda Pulpa pri rvačce těžce zraní a Niu sebere policie. Breakař Nia však má svojí čest, a tak policistům odmítne prozradit jména členu znepřáteleného gangu, za to však končí v nápravném zařízení. Zde se Nia dostává do konfliktu s ostatními chovanci i s protivnými zaměstnanci ústavu, ale také zde potkává krásnou ale neústupnou právničku Nicole, která se do něho zamiluje a snaží se mu pomoci. Nejdřív Nia odmítá jakkoliv spolupracovat, když však Pulpo spáchá sebevraždu, rozhodne se Nia z vězení utéct a svého kamaráda pomstít. S Nicolinou pomocí se útěk zdaří, ale místo toho, aby Nia Spirita zabil, rozhodne se svého rivala porazit v napínavé taneční bitvě break dance, tzv. battlu. Avšak ne všichni Niovi kamarádi z gangu jsou jeho rozhodnutím nadšeni. Skončí vše nakonec krvavou pomstou?

Nejprve citujme něco z reklamních chvalozpěvů na tento film: Hip hop je pro spoustu mladých lidí jedinou možností, jak se vyjádřit. Přestože je hip hop kulturou jen určité skupiny lidí, je naprosto úžasné, že je hiphopový styl života pro všechny z nás srozumitelný. Film Breakout nyní přináší velmi reálný a atraktivní pohled na život hiphopových gangů na předměstí Curychu. Příběh však kromě drsného prostředí ze světa hiphopových osudů, hrdosti a odplaty nabízí i emocionální pozadí. Ve filmu je totiž kladen důraz i na pocity hlavního hrdiny a divák má tak možnost vcítit se do jeho poutavého osudu. Režisér Mike Eschmann, který na kontě již několik úspěšných snímků se tentokrát opravdu překonal, tento film určitě stojí za shlédnutí.

A aby byla slyšena i druhá strana, jeden z diskuzních hlasů k témuž titulu: Každej tlustej a blbej kluk, o kterého by si holka ani neopřela okolo, si dá kšiltovku, stáhne kalhoty ke kolenům a holky se můžou utlouct, aby mu daly .. To je trapas, vážně trapas.

Žánr: Drama /Hudební
Země původu: Švýcarsko
Rok vzniku: 2007
Délka: 100 min.
Původní název: Breakout
Premiéra v kinech ČR: 18. října 2007
Režie: Mike Eschmann
Scénář: Thomas Hess, David Keller, Michael Sauter
Produkce: Lukas Hobi, Reto Schärli, Philippe van Doornick
Hudba: Mich Gerber, Moritz Schneider
Kamera: Roland Schmid
Společnost: Zodiac Pictures International

Hrají: Nils Althaus (Marco Nia), Stress (Spirit), Roeland Wiesnekker (Schleier), Hanspeter Müller (Salis), Melanie Winiger (Nicole), Max Rüdlinger (Barmettler), Aaron Arens (Heinrich), Joel Basman (Silenzio), Mariama Djité (Samira), Bardo Eixher (Pulpo), Basil Flachsmann (Rocket), Pueta Foscky (Kongo), Rosa Galina (Priscilla), Virgina Gomez-Joss (Foxy), Markus Graf (Nachbar), Aron Hirsl (Vinnie), Zdenko Jelcic (Goran), a další

Údaje o DVD:
Zvuk: Dolby Digital 5.1 německy, česky
Titulky: česky
Obraz: 16:9 (2,35:1)
Bonus: žádné