DVDcom – Panelstory aneb Jak se rodí sídliště

Sledovat termíny, v nichž se objevují tituly z katalogu Bontonfilmu distribuované společností DVDcom, je nadlidský výkon. Oficiální seznam distribuce taky nějak není poslední dobou k dispozici. U nás se jich najednou vyrojilo poměrně hodně, věnovat se ale budeme jen některým z nich (opravdu nejsem schopný koupit všechno). Patří mezi ně například film režisérky Věry Chytilové Panelstory aneb Jak se rodí sídliště, u nás v prodeji za 59,- Kč. Satirická komedie ze života na sídlišti, které se ještě buduje.

Hloubkový obraz mezilidských vztahů, snažící se postihnout zápas lidské velikosti s lidskou malostí. Velké, rozestavěné sídliště. Ve většině uniformních paneláků se už bydlí, stavbaři tu ale ještě zdaleka neskončili. Je ráno… Tak začíná mozaikovitě sestavená satirická komedie režisérky Věry Chytilové a spisovatelky Evy Kačírkové, která se představila v jedné z hlavních rolí, o věcech malých i velkých v rodivším se sídlišti. Režisérka zvolila pro film nezvyklý roztěkaný způsob snímání, kamera občas vyhlíží, jako kdyby byla zavěšená na rychle se pohybujícím kyvadle…

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Pověstná satira, dlouhé roky zakazovaná, se odehrává na rozbahněném velkoměstském sídlišti. Stále ohromuje dokonalou znalostí lidských povah, často směšně sobeckých a sebestředných, rozhodně však lhostejných k tomu, co se děje kolem nich. Vlastně jen vesnický děda ztracený uprostřed paneláků přináší závan opravdového zájmu a soucitu.

Obal obsahuje „oblíbenou" chybu, spojenou s filmem – na obalu je uváděna mezi herci Laďka Kozderková, která ale podle všech oficiálních pramenů ve filmu nehrála a byla nejspíš zaměněna s jí podobnou herečkou Dagmar Slivinskou.

Přes 70 procent: Kaleidoskop událostí jednoho rozestavěného sídliště, zakonzervovaná sonda do doby reálného socialismu.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1979

Délka: 97 minut (1:36:11)

Kinopremiéra v ČR: 1. prosince 1981

Režie: Věra Chytilová

Asistent režie: Hana Hanušová

Druhá režie: Mojmír Ticháček

Námět: Eva Kačírková, Věra Chytilová

Scénář: Eva Kačírková, Věra Chytilová

Dramaturgie: Václav Šašek

Produkce: Miroslav Smrček, Jaroslav Vlk

Hudba: Jiří Šust

Kamera: Jaromír Šofr

Druhá kamera: Richard Valenta

Střih: Jiří Brožek

Architekt: Aleš Voleman

Zvuk: Jiří Hora

Kostýmy: Jana Břežková, Miloslava Šmídová

Společnost: Filmové studio Barrandov, DS Karla Valtery

Hrají: Lukáš Bech (Pepík), Antonín Vaňha (děda), Oldřich Navrátil (Franta), Dagmar Slivinská (Alžběta), Bronislav Poloczek (Josef), Eva Kačírková (Marie), Miroslav Homola (Kurečka), Michal Nesvadba (Petr), Alena Rýcová (Soňa), Věra Uzelacová (Homolová), Ladislav Krečmer (Homola), Rudolf Gröger (taxikář), Daniela Šrajerová (dispečerka), Květoslava Vonešová (Nováková), Helena Pokorná (Karásková), Milan Klásek (příslušník VB), Hana Hejduková (trafikantka), Iva Hercíková (Markusová), Zuzana Schmidová (těhotná žena), Miluše Šplechtová (Marta), Štěpánka Chytilová (stará paní), Helena Lehká-Rejšková (listonoška), Jiří Kodet (herec), Ladislav Potměšil (Vondráček), Klára Jerneková (Vondráčková), Tereza Kučerová (učnice), Marie Sismilichová (kadeřnice), Jarmila Derková (vedoucí), Jana Břežková (pokladní), Petr Kratochvíl (dělník), Václav Helšus (dělník), Josef Navara (mistr), Jana Denemarková (Helenka), Jaroslav Vozáb (pojišťovák), Zdeněk Matouš (malíř), Boris Hybner (malíř), Vladimír Hrabánek (Kolda), Luděk Pallát (Vaněk), Jiří Koutný (Kučera), Antonio M´Thini (černošský lékař), Oldřich Vlach, Emma Černá, Marta Richterová, Monika Švábová, Jana Viščaková, Kateřina Vlková

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol - 1. část

Výběr kapitol - 2. část

Výběr kapitol - 3. část 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Nastavení titulků

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: Filmografie, Fotogalerie, Rozhovory (Věra Chytilová, Oldřich Navrátil, Václav Šašek)

Bonusy

Filmografie

Rozhovory