Supraphon – Luboš Pospíšil: „Vodsejpá nám to!“

Tentokrát nám na víkend z materiálů společnosti Supraphon zbyl "jen" rozhovor s Lubošem Pospíšilem k příležitosti vydání jeho nového alba Luboš Pospíšil & 5P – Chutnáš po cizím ovoci

Luboš Pospíšil je stále ve skvělé formě. Nezaměnitelný zpěvák, skladatel a textař, jehož jméno září ve výšinách československé i české populární hudby od konce 60. let minulého století, v dubnu tohoto rokuvydal novinkové album Chutnáš po cizím ovoci. Své příznivce Pospíšil opět nezklamal. Ke všemu pospíšilovsky osvědčenému přidává, a to za vydatné pomoci kapely 5P, zase i trošku nového – tak, jak to má být. Vznikla tedy (opět) vynikající, originální, hloubavá i hravá deska, u které se určitě nebudete nudit. Ale řekněte mi, u které Pospíšilovy desky jste se nudili…?

 

Zatímco mnozí interpreti vydávají v posledních letech prakticky už jenom výběry, vy pravidelně přicházíte s alby novinek!

Během posledních deseti let jde o třetí novinkové studiové album, k tomu mi ale vyšly i tři výběry. Vedle nových vydávání nových nahrávek usiluji tedy i já o pohledy zpátky.

Když to spočítám, vydáváte novinkové album přibližně každé tři roky.

Myslím si, že tenhle interval je normální, takhle nějak by to mělo být. U mě je to hodně dáno i tím, že kolem sebe mám skvělé lidi, takové, se kterými se mi dobře pracuje. To se pak promítá do koncertů i do nové tvorby.

Vaši spoluhráči v kapele 5P jsou o generaci mladší; takovou situaci by možná někteří frontmani raději zatajili…

A vidíte: já nejen že to netajím, ještě se tím chlubím! Myslím si, že taková věc ke chlubení je… Samozřejmě se to odráží i v naší práci – oni mají jednak jiné pohledy na muziku, jednak do věci vkládají spoustu energie. Naše koncerty jsou tedy podstatně dynamičtější, než tomu bývalo dřív.

Chlubíte se tím, že s vámi rádi hrají nebo tím, že jim stačíte?

Obojím; tyto dva důvody jsou asi nejpodstatnější. Hraje se mi s nimi opravdu dobře. Ač jsou mladší – a někteří dokonce o dvě generace – umějí hrát velmi dobře. Nezdržujeme se tak žádným vysvětlováním třeba při tvorbě aranží, práce nám „vodsejpá“, jde to bezvadně. A to je dobře.

 

Jak ve vaší kapele vznikají aranže?

Při zkoušení se k věci všichni vyjadřují, nabízejí své možnosti a nápady, pak se z těch nabízených variant udělá výběr – a vznikne podoba, ve které pak jednotlivé písně hrajeme. My už spolu fungujeme čtyři roky, známe se, víme, co od koho očekávat, jaký kdo má k aranžování přístup; nemáme s tím tedy problém. Vlastně to jde samo.

Nemají vaši kolegové z kapely sólistické či pěvecké ambice?

Mají, ovšem mimo naši kapelu. Ondra Fencl má několik svých skupin, především folk-rockový Hromosvod, Pája Táboříková hraje taky v několika sestavách a výborně zpívá. Ona je zatím pěvecky dost nevyužitá, což bych chtěl změnit – na naší nové desce se mnou zpívá jednu píseň. Martin Štec zatím na našich albech příliš pěvecky zastoupen není, ovšem na koncertech ano. Jsem rád, že všichni mí kolegové velmi dobře zpívají.

Album Chutnáš po cizím ovoci je skladatelsky i textařsky rozděleno mezi několik autorů.

Materiál na desku nevznikal nijak překotně. Před vydáním se samozřejmě vždycky finišuje, věc dostává konečný tvar, řada našich textů existuje ale už hodně dlouho.

Třeba texty Jana Sahary Hedla…

Ano, tyhle texty jsme s Bohoušem měli už asi dvacet let. U Pavla Šruta byly některé nové, některé ovšem taky starší. A to samé platí o muzice: některou jsme měli připravenou už dřív, jiná vznikala přímo na tohle album. Vývoj byl tedy pozvolný, logický. To by se na desce mělo promítnout.

Vy sám máte na albu jediný text, vlastně spolupodílnictví na textu Srpnový prstoklad; ten je navíc, alespoň se mi zdá, poněkud skeptický…

Nemyslím si, že by ten text byl úplně skeptický, spíš mapuje realitu. A pokud je realita skeptická, je skeptický i ten text… Myslím si ale, že celkově naše deska skepticky nevyznívá, obsahuje spoustu pozitivních věcí. Možná některé moje minulé desky skeptické byly; tahle není.

Já jsem myslel jenom tenhle konkrétní text…

Ten text, který jsme udělali s Ondrou, je jinak ale docela hravý, i muzika. A protože současná doba je, jaká je, tak se to v té písni konstatuje.

Jaká je současná doba?

Zrovna nedávno jsem se probíral situací kolem médií. Nejsem velkým příznivcem současných mediálních vymožeností. Chápu, že nabízejí spoustu výhod a ulehčení práce; na druhou stranu ale nabízejí i něco, co je nebezpečné, škodlivé a chybné. A v tomhle duchu se, myslím, se současná doba odvíjí. Bude to v tomto ohledu pořád horší. A máte pravdu: v tom možná vidím určitou skepsi.

V písni Srpnový prstoklad je zmiňována kapela Radima Hladíka Blue Effect, určitě ne náhodou – vy sám jste v ní začátkem 90. let minulého století působil!

To se zase vracíme k tomu samému. Chtěli jsme tím v podstatě říct, že doba se mění, ale Blue Effect zůstává. Je to jedna z našich zásadních kapel a já jsem měl, to musím říct opravdu takhle, tu čest s Radimem Hladíkem dva roky spolupracovat. Bylo to příjemné. S Radimem se stále potkáváme a pořád si máme co říct; i on má omlazenou partu. Když se sejdeme na společném koncertu, vždycky se to, myslím si, skvěle vyvede.

Mám pocit, že jste na novém albu – oproti tomu předcházejícímu – trochu přitvrdili.

Ano, a začali jsme hrát dynamičtěji i na koncertech. Hodně je to dáno složením naší kapely. Sound nové desky je široký a masivní, což je do velké míry také práce studiového odborníka, který desku natáčel. Zvukový a velkou měrou i hudební režisér Lukáš Martinek jí dal „obličej“, který je skutečně poněkud tvrdší. Celkový sound je velice kvalitní. Zvukově dopadlo to album úžasně a já jsem za to rád.

Na desce máte i zajímavé hosty.

Ano, Ondra zaranžoval smyčcové kvarteto nebo je tam saxofonista Petr Venkrbec. Nahrávkám dali nový rozměr, tak trochu akustičtější atmosféru.

A koncerty?

Plánujeme spoustu koncertů v nejrůznějších sestavách: jako kapela, ve dvojici, budu jezdit i sám. Ondra Fencl coby náš koncertní manažer pracuje opravdu hodně a my hodně koncertujeme. Až si říkám, že už bych větší množství vystoupení nezvládl! 

 

23.06. Praha, Balbínka

24.06. Chlumec n. Cidlinou, koupaliště

25.06. Jihlava – festival

01.07. Byňov u Nových hradů, penzion Kamínek

09.07. Svinná

11.07. Praha, Vagon

16.07. Chotěmice, Vesnický klub V. Koubka

17.07. Ostrava, Colours of Ostrava

29.07. Skalica-SK

03.08. Plzeň, U Zacha

05.08. Horní Bludovice, U sv. Jana

08.08. Praha, Malostranská beseda

13.08. Žďár n. Sázavou – festival

13.08. Rataje nad Sázavou

19.08. Dalešice, pivovar, Hradologie

21.08. Trutnov – festival

25.08. Olomouc – open air  

Více na: http://www.lubospospisil.cz/