Eusebius – Willie Boy

Těžko předvídat, nakolik byla pravdivá informace o tom, že se z katalogu MagicBoxu dočkáme celé westernové řady. Poslední obal společnosti Eusebius inzeroval v pátek 17. června 2011 v obálce Hit týdne zcela jiný titul, ale původně se očekával Willie Boy. Po edičních změnách a přesunech se DVD objevilo v nabídce až v pátek 9. září 2011, a to za 99,- Kč.

Americké filmové drama je neobvyklým westernem, vyprávějícím o tragickém osudu jedné indiánské lásky.

Film Willie Boy se řadí ke klasickým dílům moderního westernu. Vznikl podle skutečného příběhu indiánského mladíka Willieho Boye a jeho snoubenky Loly Boniface. Ve snímku z roku 1969, který časopis Time označil za "křehký a působivý dokument o perzekuci z rasových důvodů, který je jedním z nejlepších filmů roku" triumfoval Robert Redford.

 

Drama se odehrává v roce 1909 a titulním hrdinou je Willie, mladý indián z kmene Pajutů, který se vrací z ranče, kde pracoval jako pastevec, do rezervace, kde žije jeho dívka Lola. Má se stát Williho ženou, což se ovšem pokouší překazit dívčin otec, který nepřeje jejich svatbě.

 

V noci se pokusí chlapce zastřelit, ten se však ubrání a v sebeobraně muže zabije. I když se podle indiánských zákonů nejedná o vraždu, musí Willie utéci a Lola odchází se svolením matky s ním. Pronásledováním uprchlíka je pověřen zástupce šerifa Christopher Cooper, ale to, co vypadalo jako snadná záležitost, se změní ve vleklou štvanici.

 

Zanedlouho je navíc odvolán k ochraně prezidenta Tafta, který navštívil město. Ze sledování se stává hotový mediální cirkus, přičemž tisk původní nešťastnou náhodu úplně překroutí. Stíhání pokračuje pod velením Raye Calverta. Zveličená zpráva o "povstání" indiánů přiláká do kraje spoustu bělochů toužících po krvi.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Situace se vyhrocuje a Willie se začíná dostávat do úzkých. Navíc Když se Cooper vrátí, aby se opět ujal pronásledování, zdá se, že už je pozdě. Rostoucí napětí vyvrcholí tragickou smrtí Willieho a Loly, která přináší zásadní obrat do uvažování šerifa Coopera.

Hodnocení přes 60 procent na imdb.com, téměř 70 na csfd.cz: Spíš než western ponuré psychologické drama. Fascinující kamera.

Vzhledem k tomu, že předchozí Krajina střelců byla již opakovaná, příliš jsem nové vydání nezkoumal. Nyní tedy podrobněji o Western edici – titul je balen v igelitovém sáčku s popiskem Složte si své DVD – nové ekonomické balení. Na druhé straně sáčku se dozvíte, že balení obsahuje zasouvatelný rukáv, žaketku, obálku se zasouvatelnou chlopní a samotný DVD disk. A skutečně – po vybalení máte v ruce kartonový převlečný rukáv, žaketku pod fólii DVD krabičky a DVD v průhledném plastovém sáčku s chlopní. Veškerá svoboda a ekonomičnost tedy spočívá v tom, že si "můžete" pořídit běžnou krabičku a tohle všechno do ní naskládat… 

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Drama / Western

Země původu: USA

Rok vzniku: 1969

Délka: 93 minut (1:33:37)

Původní název: Tell Them Willie Boy Is Here

Světová premiéra: 31. října 1969 – SRN

Režie: Abraham Polonsky

Námět: Harry Lawton (román)

Scénář: Abraham Polonsky

Produkce: Jennings Lang, Philip A. Waxman

Hudba: Dave Grusin

Kamera: Conrad L. Hall

Střih: Melvin Shapiro

Kostýmy: Edith Head

Společnost: Universal Pictures

Natáčeno: Banning, Kalifornie, USA / Joshua Tree, Kalifornie, USA / Lake Sherwood, Kalifornie, USA / Mission Inn – 3649 Mission Inn Avenue, Riverside, Kalifornie, USA / Palm Springs, Kalifornie, USA / Whitewater River, Whitewater, Kalifornie, USA

Hrají: Robert Redford (zástupce šerifa Christopher ‚Coop‘ Cooper), Katharine Ross (Lola), Robert Blake (Willie Boy), Susan Clark (Dr. Elizabeth Arnoldová), Barry Sullivan (Ray Calvert), John Vernon (George Hacker), Charles Aidman (soudce Benby), Charles McGraw (šerif Frank Wilson), Shelly Novack (Johnny Finney), Robert Lipton (Charlie Newcombe), Lloyd Gough (Dexter), Ned Romero (Tom), John Wheeler (Newman), Erik Holland (Digger), Garry Walberg (Dr. Mills), Jerry Velasco (Chino), George Tyne (Le Marie), Lee de Broux (Meathead), Wayne Sutherlin (Harry), Jerome Raphael (prodavač), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 1.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: vychází na DVD

Vychází na DVD