Bontonfilm – První rána

Českolipák Monty vyčetl v pondělním obalu Mortal Kombatu, že Bontonfilm avizuje na pátek 29. července 2011 hongkongskou akčňárnu s Jackie Chanem První rána za 99,- Kč. Uvidíme, nakolik se dá vydavatelským plánům věřit. Nedá, jak jinak – nový termín byl stanoven na 12. srpna 2011, kdy opravdu vyšlo. Nejpopulárnější světová akční star poprvé bojuje za Ameriku.

Kdo čekal na odložené vydání, zřejmě bude stavem věci poněkud rozčarován – obal lže, jako když tiskne (viz komentáře).  

Hongkongský policista Jackie přijme úkol sledovat podezřelou ruskou krásku Natašu na cestě do Ruska. Zpočátku to vypadá jako jednoduchý, dokonce příjemný úkol. Nataša totiž cestou neprovádí nic neobvyklého ani podezřelého. To ovšem platí jen do chvíle, než se setká se svým milencem Tsuiem, který ilegálně obchoduje se zbraněmi. Rázem se ve hře ocitá také ukradená ukrajinská jaderná hlavice a Jackie má najednou plné ruce práce. Poklidné sledování ve službách CIA a ruské tajné služby se mění v životu nebezpečné pronásledování Tsuie, Nataši a celé bandy dalších lotrů. Od zasněžených hor Ukrajiny až po žraloky zamořené vody v Austrálii. Musí se vyhýbat nejen smrtelným nástrahám, kulkám a smrtícím úderům, ale také falešnému obvinění z vraždy. A to všechno pochopitelně tím jediným způsobem, který diváci chtějí vidět. Pěstmi, v jejichž dosahu se všechno mění ve velmi účinnou zbraň – žebřík, koště, stůl, auto, chůdy a dokonce i žralok!

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

A ještě verze děje z obálky:

 

V postsovětském Rusku není nic, jak se zdá. Když se členové ruské mafie vydávají za agenty KGB, aby se zmocnili nukleární zbraně, CIA povolává na pomoc mistra bojových umění Jackieho Chana. Jackieho čeká dobrodružné putování napříč zeměmi – z ukrajinských ledovců na rozpálené australské pláže, na cestách nepohrdne ponorkou, chůdami, ani snowboardem. A střetne se s lidožravými žraloky i úchvatnými kráskami.

 

Ve vzduchu, na zemi i pod vodou – všechny kaskadérské kousky jsou opravdové! Žádné triky! Žádní dubléři! Právě Chanovy autentické akční výkony a odvaha dělají z První rány jeden z nejzábavnějších, nejvtipnějších a nejvzrušujících filmových zážitků, jaké jste kdy měli.

 

Konec nesmrdící sebechvály.  

 

Po úspěchu svého prvního amerického filmu Rachot v Bronxu se jedna z nejslavnějších hongkongských akčních hvězd vrátila do Hollywoodu ve vrcholné formě. Druhý americký film, který je současně čtvrtou částí oblíbené série Police Story, vznikl v roce 1996 a natočil ho podle scénáře Grega Mellota a Elliota Tonga režisér Stanley Tong, který natočil také předchozí část – Police Story 3. Jackie Chan opět srší energií a svým napodobitelným kouzlem a předvádí neuvěřitelné kousky, všechny sám, bez kaskadéra. Není divu, že získal Hongkongskou filmovou cenu za nejlepší akční choreografii, a úžasná scéna s žebříkem Cenu MTV za nejlepší bojovou scénu.

Na imdb.com 63 procent, na csfd.cz 74: Bondovka s Jackie Chanem a zároveň hodně volné pokračování série Police Story. A proč ne, Jackie je ve skvělé formě. Jen škoda, že se to tváří příliš „seriózně".

Žánr: Akční / Dobrodružný / Komedie / Krimi / Thriller

Země původu: Austrálie / Hong Kong / Rusko / USA

Rok vzniku: 1996

Délka: 88 minut

Původní název: Jing cha gu shi IV: Jian dan ren wu / Ging chaat goo si 4: Ji gaan daan yam mo / Jackie Chan’s First Strike / Police Story 4: First Strike

Světová premiéra: 10. února 1996 – Hong Kong

Režie: Stanley Tong

Scénář: Greg Mellott, Elliot Tong, Stanley Tong, Nick Tramontane

Produkce: John Brousek, Pavel Douvidzon, Leonard Ho, Johnny Lee, Barbi Taylor, Barbie Tung

Hudba: J. Peter Robinson, Nathan Wang

Kamera: Jingle Ma

Střih: Peter Chrung, Chi Wai Yau

Společnost: Golden Harvest Company / New Line Cinema / Paragon Films Ltd. / Raymond Chow

Natáčeno: Brisbane, Queensland, Austrálie / Chinatown Mall, Fortitude Valley, Queensland, Austrálie / Falls Creek, Victoria, Austrálie / Gold Coast, Queensland, Austrálie / Hong Kong, Čína / Lygon Street, Carlton, Melbourne, Victoria, Austrálie / Moskva, Rusko / Ukrajina / Underwater World – 10 Parkyn Parade, Mooloolaba, Queensland, Austrálie

Hrají: Jackie Chan (inspektor Chan Ka Kui), Jackson Liu (Jackson Tsui), Annie „Chen Chun" Wu (Annie Tsui), Bill Tung (strýček Bill Wong), Yuri Petrov (plukovník Gregor Yegorov), Nonna Grishayeva (Natasha), John Eaves (Mark), Terry Woo (strýc Seven), Kristopher „Kristoff" Kazmarek (velitel Korda), Ailen Sit (člen klubu Zlatého draka), Chan Man-Ching (člen klubu Zlatého draka), Rocky Lai (člen klubu Zlatého draka), Chan Wai To (člen klubu Zlatého draka), Brett Arthur (zabiják), Mark French (zabiják), Damien Gates (zabiják), Mark Gilks (zabiják), Nathan Jones (zabiják), Mathew Walker Kininmonth (zabiják), John Langmead (zabiják), Steve Livingstone (zabiják), Steve Morris (zabiják), Brenton Hoeren (sniper), Steve Jones (sniper), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD (obal uvádí zavádějící informace):

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný