DVDcom – Monstra vs Vetřelci

Společnost DVDcom by měla v neděli 27. března 2011 nabídnout z katalogu Bontonfilmu za 199,- Kč animák Monstra vs Vetřelci. Jenom monstr akce zachrání svět hladce.

Na naši modrou kulatou planetu už zase zaútočili mimozemšťané. Ještě že máme obrovskou zásobárnu hrdinů, kteří se jim mohou postavit. I když ti, které si vybrali animátoři ze studia DreamWorks, jsou opravdu výjimeční. Zcela mimořádná je i celá jejich novinka Monstra vs. Vetřelci. Nejenže v ní opustili důvěrně známý a bezpečný svět zvířat a zeleně roztomilých pohádkových postav, ale navíc jako první při natáčení použili revoluční technologii, kterou na vlastní kůži zažijí i diváci.

 

Zatímco doposavad vznikaly 3D-animované filmy tak, že se počítačově animovanému celku dodal třetí rozměr, Monstra vs. Vetřelci se točili rovnou ve 3-D. „Není třetí rozměr jako třetí rozměr," říká šéf DreamWorks Animation Jeffrey Katzenberg. „Přestože ke sledování filmu stále potřebujete ty legrační brýle, digitalizovaný obraz je na plátně naprosto perfektní. Neuvidíte zdvojený obraz, nebudete mít unavené oči ani pociťovat nevolnost," dodává.

I když většina příběhů svatbou spíš končí, Monstra vs. Vetřelci jí začínají. Susan, obyčejná holka z Kalifornie, má už za pár hodin říct „Ano" svému vyvolenému. Když ji do hlavy praští meteorit plný kosmického slizu, dost jí to vykolejí. Následně naroste do výšky 15 metrů a to ji rozhodí ještě o něco víc. Než se stačí svého vyvoleného zeptat, zda mu bude její výška vadit, zaútočí na ni speciální vojenská jednotka, zajme ji a uvězní v tajném vládním komplexu. Tady Susan, oficiálně přejmenovaná na Enormiku, zjišťuje, že se svou výjimečností rozhodně není sama. Kromě ní tu jsou věznění geniální vědec Dr. Šváb, PhDr., kterému po jednom neúspěšném pokusu nahradila vlastní hlavu hlava muší a Chybějící článek, což je reprezentant evolučního přechodu mezi rybou a člověkem. Dalšími obyvateli jsou rosolovitý a nezničitelný B.O.B. a 100 metrů dlouhá larva přezdívaná Hmyzosaurka.

Jejich doživotní internace skončí ve chvíli, kdy na Zemi přistane záhadný mimozemský robot a vezme ji útokem. Protože konvenční ani „standardní nekonvenční" zbraně na něho nepůsobí, obrátí se zoufalý generál MacBomba na ještě zoufalejšího prezidenta Spojených států a požádá ho, aby oficiálně povolal partičku příšer do boje proti vetřelci z vesmíru a zachránil svět před hrozící zkázou.

 

Dalšími hvězdami jsou Gallaxhar – megaloman zodpovědný za mimozemské roboty, který chce vytvořit nový svět podle svých představ a svého vzhledu, generál, který konečně našel smysl použití zadržených Monster a Derek Dietl – Susanin sobecký snoubenec, který možná dostane šanci, že přestane číst v televizi počasí a posune se do "lepší" sekce zpravodajství. Monstra ve snaze dokázat, jak moc jsou pro lidstvo potřebná, chytí příležitost pevně za pačesy. Při sledování jejich velkolepého dobrodružství se "monstrózně pobaví úplně všichni!" (Bill Bregoli, CBS).

Na imdb.com 67, na csfd.cz 71 procent: Jednoduchý příběh je nadupaný, humorný a prošpikovaný odkazy a hláškami.

Zadní strana 

Žánr: Animovaný / Akční / Dobrodružný / Komedie / Sci-fi / Rodinný

Země původu: USA

Rok vzniku: 2009

Délka: 90 minut

Původní název: Monsters vs. Aliens

Světová premiéra: 19. března 2009 – Kazachstán / Rusko / Ukrajina

Kinopremiéra v ČR: 26. března 2009

Režie: Rob Letterman, Conrad Vernon

Scénář: Maya Forbes, Wallace Wolodarsky, Rob Letterman, Jonathan Aibel, Glenn Berger, Conrad Vernon, Mike de Seve, Mark Osborne

Produkce: Jill Hopper, Latifa Ouaou, Lisa Stewart

Hudba: Henry Jackman

Střih: Joyce Arrastia, Eric Dapkewicz

Společnost: DreamWorks Animation

Hlasy v původním znění: Reese Witherspoon (Susan Murphy / Ginormica), Seth Rogen (B.O.B.), Hugh Laurie (Dr. Cockroach Ph.D.), Will Arnett (The Missing Link), Kiefer Sutherland (generál W. R. Monger), Rainn Wilson (Gallaxhar), Stephen Colbert (prezident Hathaway), Paul Rudd (Derek Dietl), Julie White (Wendy Murphy), Jeffrey Tambor (Carl Murphy), Amy Poehler (počítač), Ed Helms (reportér), Renée Zellweger (Katie), John Krasinski (Cuthbert), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 5.1 česky, 5.1 polsky, 2.0 slovensky

Titulky: česky, anglicky, slovensky, polsky

Obraz: barevný 16:9 (2,35:1, podle imdb.com 1,44:1)

Bonus: Natáčení filmu o moderních monstrech, Tři dosud neuvedené vynechané scény, DreamWorks Animation jukebox, Komentář tvůrců, Vynechané scény, Technická stránka filmu Monstra vs. Vetřelci, Přísně tajné složky s ukázkami novinek – Další 3D dobrodružství od DreamWorks Animation + Shrekův muzikálový debut na Broadwayi