Universal Music – Pavel Bobek – Víc nehledám… (CD)

Poměrně nedávný titul přesouvá Universal Music do trafikové nabídky, ve středu 4. května 2011 se na pultech objevuje za 149,- Kč CD s poctou písním, které zpíval Johnny Cash Pavel Bobek – Víc nehledám… 

V proslulém americkém studiu Quad v Nashvillu, kde vznikla například i nejslavnější nahrávka Neila Younga Harvest, ale i nové star Mylie Cyrus, Pavel Bobek pod producentským dohledem Luboše Maliny z Druhé trávy nahrál album coververzí Johnnyho Cashe. Kromě dalšího Čecha, zpěváka Roberta Křesťana, ve studiu s nahrávkou pomáhali přední studioví muzikanti z Nashvillu. Kontrabasu se ujal držitel Grammy Victor Krauss (vedoucí kapely Lylea Lovetta, známý také díky spolupráci se svou sestrou, zpěvačkou Alison Krauss), kytarové party nahráli Guthrie Trapp (např. Garth Brooks, Travis Tritt, Alison Krauss) a Steve Walsh (spolupráce s Erasure, Norah Jones…) a za bicími sedí Jerry Roe (mj. Michelle Branch, bubnoval také v poslední sérii TV soutěže American Idol). Kontrabas na albu hraje pro tento projekt nejdůležitější muzikant, dlouholetý kontrabasista Johnnyho Cashe – Dave Roe, který „muže v černém“ doprovázel v posledních letech koncertní kariéry.

 

„Nahrávat album v Americe a navíc s takovými muzikanty je sen, který jsem se ani neodvážil snít,“ říká Pavel Bobek, který se v roce 1978 s Johnnym Cashem osobně setkal a nakonec si s ním i zazpíval. „Cash tehdy koncertoval na americké ambasádě v Praze. Před koncertem jsem mu říkal, že mám rád jeho píseň Sunday Morning Coming. No a když ji pak zpíval, pozval mne na pódium,“ vzpomíná Bobek.

 

Nápad nahrát album Cashových coververzí vznikl na vydavatelství Universal. „Bylo to po úspěchu podobně koncipovaných Dylanovek Druhé trávy.“ Právě Malinu napadlo, že by album vzniklo v místě, kde Cash žil, tedy v Nashvillu v americkém státě Tennesee. „Najít v Nashvillu správné spolupracovníky i studio mi nakonec pomohla česká zpěvačka Saša Langošová, která právě nahrává se svou kapelou November 2nd nové album s nashvillským producentem a kytaristou Stevem Walshem. Steve nakonec pro Pavla Bobka postavil kapelu složenou z předních muzikantů a přivedl i Cashova spoluhráče Dave Roea. Své party přislíbil nahrát také další spoluhráč Johnnyho Cashe – foukací harmonikář Charlie McCoy nebo Paul Franklin (např. Sting, Mark Knopfler) na pedal steel kytaru.

 

Ve studiu Union Street Recording se nakonec album finalizovalo a mixovalo. Mastering zajistil již v Čechách zkušený Jiří Mašek z Good Day Records. Kromě nashvillských muzikantů však lidé na desce uslyší i přední české bluegrassové a country muzikanty. Banjo, dobro a další akustické kytary do patnácti písniček nahráli členové Druhé trávy. Například píseň Sunday Morning Coming Down je duetem s Robertem Křesťanem, známou Highway Man si zase zazpíval s Bobkem Míša Leicht z Copu, opět Křesťan a Wabi Daněk. V It Ain‘t Me, Babe vokál Cashovy manželky June Carterové nahradila Pavlína Jíšová. Z dalších Cashových hitů se fanoušci mohou těšit na Walk The Line, As Long As I Live, That Old Wheel, Long Black Veil, Happines Is You či Girl From The North Country. Posledně jmenovaný duet s Křesťanem je spojnicí mezi zmíněným albem Druhé trávy Dylanovky: právě tato píseň album v sólovém Křesťanově podání uzavírá. Robert Křesťan a Pavlína Jíšová se kromě interpretační účasti navíc podělila i o některé české texty. S přebásněním dalších pomohli například Pavel Vrba, Mirek Černý, Vladimír Poštulka nebo Adéla Lounková.

 

Nové tribute album Pavla Bobka s názvem “Víc nehledám” je skutečnou událostí letošního roku na poli pop&country music u nás a současně i nevšední hudební lahůdkou. 

 

CD obsahuje písně:

 

01. Víc nehledám (I Walk The Line)

02. Dokud budu žít (As Long As I Live) + Pavlína Jíšová

03. Desperát (Highwayman) + M. Leich, Wabi Daněk, Robert Křesťan

04. To já nejsem (It Ain´t  Me, Babe) + Pavlína Jíšová

05. Kdo o mě bude stát (I Still Miss Someone)

06. Dívka ze severu (Girl From The North Country) + Robert Křesťan

07. Velká řeka (Big River)

08. Nenos kolty do města (Don´t Take Your Guns To Town)

09. Co naděláš (Things Happen That Way)

10. Pohádka o dívce snů (Ballad Of A Teenage Queen) + Pavlína Jíšová, A. Lounková, A. Šulcová

11. Dlouhý šál (Long Black Veil)

12. Tenhle splín (That Old Wheel) + Robert Křesťan

13. Štěstí mé jsi ty (Happiness Is You)

14. Nedělní ráno (Sunday Morning Coming Down) + Robert Křesťan

Zadní strana