Bontonfilm – Spider-Man

Nedělní tituly Bontonfilmu začíná být čím dál větší problém kontrolovat a potvrzovat. I přes oficiální seznam plánovaných titulů jsem některé z nich ani očkem nezahlédnul (např. ani jeden z inzerovaných BR), naopak v některých trafikách se objevuje to, co v plánech vůbec nebylo. Teď v neděli 20. listopadu 2011 je za 99,- Kč plánován Spider-Man, takže kdo chce shánět, dobrý lov…

Kdo jsem? Opravdu to chcete vědět? Jsem Spider-Man!

Zveřejněný náhled obalu pochází z dvoudiskové edice, ale o tom, že by se na pultech ocitla zrovna ona, bych hodně pochyboval.

Dlouho připravovaná filmová adaptace s populární komiksovou postavou je další z filmů, založených na dokonalých animačních a trikových technikách. Hrdinou příběhu je plachý středoškolský student Peter Parker, který je v laboratoři pokousán geneticky zmutovaným pavoukem, což mu poskytne nadpřirozené schopnosti. Peter se učí zvládat svou sílu a s tím přicházejí další možnosti jejího využití. Krutá příhoda, která postihne Peterova strýčka Bena, jej přinutí změnit vnímání své síly, a tak se zrodí superhrdina Spiderman. Jeho schopnosti jsou brzy podrobeny výzvě, když vědec Norman Osborn po pokusech sám na sobě vytvoří své alter-ego. Bohatý podnikatel Osborn se proměňuje ve Spidermanova protivníka, zeleného skřeta Green Goblina, který létá a rozsévá bomby.

Peter Parker je trochu nesmělý brýlatý mladík, který je spíše inteligentní než mrštný a silný, spíše outsider než hvězda třídy. Po smrti svých rodičů žije u tetičky May a strýce Bena, tajně miluje spolužačku Mary Jane Watsonovou, která však chodí se samolibým bohatým Flashem, a jeho jediným kamarádem je Harry, syn bohatého Normana Osborna. Jeho osud se nečekaně změní, když je se třídou na exkurzi v genetických laboratořích Columbijské univerzity. Tady ho totiž při fotografování pro školní časopis kousne geneticky upravený pavouk. Doma se mu pak udělá špatně a ráno zjistí, že kousnutí v jeho těle vyvolalo neobvyklou mutaci. Získal nadlidskou sílu, zlepšil se mu zrak, takže nepotřebuje brýle, získal bleskové reakce a schopnost předvídat hrozící nebezpečí. To mu umožní nejen galantně pomoci z nesnází Mary Jane, ale také přeprat sebevědomého Flashe.

Později zjistí, že díky drobným drápkům v kůži dokáže lézt po stěnách a ze zápěstí vystřelovat pevná pavučinová vlákna. Nikomu o svých nových schopnostech neřekne, ale rozhodne se s jejich pomocí vydělat peníze. Peter uspěje v amatérské wrestlingové aréně, kde porazí mnohem silnějšího protivníka. Organizátoři zápasů mu však odmítnou vyplatit slíbené tři tisíce a odbudou ho pouhou stovkou. Proto Peter odmítne zasáhnout proti zloději, který organizátory oloupí. Když stejný lupič vzápětí smrtelně postřelí strýce Bena, dostihne zoufalý Peter prchajícího zločince, který v potyčce s ním zahyne. Pochopí strýcova slova o velké odpovědnosti, která přichází s velkou mocí, a rozhodne se pod maskou a jménem Spider-Man bojovat proti zločinu. Brzy si získá zájem veřejnosti, pečlivě však svou pravou identitu skrývá. Získá práci fotoreportéra v deníku Daily Bugle díky tomu, že jako jediný dokáže vyfotografovat Spider-Mana v akci. Trápí ho, že Mary Jane ho považuje pouze za dobrého kamaráda a mnohem víc ji zajímá Spider-Man, který jí už několikrát pomohl z nesnází. Spider-Man však není jediným mužem s nadpřirozenými schopnostmi. Osud ho brzy donutí k válce s tajemným Zeleným Goblinem, který napadne oslavy pořádané každoročně společností OsCorp.

Tím není nikdo jiný než Harryho otec Norman Osborn, který sice v nebezpečném experimentu získal nadpřirozenou sílu, ale současně byla mnohonásobně zesílena jeho agresivita provázená šílenstvím. Situace se stane smrtelně nebezpečnou zejména ve chvíli, kdy se Osbornovi podaří odhalit skutečnou totožnost Spider-Mana.

Kořeny pokusů zfilmovat Spidermana sahají až do 70. let. O této možnosti dlouho uvažoval i režisér James Cameron, jeden čas se uvažovalo také o obsazení Arnolda Schwarzeneggera do role další záporné postavy doktora Octopuse, která však byla z aktuální filmové verze vyloučena. Roli Spidermana / Parkera nakonec získal Tobey Maguire, dvojroli Green Goblina a Osborna hraje Willem Dafoe.

Na imdb.com 74, na csfd.cz 75 procent. Sam Raimi využil svůj filmařský talent a stvořil výbornou komiksovou adaptaci.

Obal dosavadní jednodiskové edice

Zadní strana jednodiskové edice

Zadní strana dvoudiskové edice

Žánr: Akční / Dobrodružný / Fantasy

Země původu: USA

Rok vzniku: 2002

Délka: 116 minut

Původní název: Spider-Man

Světová premiéra: 30. dubna 2002 – Filipíny

Kinopremiéra v ČR: 6. června 2002

Režie: Sam Reimi

Námět: Stan Lee, Steve Ditko (komiksová série vydavatelství Marvel)

Scénář: David Koepp

Produkce: Avi Arad, Ian Bryce, Grant Curtis, Heidi Fugeman, Stan Lee, Steven P. Saeta, Laura Ziskin

Hudba: Danny Elfman

Kamera: Don Burgess

Střih: Arthur Coburn, Bob Murawski

Kostýmy: James Acheson

Společnost: Columbia Pictures Corporation / Marvel Enterprises / Laura Ziskin Productions

Natáčeno: 4th Street, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / 5th Street, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Ascan Avenue, Forest Hills, Queens, New York City, New York, USA / Austin Street, Forest Hills, Queens, New York City, New York, USA / Bryant Park, Manhattan, New York City, New York, USA / Columbia University – Broadway & 116th Street, Manhattan, New York City, New York, USA / Dorsey High School – 3757 Farmdale Avenue, Los Angeles, Kalifornie, USA / Flatiron Building – 175 Fifth Avenue, Manhattan, New York City, New York, USA / Forest Hills, Queens, New York City, New York, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Mateo Street, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Natural History Museum of Los Angeles County – 900 Exposition Boulevard, Exposition Park, Los Angeles, Kalifornie, USA / New York City, New York, USA / New York Public Library – Fifth Avenue & 42nd Street, Manhattan, New York City, New York, USA / Queens Boulevard, Queens, New York City, New York, USA / Queens, New York City, New York, USA / Queensboro Bridge, Manhattan, New York City, New York, USA / Rockwell Defense Plant – Bellflower & Imperial Highway, Downey, Kalifornie, USA / Roosevelt Island, New York City, New York, USA / S. Grand Avenue, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Santa Clarita, Kalifornie, USA / Sony Pictures Studios – 10202 W. Washington Blvd., Culver City, Kalifornie, USA / Spring Street, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Stage 9, Warner Brothers Burbank Studios – 4000 Warner Boulevard, Burbank, Kalifornie, USA / Sunnyside, Queens, New York City, New York, USA / Times Square, Manhattan, New York City, New York, USA

Hrají: Tobey Maguire (Spider-Man / Peter Parker), Willem Dafoe (Green Goblin / Norman Osborn), Kirsten Dunst (Mary Jane Watsonová), James Franco (Harry Osborn), Cliff Robertson (strýc Ben Parker), Rosemary Harris (teta May Parkerová), J. K. Simmons (J. Jonah Jameson), Joe Manganiello (Flash Thompson), Gerry Becker (Maximilian Fargas), Bill Nunn (Joseph ‚Robbie‘ Robertson), Jack Betts (Henry Balkan), Stanley Anderson (generál Slocum), Ron Perkins (Dr. Mendell Stromm), Michael Papajohn (zloděj aut), K. K. Dodds (Simkin), Ted Raimi (Hoffman), Bruce Campbell (hlasatel), Elizabeth Banks (Betty Brantová), John Paxton, Tim De Zarn (Philip Watson), Taylor Gilbert (Madeline Watsonová), Randy Savage (Bone Saw McGraw), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, rusky

Titulky: česky, anglicky, hindsky, rusky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: Poznámky produkce a historická fakta; Komentář herců a filmových tvůrců; Komentář režiséra Sama Raimi, producentů Laury Ziskin, Granta Curtise a Kirsten Dunst; Komentář Johna Dykstry a členů týmu speciálních efektů; Filmografie; Záběry z více úhlů kamery; Hudební video (Josey Scott: Hero, Sum 41: What Weare All About); TV spoty; Kinotrailery; DVD-ROM