Bontonfilm – Černá labuť

Trvající pustotu a bídu trafikové nabídky (např. z dnešních 20 titulů je 14 „reedic") jsem opět využil k procházce kolem stojanů v Albertu. Kromě již dříve popsaných (a u nás stále dostupných) titulů jsem dnes narazil na novinku, z katalogu Bontonfilmu je v nabídce za 199,- Kč Oscarová Černá labuť. A to hned ve dvojím grafickém provedení – DVD je zastrčeno v papírovém rukávu s různými motivy (disk je předpokládám stejný, koupil jsem jen jednu variantu).

Co všechno byste obětovali pro sen?

Držitelka Ceny Akademie® Natalie Portman a režisér Darren Aronofsky uvádí „skvělý psychosexuální thriller" (Daily Variety), od kterého „nedokážete odtrhnout oči" (Entertainment Weekly). Natalie Portman předvádí „nejlepší výkon své herecké kariéry" (Vanity Fair) v roli Niny, úžasně talentované, ale nebezpečně labilní baleríny, jež se právě přiblížila k bodu zlomu a stojí jen krok od hvězdné slávy. Nina se pod tlakem náročného tanečního mistra a kvůli hrozbě v podobě svůdné taneční konkurentky postupně odtrhává od reality a ocitá se v zajetí živé noční můry.

V psychologickém thrilleru, zasazeném do prostředí newyorské baletní scény, zavádí vizionářský režisér diváky na fascinující a mrazivou cestu do nitra mladé baleríny, která se kvůli své vytoužené roli v Labutím jezeře stane až děsivě dokonalou.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Snímek sleduje příběh Niny, baleríny newyorského baletu, jejíž život je, podobně jako život všech v této profesi, plně pohlcen tancem. Žije s matkou Ericou, bývalou balerínou, která své profesní ambice nikdy zcela nenaplnila podle svých představ a tak teď alespoň nadšeně podporuje kariéru své dcery.

Když se umělecký šéf baletu Thomas Leroy rozhodne pro novou premiéru sezóny, Labutí jezero, vyměnit stávající primabalerínu Beth Macintyre, Nina je jeho jasnou volbou. Do souboru ale vzápětí přichází nová tanečnice Lily, která na Leroye velmi zapůsobí svou smyslností a pro Ninu se tak okamžitě stává velkou konkurencí. "Labutí jezero" totiž vyžaduje tanečnici, která umí zahrát jak nevinnou a noblesní Bílou labuť, tak Černou labuť, která představuje lstivost a smyslnost.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Nina je dokonalým ztělesněním Bílé labutě, ale Černá labuť je její povaze a projevu vzdálená. To ale rozhodně neplatí pro Lily… Mezi oběma tanečnicemi se rozvíjí podivně zvrácené přátelství, které ale ničí vzrůstající vzájemná rivalita. Nina se nechce své vysněné role vzdát, ale při naplnění svého snu může překročit hranici, zpoza které už nebude návratu do normálního světa.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Herecké obsazení bylo pro film klíčové, což potvrdil režisér Aronofsky: „Věděl jsem, kdo bude hrát Ninu dříve, než byl dokončen scénář. Musela to být Natalie Portman. Nejen proto, že se od dětství věnuje baletu, ale hlavně proto, že dokáže ustát nesmírné fyzické i psychické nároky role, v níž současně cvičila, tančila a ztrácela kontakt s realitou."

Na imdb.com 82, na csfd.cz 83 procent: Strhující temný thriller. Co je sen a co ne?

Obal

Zadní strana

Žánr: Drama / Mysteriozní / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2010

Délka: 103 minut (1:43:43)

Původní název: Black Swan

Světová premiéra: 1. září 2010 – Itálie (Venice Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 10. února 2011

Režie: Darren Aronofsky

Scénář: Mark Heyman, John J. McLaughlin, Andres Heinz

Produkce: Jon Avnet, Brad Fischer, Scott Franklin, Jerry Fruchtman, Peter Fruchtman, Rose Garnett, Ari Handel, Mike Medavoy, Arnold Messer, Brian Oliver, Joseph P. Reidy, Jennifer Roth, Rick Schwartz, Tyler Thompson, David Thwaites

Hudba: Clint Mansell

Kamera: Matthew Libatique

Střih: Andrew Weisblum

Kostýmy: Amy Westcott

Společnost: Fox Searchlight Pictures / Protozoa Pictures / Phoenix Pictures / Cross Creek Pictures

Natáčeno: Bowling Green, Lower Manhattan, Manhattan, New York City, New York, USA / Broadway, Manhattan, New York City, New York, USA / Brooklyn Museum, Brooklyn, New York City, New York, USA / Lincoln Center, New York City, New York, USA / Manhattan, New York City, New York, USA / New York City, New York, USA / The Concert Hall, Performing Arts Center, Purchase College, State University Of New York at Purchase, Purchase, New York, USA / Woodhull Medical and Mental Health Center, Brooklyn, New York City, New York, USA

Hrají: Natalie Portman (Nina Sayersová), Mila Kunis (Lily), Vincent Cassel (Thomas Leroy), Barbara Hershey (Erica Sayersová), Winona Ryder (Beth Macintyreová), Benjamin Millepied (David), Ksenia Solo (Veronica), Kristina Anapau (Galina), Janet Montgomery (Madeline), Sebastian Stan (Andrew), Toby Hemingway (Tom), Sergio Torrado (Sergio), Mark Margolis (pan Fithian), Tina Sloan (paní Fithianová), Abraham Aronofsky (pan Stein), Charlotte Aronofsky (paní Steinová), Marcia Jean Kurtz (Georgina), Shaun O’Hagan (Sebastian), Christopher Gartin (Scott), Deborah Offner (Susie), Stanley B. Herman (strýc Hank), Michelle Rodriguez Nouel (fyzioterapeutka), Kurt Froman (Davidův náhradník), Marty Krzywonos (dirigent), Leslie Lyles (zdravotní sestra), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, turecky 

 

Nastavení zvuku a titulků

Titulky: česky, anglicky, chorvatsky, maďarsky, hebrejsky, srbsky, turecky, slovinsky

Nastavení titulků - 2. část

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Proměna: dokumentární pohled do zákulisí s Darrenem Aronofskym (49:03 anglicky, volitelně s českými nebo maďarskými titulky)

Bonusová výbava

Bonusový dokument

Bonusový dokument

Bonusový dokument

Bonusový dokument

Bonusový dokument

Bonusový dokument

Bonusový dokument

Bonusový dokument

Bonusový dokument