Codi – Smrt na bitevním poli – Obléhání Malty

Ve čtvrtek 14. dubna 2011 pokračuje Codi ve vydávání cyklu, známého z obrazovek ČT, za 69,- Kč bude v prodeji druhé pokračování Tajemství bitevního pole, DVD s názvem Smrt na bitevním poli – Obléhání Malty. Hrdinná obrana středomořského ostrova za 2. světové války.

Třicet měsíců, od června roku 1940 až do listopadu 1942, hlavním a rozhodujícím činitelem, který dělil vojenské síly Osy od vítězství v severní Africe, byl malý ostrov ve Středozemním moři – Malta.

 

Britové si samozřejmě uvědomovali klíčový význam ostrova pro úspěch operací ve Středozemním moři, v severní Africe a později i v jižní Evropě a proto Winston Churchill považoval obranu ostrova za každou cenu za naprostou nezbytnost.

 

Obrazovka z DVD 

 

Malta byla „nepotopitelnou letadlovou lodí“, základnou pro vzdušnou kontrolu námořních cest ve Středomoří. Na Maltě byla významná britská námořní základna, ze které vyplouvala spojenecká válečná plavidla do operací v celém Středozemním moři, kam se mohly uchýlit poškozené lodi z konvojů plujících mezi Gibraltarem a Suezem a egyptskými přístavy, kde se doplňovalo palivo obchodním i válečným lodím.

 

Obrazovka z DVD 

 

A tak celých oněch třicet měsíců byla Malta cílem těžkého italského a německého bombardování a ostřelování, které lze oprávněně nazvat obležením a jehož cílem bylo Maltu dostat pod kontrolu Osy.

 

Na jaro roku 1942 byla také plánována velká kombinovaná operace pod názvem Herkules, kdy mělo dojít k mohutnému vzdušnému výsadku na klíčová místa ostrova a k námořnímu vylodění za námořní a vzdušné podpory. Tato operace se však díky obavám Hitlera a Goeringa z nepřiměřených ztrát zejména vzdušného výsadku neuskutečnila a byla po několika odkladech zrušena.

 

Ale i tak muselo civilní obyvatelstvo Malty a převážně britský vojenský personál projít těžkými zkouškami. Hrdinný boj obránců Malty v epické bitvě proti německým a italským agresorům ukazuje tento díl seriálu o tajemstvích bitevních polí.

Obrazovka z DVD 

A ČT uvádí:

Grand Harbour na ostrově Malta je dnes vyhledávaným cílem turistů. Za druhé světové války to však byl klíčový přístav ve východním Středomoří. Kdyby jej ovládli Němci, mohli z něj zásobovat své tažení v severní Africe. Pro Německo se proto dobytí Malty stalo doslova posedlostí. Při četných pokusech použili ty nejdrsnější metody, ostrov zasypávali bombami a izolovali jej blokádou ve snaze vyhladovět jeho obyvatele.

Historik Norm Christie se vydal na Maltu za příběhem o masivním obléhání, které vyneslo na světlo odvahu a nezdolnost tehdejších obyvatel ostrova, ať už se jednalo o civilisty nebo dělostřelce, příslušníky válečného i obchodního loďstva či o legendární stíhací piloty. 

Země původu: Kanada

Rok vzniku: 2007

Původní název: Battlefield Mysteries – Siege of Malta

Délka: 44 minut (43:48)

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné 

Obraz: barevný 16:9, i když obal uvádí 4:3  

Bonus: z nabídky Codi