North Video – Studentka

North Video nám v rychlém sledu zprostředkovalo debut a navazující film a ve středu 7. října 2009 se dočkáme dalšího kousku z filmografie Sophie Marceau v o málo novější romantické komedii Studentka za 49,- Kč.

Filmem Studentka volně navazuje francouzský režisér Claude Pinoteau na své velmi úspěšné snímky La boum (1980) a La boum II (1982), v nichž debutovala tehdy mladičká Sophie Marceau, dnes jedna z nejznámějších francouzských hereček. Režisér sice jakkoli spojitost obou předchozích snímků se Studentkou důrazně popírá, ale podobnost filmů není vůbec náhodná: stejný režisér, stejná scenáristka (Daniéle Thompson), stejná hlavní představitelka stejné téma a žánr (milostný příběh mladé dívky), stejný typ filmu (nenáročné, líbivé vyprávění pro mládež) a nakonec i stejně (překvapující) velký domácí úspěch.

Ambiciózní pařížská studentka klasické literatury Valentina se před těžkými závěrečnými zkouškami na Sorbonně seznámí s bohémským hudebníkem Nedem. Chce završit pět let náročného studia, kdy si nedopřála žádné volno, protože jen a jen studovala. Ve zbytcích svého času doučuje maturanty a se svými spolubydlícími diskutuje o zkušebních tématech. Proto si na následující tři měsíce stanovila tvrdý rozvrh. Žádný oddych, žádné večírky, minimum spánku – a hlavně žádnou lásku. Jenže jeden nikdy neví, kdy ho trefí Amor jedním ze svých šípů.

Proti všem svým plánům a přáním se Valentina do Neda zamiluje, stejně jako on do ní. Co teď, zahodí roky studia, nebo zavrhne náhlou lásku? Jak se rozhodnout? Vzhledem k tomu, že jde o romantický film, tak přestože kvůli lásce zanedbává učení, zkoušky nakonec úspěšně složí a může svému vyvolenému padnout do náruče.

Studentka je příjemná komedie, ve které Sophie Marceau jistě potěší všechny své příznivce v roli dobře vychované, leč svéhlavé měšťanské dcerky. Klišé o emocionálním umělci na jedné straně a racionální intelektuálce na straně druhé je zasazeno do slušně vykresleného studentského a muzikantského prostředí. Kdo si chce tedy užít skoro dvě hodiny lehké filmové podívané, tomu Studentka jistě udělá radost.

Žánr: Komedie / Romantický

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1988

Délka: 100 minut