Hollywood Classic Entertainment – Tři mušketýři

Některým filmařům je zřejmě všechno jedno a aby nemuseli příliš přemýšlet a do kina natáhli diváctvo, vezmou literární předlohu a uplácají si z ní svůj vlastní novotvar, který s ní nakonec kromě jmen nemá vcelku nic společného. Hollywood Classic Entertainment původně v pátek 16. března 2012 plánoval vydat za 199,- Kč ne zrovna vřele přijatou adaptaci klasiky Tři mušketýři. Jeden za všechny, všichni za jednoho. Jenže nakonec došlo k posunu termínu na středu 21. března 2012.

Každá legenda má nový začátek.

Nové moderní zpracování nadčasového románu Alexandra Dumase TŘI MUŠKETÝŘI slibuje skvělou podívanou. Akčně pojatý velkofilm plný propracovaných scén je již nyní přirovnávám k nebývale úspěšným Pirátům z Karibiku.

Roli D´Artagnana ztvárnil mladičký Logan Lerman, v dalších rolích uvidíme hvězdy stříbrného plátna jako Millu Jovovich (Milady de Winter), Orlanda Blooma (vévoda z Buckinghamu), tři mušketýry si zahráli Matthiew MacFayden, Ray Stevenson a Luke Evans, jako kardinál Richelieu se ve filmu objeví oscarový Christoph Waltz.

Vnitřní strana obalu

Postavy čtyř hrdinů bez bázně a hany, kteří se bijí ve jménu francouzského krále a snaží se překazit intriky pletichářského kardinála, zrádného vévody z Buckinghamu a dvojité agentky milady de Winter, snad netřeba představovat. Z původní románové epopeje Alexandra Dumase staršího, četných převyprávění i nespočtu filmových převedení je všechny důkladně známe. Paul W. S. Anderson ve své moderní interpretaci ctí reálie příběhu a své novodobé ztvárnění hodlá přiblížit výpravnosti původního literárního díla – rozhodně nečekejte žádný levný spektákl a lacinou senzaci, ale ambiciózní adaptaci nesmrtelného příběhu o lásce, zradě, věrnosti a přátelství až za hrob.

Vnitřní strana obalu

Dobová patina se ve Třech mušketýrech potkává s postmoderní estetikou steam-punku a slibuje tak vizuální orgie i pro nejnáročnější diváky. Dalším rozměrem, který výpravný velkofilm navíc obsahuje, je doslova rozměr třetí – Tři mušketýři se vrací na plátno poprvé ve 3D. A o plastičnost postav se stejně tak zasloužil i výběr těch největších hereckých es současnosti – dlouhý seznam herců není se jmény jako Milla Jovovich, Logan Lerman, Christoph Waltz, Mads Mikkelsen, Luke Evans nebo Orlando Bloom zdaleka u konce.

Vnitřní strana obalu

Kniha Tři mušketýři si koleduje o zápis do Guinessovy knihy rekordů v kolonce největší množství filmových adaptací vůbec (vyrovnají se jí snad jen adaptace Shakespearových dramat). Vůbec první filmové převedení Dumasovy knihy na celuloidový pás pochází již z roku 1903, které se dodnes nedochovalo a mnoho se toho o něm neví. Tři mušketýři byli převedeni do němých filmů, sovětské muzikálové agitky, asijské kung-fu adaptace a mnoha animovaných snímků (od Toma a Jerryho po Barbie verzi), seriálů a pokračování s alternativními konci. Pokud bereme v potaz pouze filmy, které mají tři mušketýry přímo v názvu, pak Tři mušketýři ve 3D jsou v pořadí asi na dvacátém pátém místě v soutěži o největší počet filmových zpracování.

Pilotní píseň k filmu When We Were Young má na svědomí britská skupina Take That.

Na imdb.com 58 procent, na csfd.cz 54. Jak vcelku „uměřeně“ oproti některým komentářům uvádí Filmový přehled 12/2011: Noví Tři mušketýři jsou akčním dobrodružstvím, zkonstruovaným jako nosič 3D atrakcí. Tvůrci se vůbec nelámou hlavu s logikou ani s historickou datací (ve vyprávění začínajícím v roce 1624 se mihne hrabě Cagliostro, který se narodilv roce 1743!)či s reáliemi (Athosův bojový skafandr, bitevní vzducholoď s plamenomety). Prvoplánově pojatý snímek je plný absurdit, nelze mu však upřít energii a zajímavé herecké obsazení. Zahraničí pak konstatuje třeba: Obsazení je skvostné, scénář je ubohý. To, že tvůrci kašlou na logiku, fyziku, dějiny, a spoustu dalších skutečností, lze přijmout v Matrixu, ale nikoli zde.

Zadní strana

Žánr: Akční / Dobrodružný / Romantický

Země původu: Německo / Francie / Velká Británie / USA

Rok vzniku: 2011

Délka: 110 minut

Původní název: The Three Musketeers

Světová premiéra: 1. září 2011 – Rakousko / Německo

Kinopremiéra v ČR: 20. října 2011

Režie: Paul W. S. Anderson

Druhá režie: Nick Powell

Námět: Alexandre Dumas (román „Les Trois Mousquetaires“, 1844)

Scénář: Alex Litvak

Andrew Davies

Produkce: Paul W. S. Anderson, Jeremy Bolt, Christoph Fisser, Rory Gilmartin, Robert Kulzer, Martin Moszkowicz, Christine Rothe, Silvia Tollmann, Charlie Woebcken

Hudba: Paul Haslinger

Kamera: Glen MacPherson

Druhá kamera: Ven Nobles

Střih: Alexander Berner

Zvuk: Roland Winke

Kostýmy: Pierre-Yves Gayraud

Masky: Christina Smith, Björn Rehbein

Účesy: Loulia Sheppard

Společnost: Constantin Film Produktion / Impact Pictures / Nouvelles Éditions de Films / New Legacy Film / Studio Babelsberg

Natáčeno: Bamberg, Bavorsko, Německo / Burghausen, Bavorsko, Německo / Castle Herrenchiemsee, Herrenchiemsee, Bavorsko, Německo / Festung Marienberg, Würzburg, Bavorsko, Německo / Munich, Bavorsko, Německo / Studio Babelsberg, Potsdam, Brandenburg, Německo / Würzburg Residence, Würzburg, Bavorsko, Německo

Hrají: Matthew Macfadyen (Athos), Milla Jovovich (Milady de Winterová), Luke Evans (Aramis), Helen George (blondýnka), Christian Oliver (benátský šlechtic), Ray Stevenson (Porthos), Til Schweiger (Cagliostro), Markus Brandl (seržant benátské stráže), Orlando Bloom (vévoda z Buckinghamu), Logan Lerman (D’Artagnan), Dexter Fletcher (D’Artagnanův otec), Jane Perry (D’Artagnanova matka), Mads Mikkelsen (Rochefort), Andy Gathergood (opilec), Ben Moor (krejčí), Susanne Wolff (Cougar), Christoph Waltz (Richelieu), Freddie Fox (král Ludvík XIII. Francouzský), Carsten Norgaard (Jussac), Isaiah Michalski (chlapec), Gabriella Wilde (Constance), James Corden (Planchet), Juno Temple (královna), Nina Eichinger (Lady v očekávání), Max Cane (gardista královské stráže), Gode Benedix (kormidelník), Hannes Wegener (člen posádky), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,78:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný