Magic Box – Mission: Impossible

V sobotu 3. března 2012 zahajuje MagicBox trafikové uvedení další slavné filmové ságy, za 199,- Kč bude nabízet první Mission: Impossible. Seznam za deset milionů dolarů, křivě obviněný agent a Karlův most.

Tom Cruise v hlavní roli špionážního thrilleru.

Film byl zčásti natočený v Praze, vznikl na motivy populárního stejnojmenného televizního seriálu, který se u nás vysílal pod názvem Nulová šance. Ve Spojených státech se film, v němž Tom Cruise nejen ztělesnil ústředního hrdinu, ale také jej produkoval, stal diváckým superhitem.

Při akci na americké ambasádě v Praze dojde k masakru elitní špionážní jednotky CIA. Šéf chce odhalit zrádce ve vlastních řadách a podezírá mimořádně schopného agenta Ethana Hunta. Nespravedlivě podezíraný mladík se proto pouští do pátrání na vlastí pěst a na každém kroku mu při tom hrozí smrtelné nebezpečí. Odhalená pravda je šokující pro všechny.

 

A ještě jednu podrobněji:

Speciální špionážní tým pod vedením Jima Philpse, jehož členem je také hlavní hrdina filmu, mladý, nicméně velmi schopný agent Ethan Hunt, dostane příkaz odletět do Prahy, kde sovětský agent Golicin chystá krádež seznamu tajných agentů z americké ambasády. Mají ho zadržet i s jeho zákazníkem. Dobře rozjetá akce však skončí tragicky. Celý tým se stane obětí atentátu. Přežije pouze Ethan. Ten se v kavárně sejde se šéfem CIA Kittridgem a dozví se od něj, že celá akce byla jen návnadou pro Phelpsovu skupinu, v níž byl zrádce prodávající tajné informace, a protože Ethan jako jediný přežil, je právě on podezřelý nejen ze zrady, ale také z vraždy svých kolegů.

Ethanovi se podaří uprchnout a je odhodlán odhalit zrádce na vlastní pěst. Záhy pozná, že není jediný, kdo z jeho skupiny přežil. Objeví se totiž jeho kolegyně Claire a přes Ethanovu nedůvěru ho přesvědčí, že ona tím zrádcem nebyla. Ethan se spojí s Maxem, což je česká obchodnice se zbraněmi, která chtěla koupit seznam agentů. Prozradí jí, že seznam, který získal, je falešný a nabídne jí za deset milionů dolarů seznam pravý. Aby ho získal, musí se vloupat přímo do srdce Langley, do přísně střeženého počítačového centra, a to tak, aby se nedotkli podlahy, nezpůsobili žádný hluk a udrželi stálou teplotu.

Aby to dokázal, spojí se se dvěma špičkovými experty, bývalým expertem CIA Kriegerem a počítačovým hackerem Lutherem. Je jisté, že všem jde o život a navíc jejich úkol patří k tem nesplnitelným…

Na imdb.com 69 procent, na csfd.cz 71: Technicky brilantní špičková překombinovaná oddechovka, která má sice zmatený scénář, ale stala se předobrazem mnoha napodobenin.

Žánr: Akční / Dobrodružný / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1996

Délka: 106 minut

Původní název: Mission: Impossible

Světová premiéra: 22. května 1996 – USA / Kanada

Kinopremiéra v ČR: 12. září 1996

Režie: Brian De Palma

Námět: Bruce Geller (televizní série)

Scénář: Steven Zaillian, David Koepp, Robert Towne

Produkce: J. C. Calciano, Tom Cruise, Paul Hitchcock, Paula Wagnerová

Hudba: Danny Elfman

Kamera: Stephen H. Burum

Střih: Paul Hirsch

Kostýmy: Penny Rose

Společnost: Paramount Pictures / Cruise-Wagner Productions

Natáčeno: Albert R. Broccoli 007 Stage, Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie / Anchor Pub, Bankside, Southwark, Londýn, Velká Británie / Champaign, Illinois, USA / Karlův most, Staré Město, Praha, Česká republika / County Hall, South Bank, Lambeth, Londýn, Velká Británie / Dead Horse Point State Park – State Highway 313, Moab, Utah, USA / Drake Hotel – 140 E. Walton Pl., Near North Side, Chicago, Illinois, USA / Hotel Evropa, Praha, Česká republika / Fleet, Hampshire, Velká Británie / Glasgow-Dumfries-Carlisle railway line, Skotsko, Velká Británie / Lichtenštejnský palác, ostrov Kampa, Praha, Česká republika / Liverpool Street Station, Liverpool Street, Broadgate, Londýn, Velká Británie / McLean, Virginia, USA / Národní museum, Nové Město, Praha, Česká republika / Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie / Ponti’s Cafe, Liverpool Street Station, Liverpool Street, Broadgate, Londýn, Velká Británie / Praha, Česká republika / Skotsko, Velká Británie / Tate Britain, Millbank, Westminster, Londýn, Velká Británie / Tower Bridge, Londýn, Velká Británie / Washington, District of Columbia, USA

Hrají: Tom Cruise (Ethan Hunt), Jon Voight (Jim Phelps), Emmanuelle Béart (Claire Phelpsová), Henry Czerny (Eugene Kittridge), Jean Reno (Franz Krieger), Ving Rhames (Luther Stickell), Kristin Scott Thomas (Sarah Daviesová), Vanessa Redgrave (Max), Dale Dye (Frank Barnes), Marcel Iures (Alexander Golitsyn), Ion Caramitru (Zozimov), Ingeborga Dapkunaite (Hannah Williamsová), Valentina Yakunina (opilá agentka IMF), Marek Vašut (opilý agent IMF), Nathan Osgood (technik), John McLaughlin (zpravodaj TV), Rolf Saxon (analytik CIA William Donloe), Karel Dobrý (Matthias), Andreas Wisniewski (Maxův společník), David Shaeffer (diplomat Rand Housman), Rudolf Pechan (starosta Brandl), Gaston Subert (Jaroslav Reid), Ricco Ross (ostraha tajné zóny), Mark Houghton (ostraha tajné zóny), Bob Friend (novinář), Annabel Mullion (letuška), Garrick Hagon (reportér CNN), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 2.0 katalánsky, 2.0 maďarsky, 5.1 španělsky

Titulky: anglicky, anglicky pro neslyšící, bulharsky, finsky, portugalsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný