Řitka Video – Žoldáci strachu

Z katalogu společnosti Řitka Video se podívejme na další disk, který láká na známé herecké jméno. Lewis Collins – Bodie z Profesionálů v akční jízdě z válečné Kambodži ve filmu Žoldáci strachu.

Skvěle obsazená akční jízda, které dominují Bodie ze seriálu Profesionálové (Lewis Collins) a hlavní záporák slavných westernů (Lee Van Cleef), nás zaveze až do exotické Kambodže.

Major Colby coby žoldák kdysi zabíjel lidi a později si z toho udělal profesi. Obklopil se skupinou stejně schopných zabijáků a nechá se za velké prachy najímat kýmkoli a na jakoukoli práci. Je to muž bez zázemí, bez minulosti, který smrt už dávno zakalkuloval do svého života jako něco, s čím musí nutně neustále počítat. Díky své „skvělé" pověsti Colbyho znají zejména v kruzích mezinárodního zločinu a mnohý z bossů podsvětí už využil jeho služeb. Nová práce ho přivádí do Kambodže, kde má zničit sídlo despotického samovládce, kontrolujícího rozsáhlý obchod s drogami. Colbyho instinkt tuší zradu, ale touha po odměně je silnější…

 

Alespoň obal tentokrát nekecá, neobsahuje žádný záběr, který by ve filmu nebyl. Horší je to s názvem, ten je stejně ujetý, jako oficiální popis. Kde se tyhle texty berou, to mi opravdu jasné není, při sledování samotného filmu to určitě není. A co víc – nikde ani zmínka, že jde o jeden z volné, námětově spojené trojice filmů (těmi dalšími jsou Geheimcode: Wildgänse z roku 1984, kde hrají Lewis Collins, Lee Van Cleef a navíc Klaus Kinski a Kommando Leopard z roku 1985, kde se objevují Lewis Collins a Klaus Kinski). A celá tahle trilogie byla inspirována filmem Divoké husy.

 

 

 

Když nad tím tak zpětně uvažuji, začátek Velitele (pod tímto názvem je film k dohledání i na csfd.cz) se snaží být tak trochu Bondovský. Zdánlivě odtažité dějové linie, v nichž se představí krutý diktátor Dong, který právě odstranil svého předchůdce a hodlá na vývozu opia vydělávat alespoň dvakrát tolik; vysloužilý plukovník Mazzarini, měnící ze svého orlího hnízda za pomoci věrného komorníka opium za zbraně z celého světa; americké středisko tajných služeb v Berlíně a jeho doutníky pokuřující šéf. A hlavně velitel žoldácké jednotky Colby při osvobozování rukojmích kdesi v Asii.

 

 

Pochopitelně všechno se vším souvisí, ale klidně se přiznám, že jsem se nějak ztrácel a měl problémy sledovat, kdo je vlastně na čí straně, kdo s kým spolupracuje a kdo chce koho zabít. To hlavní, co z guláše vznikne, je prácička pro Colbyho, který má na objednávku svého bývalého šéfa Mazzariniho doručit fingovaný transport objednaných zbraní, ale dát mu přitom za vyučenou, že diktovat si svévolně ceny se nevyplácí. A to tak, že mají vyletět do vzduchu všechny aktuální sklady opia. Zároveň se do připravované žoldácké jednotky propašuje dvojník Colbyho bývalého kolegy, který má získat disk s důležitými bankovními údaji. A navíc Mazzarini hraje dvojí hru, při níž je ochotný Colbyho obětovat pro „dobro" věci.

 

Samotná parta je tak nějak nevýrazná, bez pozadí, takže mi vůbec nevadilo, když to někdo z nich dostal (znáte to, jako ve Star Treku ti, co jsou určeni jen do scény, kdy vhodně zemřou). Jedinou zapamatovatelnou tváří je místní krasavice, tlumočnice a jak se ukáže, schopná pašeračka a bojovnice Ling, která ale nemá příliš dlouhého trvání.

 

Takže sečteno podtrženo, „napínavá" cesta džunglí, střelba, výbuchy, nějaký ten „nečekaný" obrat a podfuk, mrtví na jedné straně, mnohonásobně víc mrtvých na druhé straně, ještě víc střelby, ještě větší výbuchy a finále se závěrečným výbuchem.

 

Na dost slušné herecké obsazení film, který by asi dnes neměl moc šancí ani v televizi, kdekterá dnešní béčková pitomina je daleko akčnější, krvavější a explozivnější. Navíc podle imdb.com jsou výbuchy sil s opiem převzaty z předchozích filmů, aby se ušetřilo. Ono se vůbec hodně šetřilo – záběry vrtulníků, létajících nad džunglí, jsou zjevně také odněkud vypůjčené (zcela odlišná kvalita snímku). Po střelbě do aut ať už z vrtulníků nebo po útoku partyzánů na kapotách ani škrábnutí. A sestřelení útočícího vrtulníku proběhne za rohem, aby byl vidět jen výbuch a nebylo třeba vyrábět ani model, který by se musel zničit.

 

 

Co mě poměrně překvapilo, ba až vadilo, byla Collinsova snaha vypadat drsně tím, že vysunuje bradu a špulí pysk. Jak kdysi pravil klasik – v každé knize se to tak píše, ale zkuste si tenhle výraz před zrcadlem a zjistíte, že vypadáte jako debil.

 

 

Co překvapí hodně, je jazyková výbava. U takových filmů nebývá příliš časté, aby si mohl divák vybírat z tolika různých řečí. Ke kvalitě obrazu asi netřeba mít připomínek, pro sledování na domácím kině s certifikací THX to určitě není…

Hodnocení se pohybuje mezi 50 až 55 procenty, s čímž lze souhlasit – neurazí, nenadchne.

Žánr: Akční / Válečný

Země původu: SRN / Itálie

Rok vzniku: 1988

Délka: 100 minut (1:40:28)

Původní název: Der Commander / Il triangolo della paura

Světová premiéra: 28. dubna 1988 – SRN

Režie: Antonio Margheriti

Scénář: Tito Carpi, Arne Elsholtz, Giacomo Furia

Produkce: Erwin C. Dietrich

Hudba: Walter Baumgartner, Eloy

Kamera: Peter Baumgartner

Střih: Marie-Luise Buschke

Kostýmy: Maria Schicker, Gesina Seldte

Společnost: Ascot Film / Prestige Film

Natáčeno: Amalfi, Salerno, Campania, Itálie / Bangkok, Thajsko / Berlín, Německo / Pagsanjan, Laguna, Luzon, Filipíny

Hrají: Lewis Collins (major Colby), Lee Van Cleef (plukovník Mazzarini), Donald Pleasence (Henry Carlson), Manfred Lehmann (Mason / Hiccock), Brett Halsey (McPherson), Chat Silayan (Ling), Hans Leutenegger (Gutierrez), Christian Brückner (Frank Williams), Frank Glaubrecht (Lennox), Thomas Danneberg (Gustafson), Anita Lochner (paní Masonová), Wolfgang Kühne (Krüger), Paul Muller (Carbalo), Bobby Rhodes (Kongo Klaus), Romano Puppo (Angelo), Antonio Cantafora (Nick De Carlo), John Steiner (Duclaud), a další

Dabéři neuvedeni

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, německy, španělsky, italsky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,78:1, podle imdb.com 1,66:1)

Bonus: další DVD