Bontonfilm – Mamma Mia!

Už jsme zaznamenali, že se Bontonfilm přidal k těm, kteří si některé své tituly cení více než jiné. Takže ve středu 9. února 2011 se dalším DVD za 199,- Kč stane film Mamma Mia! O nevěstě, její matce a třech možných otcích ve filmové adaptaci slavného muzikálu.

Z hitu divadelních prken se zrodil muzikál velkolepých rozměrů. Největší herecké hvězdy, písně skupiny ABBA, fantastická taneční čísla a spousta zábavy, to je ten nejsladší film roku.

Idylický řecký ostrov, holka na vdávání, jedna potrhlá matka, tři potenciální otcové a nesmrtelná ABBA. Jak se to rýmuje? Náramně. Divadelní muzikálová show, kterou vidělo více než třicet milionů lidí ve sto šedesáti městech světa v osmi jazykových verzích, se stala předlohou celovečerního filmu.

 

Vypráví o svobodné matce Donně, která vlastní odlehlý hotýlek Villa Donna na idylickém řeckém ostrůvku Kalokairi. Chystá se provdat svou dceru Sophii, ta však ještě před svatbou hodlá zjistit, kdo je její otec.

 

Na poslední chvíli Sophie pošle svatební oznámení třem různým mužům. Našla totiž matčin deníček, ve kterém objevila překvapivé tajemství: na pozici možného otce má tři kandidáty – byznysmana Sama Carmichaela, dobrodruha Billa Andersona a bankéře Harryho Brighta. Na ostrov se proto po 20 letech vrací tři muži ze tří různých měst, které zde kdysi okouzlila stejná žena.

K matčinu velkému překvapení se tak na prahu malebného domu najednou objevuje trojice, se kterou ji před dvaceti lety pojilo více než přátelství. Který z nich je však Sophiiným otcem?

 

Vynikající Meryl Streepové v roli matky sekundují coby její dávní nápadníci Pierce Brosnan, Colin Firth a Stellan Skarsgård. Prosluněná komediální romance, na jejímž výsledném tvaru se vedle scenáristky a zároveň autorky divadelní předlohy Catherine Johnsonové podíleli bývalí členové skupiny ABBA Björn Ulvaeus a Benny Andersson, čerpá svou strhující energii mimo jiné právě z proslulých písní legendárního švédského popového uskupení.

65 procent: Taková prostoduchá roztomilá prosluněná kravinka.

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Hudební / Komedie / Romantický

Země původu: Velká Británie / USA / Německo

Rok vzniku: 2008

Délka: 104 minut

Původní název: Mamma Mia!

Světová premiéra: 30. června 2008 – Velká Británie, Londýn

Kinopremiéra v ČR: 7. srpna 2008

Režie: Phyllida Lloyd

Námět: Catherine Johnson (muzikál)

Scénář: Catherine Johnson

Produkce: Benny Andersson, Judy Craymer, Gary Goetzman, Tom Hanks, Mark Huffam, Björn Ulvaeus, Rita Wilson

Hudba: Stig Anderson, Björn Ulvaeus, Benny Andersson

Kamera: Haris Zambarloukos

Střih: Lesley Walker

Kostýmy: Ann Roth

Společnost: Universal Pictures / Relativity Media / Littlestar / Playtone / Internationale Filmproduktion Richter

Natáčeno: Agios Ioannis Chapel, Skopelos, Řecko / Albert R. Broccoli 007 Stage, Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie / Damouchari, Pelion, Řecko / Djemaa el Fna, Marrakech, Maroko / Kastani Beach, Skopelos, Řecko / Laguna Beach, Kalifornie, USA / Londýn, Velká Británie / Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie / Skiathos, Řecko / Skopelos, Řecko

Hrají: Amanda Seyfried (Sophie), Stellan Skarsgård (Bill Anderson), Pierce Brosnan (Sam Carmichael), Nancy Baldwin (Samova PA), Colin Firth (Harry Bright), Heather Emmanuel (Harryho hospodyně), Colin Davis (Harry’ho řidič), Rachel McDowall (Lisa), Ashley Lilley (Ali), Meryl Streep (Donna), Julie Walters (Rosie), Christine Baranski (Tanya), Ricardo Montez (Stannos), Mia Soteriou (Arina), Enzo Squillino Jr. (Gregoris), Dominic Cooper (Sky), Philip Michael (Pepper), Chris Jarvis (Eddie), George Georgiou (Panos), Hemi Yeroham (Dimitri), Maria Lopiano (Ione), Juan Pablo Di Pace (Petros), Norma Atallah (Irini), Myra McFadyen (Elena), Leonie Hill (Ariana), Jane Fougas (Elpida), Niall Buggy (otec Alex), Benny Andersson (pianista na lodi), Björn Ulvaeus (řecký bůh), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 5.1 česky, voice-over polsky

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, rumunsky, polsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Komentář režiséra, producenta a scénáristy; Medailon: Björn Ulvaeus; Film o filmu: Mamma Mia! obsahuje: zrození filmu, záběry z natáčení & obsazení; Videoklip: gimme! gimme! gimme!; Vynechané hudební číslo: name of the game; Vynechané scény; Nepovedené záběry; Film o filmu: Stát se zpěvákem; Pohled do zákulisí natáčení filmu; Film o filmu: Anatomie hudebních čísel