Magic Box – Třetí pozvánka do filmového světa – Na titulní straně + Holiday Inn

Závěrečná, třetí Pozvánka do filmového světa z katalogu MagicBoxu, by měla být na pultech v úterý 4. října 2011 opět za 199,- Kč. Tentokrát v ní bude dvojice filmů Na titulní straně a Holliday Inn.

Nejprve veselý příběh, který má v hlavních úlohách populární komickou dvojici Jacka Lemmona a Waltera Matthaua v režii mistra hollywoodské komedie Billyho Wildera – Na titulní straně, což je vlastně remake filmu Jeho dívka Pátek z roku 1940, kde je Hildy Hilda (tedy žena).

Na titulní straně

Děj této „novinářské“ komedie se odehrává ve 30. letech 20. století. V zašlé místnosti chicagského soudu si zpravodajové všech místních plátků krátí dlouhou chvíli klábosením a pokrem. Brzy se mají stát svědky popravy Earla Williamse, bělocha a údajného komunistického revolucionáře usvědčeného ze zabití černošského policisty. Chybí jen suverénní Hildy Johnson z deníku Examiner. Když konečně dorazí, tak jen proto, aby se rozloučil, protože se rozhodl s novinařinou skoncovat, najít si slušnou práci a oženit se. Ve stejné chvíli se reportéři dozvídají, že se odsouzenci podařilo uprchnout. Všichni kromě Hildyho se vydávají shánět bližší informace. Hildy váhá, jak se rozhodnout, když se v okně objeví právě uprchlý Williams. Odmítá nálepku revolucionáře a tvrdí, že policistova smrt byla nehoda. Hildymu dojde, že se tenhle zmatený, neškodný mužík stal obětí intrik zdejšího starosty a šerifa a jejich snahy pojistit si znovuzvolení dostatkem hlasů černošských voličů. Instinkt reportéra mu velí dostat Williamse z budovy, ukrýt ho na bezpečném místě a udělat s ním rozhovor dřív, než ho objeví konkurence a policie. Šéfredaktor Examineru Walter Burns je tyran ochotný udělat téměř cokoli pro to, aby si Hildyho udržel. Hildy nemá na vybranou a musí právě prohnaného Burnse požádat o pomoc.

Na imdb.com 73 procent, na csfd.cz 85: Úžasný scénář, excelentní hlavní dvojice.

Zadní strana dosavadního vydání

Žánr: Komedie / Drama / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1974

Délka: 101 minut (1:40:29)

Původní název: The Front Page

Světová premiéra: 17. prosince 1974 – USA

Režie: Billy Wilder

Námět: Ben Hecht, Charles MacArthur (divadelní hra)

Scénář: Billy Wilder, I. A. L. Diamond

Produkce: Jennings Lang, Paul Monash

Kamera: Jordan Cronenweth

Střih: Ralph E. Winters

Kostýmy: Burton Miller

Společnost: Universal Pictures

Hrají: Jack Lemmon (Hildebrand ‚Hildy‘ Johnson), Walter Matthau (Walter Burns, Examiner), Susan Sarandon (Peggy Grantová), Vincent Gardenia (‚Honest Pete‘ Hartman, šerif v Clark County), David Wayne (Roy Bensinger, Tribune), Allen Garfield (Kruger), Austin Pendleton (Earl Williams), Charles Durning (Murphy), Herb Edelman (Schwartz), Martin Gabel (Dr. Max J. Eggelhofer), Harold Gould (starosta), Cliff Osmond (strážník Jacobi), Dick O’Neill (McHugh), Jon Korkes (Rudy Keppler, Chicago Examiner), Lou Frizzell (Endicott), Paul Benedict (Plunkett), Doro Merande (Jennie), Noam Pitlik (Wilson), Joshua Shelley (taxikář), Allen Jenkins (telegrafista), John Furlong (Duffy), Biff Elliot (policista), Barbara Davis (Myrtle), Leonard Bremen (Butch), Carol Burnett (Mollie Malloy), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný

Bonusovým diskem, který dozajista opět na obalu nebude avizován, má být komedie Holiday Inn.

Holiday Inn

Nezapomenutelný film patří díky hudbě Irvinga Berlina, pěveckému umění Binga Crosbyho a tanečnímu mistrovství Freda Astaira k nejlepším muzikálům všech dob.

Zpěváka a tanečníka Jima Hardyho, který si po odchodu ze showbyznysu otevře v Connecticutu vlastní podnik, hraje Bing Crosby. V roli jeho bývalého partnera a současného soka v lásce Teda Hanovera září Fred Astaire. Ve filmu nechybí ani dámy (Marjorie Reynolds a Virginia Dale), agent (Walter Abel) a bezpočet úchvatných pěveckých a tanečních čísel.

Ve snímku zazní všechny populární skladby Irvinga Berlina včetně šlágru „White Christmas“.

Na Silvestra v New Yorku se zábavné trio (zpěvák Jim Hardy, tanečník Ted Hanover a zpěvačka a tanečnice Lila Dixonová) rozdělí, když se Lila rozhodne vzít si Teda a pokračovat ve vystupování místo toho, aby si vzala snoubence Jima, který plánuje skončit s vystupováním a rozjet farmu.

Po roce boje s farmařením v Connecticutu a několika týdnech zotavování se v sanatoriu se Jim rozhodne k méně vyčerpávající práci a otevře si Holiday Inn, venkovský hotel, který nabízí živou zábavu a je otevřen jen ve svátky. Jako způsob, jak zastavit Lindu Masonovou, ambiciózní umělkyni, která prodává květiny, která ho otravuje, ji Tedův agent Danny Reed pošle do Connecticutu na konkurz k Jimovi. Ti dva se přitahují a Jim jí nabídne práci. Na silvestra pustí Lila Teda k vodě, aby si mohla vzít texaského milionáře a Ted cestuje do Holiday Inn,, aby utopil svůj žal. Dorazí opilý, ale okamžitě vyzve Lindu k tanci. Místní si myslí, že je Tedovou novou taneční partnerkou a tleskají, když Ted spadne. Ráno si Ted na Lindu moc nepamatuje, ale rozhodne se najít ji a udělat z ní svou novou taneční partnerku. Jim dělá vše, co umí, aby překazil Tedův plán, protože se do Lindy zamiloval. I když Linda na Lincolnův den v hotelu vystupuje, Ted ji nepozná, protože ji Jim přemluví, aby si vzala černý make-up na své číslo. Ted ji najde na Valentýna a trvá na tom, aby společně vystupovali.

Ted nemilosrdně Lindu pronásleduje, aby ji odehnal od Jima, a zůstává v hotelu několik dalších svátků. Když Jim zaslechne, že Ted přivedl dva hollywoodské producenty, aby se podívali na show na Čtvrtého července, tajně požádá svého řidiče Guse, který má vyzvednout Lindu na nádraží, aby zajistil, že nedojede včas na show a pak pozve Lilu, která se nakonec nevdala, aby vystupovala.

Gus sjede s autem do jezírka, a když si Linda na cestě stopne auto, vezme ji Lila. Protože neví, kdo Linda je, Lila jí poví svůj příběh a pod záminkou zkratky jí Linda navede do jezírka také. Obě ženy se dostaví na představení pozdě, ale producenti navrhnou koupit nápad Holiday Inn a použít ho jako základ k muzikálu.

Protože si Jim získal nenávist všech svých přátel podvodem, neochotně souhlasí, ale trvá na tom, že zůstane v Connecticutu a napíše hudbu, zatímco Ted s Lindou půjdou do Hollywoodu. Na Den Díkuvzdání, když osamělý a skleslý Jim čte, že se Ted s Lindou zasnoubili, jeho starající se domácí, Mamie, ho přesvědčí, aby se nevzdával a zašel za Lindou.

Jim dorazí do Hollywoodu na Silvestra, těsně před jejich svatbou. I přes Tedovu a Dannyho snahu se dokáže vetřít do zvukařské místnosti, která byla vybavena jako Holiday Inn, a když Linda zpívá „White Christmas“, první písničku, kterou zpívali společně, Jim zpívá společně s ní a ti dva se šťastně shledají. Nakonec dva páry – Jim s Lindou a Ted s Lilou – společně účinkují v Holiday Inn.

Na imdb.com 74 procent, na csfd.cz 80: Astaire tančí, Crosby zpívá – prostě tutovka.

Zadní strana dosavadního vydání

Žánr: Komedie / Drama / Hudební / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1942

Délka: 101 minut (1:40:26)

Původní název: Holiday Inn

Světová premiéra: 4. srpna 1942 – USA, New York

Režie: Mark Sandrich

Námět: Irving Berlin

Scénář: Elmer Rice, Claude Binyon, Ben Holmes, Bert Lawrence, Zion Myers, Francis Swann

Produkce: Mark Sandrich

Hudba: Robert Emmett Dolan

Kamera: David Abel

Střih: Ellsworth Hoagland

Kostýmy: Edith Head

Společnost: Paramount Pictures Inc.

Natáčeno: Holiday Inn, Monte Rio, Kalifornie, USA / Paramount Studios – 5555 Melrose Avenue, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Bing Crosby (Jim Hardy), Fred Astaire (Ted Hanover), Marjorie Reynolds (Linda Masonová), Virginia Dale (Lila Dixonová), Walter Abel (Danny Reed), Louise Beavers (Mamie), Irving Bacon (Gus), Marek Windheim (François), James Bell (Dunbar), John Gallaudet (Parker), Shelby Bacon (Vanderbilt), Joan Arnold (Daphne), Bob Crosby Orchestra, a další

 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky

Titulky: česky

Obraz: černobílý 4:3 (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: žádný