Pegasfilm – Bastardi

Na pulty trafik by v neděli 7. srpna 2011 měl dorazit další film tvůrce problematické Pamětnice, kterým jsou Bastardi za 69,- Kč. DVD Pegasfilmu zřejmě do distribuce dodává společnost Codi. Film, který vás přesvědčí, že vždy může být ještě hůře.

Příběh je prošpikován velmi netradičními scénami ze školního života, které jsou velmi složité a mnohdy i neuvěřitelné. Bez jakéhokoliv přikrášlování zjišťujeme, kam až může pedagog v tomto typu škol klesnout.

Film pojednává o brutální vraždě mladé praktikantky, kterou mají na svědomí tři mladíci z jedné základní školy. Avšak vymahatelnost práva u mladistvých pachatelů je téměř nulová, takže někdo musí vzít spravedlnost do svých rukou…

 

Děj snímku se odehrává v drsném prostředí základní školy (dříve zvláštní), kterou navštěvují žáci, jež z větší části byli nuceni opustit základní školy pro své problematické chování. Setkáváme se skupinou mladých násilníků, kteří jsou obviněni ze znásilnění a vraždy mladé dívky. Přesto nebyli zatím odsouzení a stále navštěvují praktickou školu.

 

Do školy přichází učit mladý učitel, jenž si svým neortodoxním přístupem získává sympatie ostatních kantorů, ale především svých žáků z páté třídy, kde je třídní. A také žáků sedmé třídy, kterou navštěvují právě oni násilníci.

Za jakým účelem ale bratr dívky, která byla v tomto městě jako dobrovolnice s kamarádkou na akci pro děti z vyloučených lokalit a byla zde zavražděna do školy opravdu přišel, zjistíme až v závěru celého příběhu…

 

Příběh z prostředí praktického školství bez povrchností, klišé a přetvářek. Film je založen na reálném základě a ukazuje, jak to dopadne, když selže systém.

Snímek se s přílušným pochopením nepotkal, na csfd.cz 45 procent a jedna zdrcující kritika za druhou: Je to jak mix Trošky a Bolla, amatérské dílko s překvapivým hereckým obsazením a spoustou neherců (zvláště romského původu), kteří se zalíbením "pičují" ostošest. Film vhodný nanejvýš pro čtenáře Blesku.

Zadní strana 

Žánr: Drama

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2010

Délka: 80 minut

Kinopremiéra v ČR: 28. října 2010

Režie: Petr Šícha

Pomocná režie: Jan Liška

Scénář: Tomáš Magnusek

Dramaturgie: Martin Mahdal

Produkce: Tomáš Voltr, Ivana Buková, Jan Lengyel, Tomáš Magnusek

Hudba: Patrik Vrbovský, Tomáš Hajíček, Ondřej Konvička

Kamera: Antonín Žovinec

Střih: Tomáš Konvička

Zvuk: Ondřej Konvička

Kostýmy: Markéta Lukaščuková, Markéta Kopičová

Natáčeno: Česká Skalice, Česká republika

Společnost: Pegasfilm

Hrají: Tomáš Magnusek (Tomáš Majer), Ivana Buková (Ivana Fišerová), Ladislav Potměšil (ředitel Halbich), Tomáš Hájíček (učitel Horák), Blanka Bohdanová (učitelka Rýznarová), Valentina Thielová (učitelka Měchová), Alexander Hemala (inspektor Krebs), Alexandr Rašilov ml. (učitel Válek), Jan Přeučil (školník Málek), Jaroslava Obermaierová (uklízečka Míla), Jaroslava Hanušová (uklízečka Věra), Bronislav Poloczek (detektiv Paleček), Eva Čížkovská (asistentka Lamrová), Kristýna Leichtová (Jana Poláková), Radek Holub (farář Malíř), Jan Cimický (policista Perst), Jan Šťastný (otec Dostál), Jana Šulcová (učitelka Vávrová), Zdena Lamková (matka Dostálová), Martin Pomothy (záchranář 1), Václav Lupač (záchranář 2), Daniel Krtička (zdravotník), David Novotný (policista), Patrik „Rytmus" Vrbovský (Kottner), David Dolanský (Michal Dostál), Ondřej Semerák (Daniš), Patrik Koutný (Hagar), Šárka Bartošová (Iveta), Július Bartoš (Tonda), Šárka Dančová (Nikola), Petra Malá (Andrea), Vojtěch Majer (Ivan), Ludmila Nehybová (Zuzana), Kristýna Kosařová (Kristýna), Erik Karvai (Ervín), Nikola Lichnovská, Marián Čuri (Albín), Jan Šmatár (Jan), Dominik Haluška (Kolář), Pavel Novák (kastelán), Oldřich Velen (senior), Věra Kubánková (seniorka), Krasimír Marinov (Vágner), Martin Lanzi (farář na pohřbu), Zbyšek Horák (ředitel), Nikol Koksteinová (prodavačka), Luboš Stejskal /majitel vrakoviště), Agnesa Hornychová (Petrova matka), David Richter (Petrův otec), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: žádný