FilmX – Jay a mlčenlivý Bob vrací úder

Další nabízený titul řady FilmX je od 28. února 2008 za cenu 99,- Kč je snímek dnes již kultovního režiséra Kevina Smithe Jay a mlčenlivý Bob vrací úder.

S dílem tohoto režiséra jsem měl možnost poprvé se setkat ve filmovém klubu České televize při odvysílání jeho filmu, třetího v pořadí, Hledám Amy. Pamatuji si, že se mi tento film moc líbil a byl jsem potěšen z dialogů a vůbec z celého filmu. Jaké bylo moje překvapení, když jsem v roce 2001 dlouhodobě pobýval v jednom share-housu v Brisbane a potkal zde –náctiletého studenta, fandu do filmů výše zmiňovaného režiséra. Díky němu a jeho tehdejší sbírce jsem měl možnost shlédnout i první filmy – Clerks (Mladí muži za pultem) a Mallrats (Flákači), do té doby v Čechách neuvedených. Dodnes nechápu, jak s mojí znalostí angličtiny jsem je mohl sledovat a radovat se z těchto snímků. Když přišel film Dogma (1999), poetika jeho filmů byla již někde jinde, v každém případě se jednalo o zajímavý titul.

Takže shrnu, film se už stihl stát v USA kultem a vidět několikrát za sebou ho můžou jak věrní fanoušci, tak i normální milovníci hodně ulítlých komedií.

 

Snímek, který si totálně vystřeluje z mekky filmařského světa. Režisér Kevin Smith přizval k natáčení této neuvěřitelné události všechny své nejlepší přátele, čili celé stádo hvězd, které ve filmu paroduje samo sebe. Mark Hamill v extrémní parodii Luka Skywalkera z Hvězdných válek, Carrie Fischer – princezna Leia jako jeptiška tvrďačka, Matt Damon v návratu k Rebelovi bez příčiny, atd. Ušetřeny nezůstanou Planeta opic, Matrix, E.T. Mimozemšťan, Charlieho Andílci a další. 

 

Zadní strana  

 

Žánr: dobrodružný, komedie

Země původu: USA

Rok vzniku: 2001

Délka: 104 min.

Originální název: Jay and Silent Bob Strike Back

Režie: Kevin Smith

Scénář: Kevin Smith

Hudba: James L.Venable

Kamera: Jamie Anderson

Hrají: Jason Mewes, Kevin Smith, Ben Affleck, Jeff Anderson, Brian O’Halloran, Shannon Elizabeth, Eliza Dushku, Ali Larter, Jennifer Schwalbach Smith, Will Ferrell, Jason Lee, Judd Nelson, George Carlin, Carrie Fisher, Seann William Scott, Jon Stewart, Jules Asner, Tracy Morgan, Gus Van Sant, Chris Rock, Jamie Kennedy, Wes Craven, Shannen Doherty, Mark Hamill, Marc Blucas, Diedrich Bader, James Van Der Beek, Matt Damon, Jason Biggs, David Mandel, Scott Mosier, Jerome Benton, Bryan Johnson, Renée Humphrey, Joey Lauren Adams, Dwight Ewell, Alanis Morissette, Morris Day