Čtvrteční Blesk s DVD – Dobří holubi se vracejí

Blesk ve čtvrtek 26. června 2008 na pulty předloží další český film Dobří holubi se vracejí za 44,– Kč. Film je koncertem známých hereckých osobností a posledním filmem Vladimíra Menšíka.

Příběh z protialkoholní léčebny, kam se uchýlil muž středních let, topič Národního divadla Miloš Lexa, aby se zbavil své závislosti. V divadle totiž při slavnostním představení za přítomnosti vládní delegace topil tak, až hercům tekla líčidla. Dobrovolný pobyt v léčebně vyžaduje hodně pevné vůle a sebezapření. Lexa a jeho spolupacienti musí snášet tvrdý léčebný režim, násobený šikanováním vrchního ošetřovatele Masáka a jeho pomocníků. Soustava léčebných procesů, založených na totálním popření osobnosti pacienta, poukazuje na možnost zneužití takového systému.

Označit tento film za komedii lze jen s velkým sebezapřením. Neutěšený obraz světa pijáků, marný boj sama se sebou i okolím, bezvýchodnost… S podivem je nejen to, že tvůrce filmů o Básnících dokázal takto přehodit výhybku, ale i spousta narážek a jinotajů, která se do filmu dostala, i když listopad 1989 byl ještě daleko.

Žít jako člověk, chtít lepším být,
pracovat pilně, přestat už pít.
Líbat svou ženu, rodiče ctít,
dětem svým příkladem jít.

Můj bratře v bílém, pomoz mi žít,
pomoz mi hledat, pomoz mi chtít.
Pomoz mi dávat, Pomoz mi brát,
pomoz mi zas rovně stát…

Žánr: Komedie / Drama
Země původu: Československo
Rok vzniku: 1987
Délka: 90 min.
Premiéra v kinech ČR: 1. března 1989
Režie: Dušan Klein
Námět: Ladislav Pecháček
Scénář: Ladislav Pecháček, Dušan Klein
Produkce: Jiří Zika
Hudba: Harry Macourek
Kamera: Josef Vaniš
Společnost: Filmové studio Barrandov – výrobní skupina 5. DVS vedoucí Miloslav Vydra
Hrají: Milan Kňažko (Miloš Lexa), Alicja Jachiewicz (Soňa Landová – dabing Zlata Adamovská), Rudolf II. Hrušínský (Masák), Vladimír Menšík (Honzíček), Pavel Zedníček (Muclinger), Jiří Hálek (Čtvrtečka), Marián Labuda (Dorenda), Zdeněk Řehoř (Zlámal), Radan Rusev (Jánošík), Rudolf III. Hrušínský (Obuli), Josef Somr (primář Dobrotka), Jan Přeučil (doktor Voňka), Oldřich Navrátil (doktor Křížek), Evelyna Steimarová (Irena), Jan Skopeček (Okrouhlický), Petr Čepek (strýc Karel), Eva Vejmělková (mladá Soňa Landová), Michal Dlouhý, František Novotný, Jaroslava Brousková, Ladislav Potměšil (otec Miloše Lexy), Miroslav Macháček (Ament), Václav Vydra nejml., Jaroslava Kretschmerová, Tomáš Valík

Údaje o DVD:
Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky
Titulky: česky
Obraz: 4:3
Bonus: Filmografie, Fotogalerie, Rozhovory (Dušan Klein, Milan Kňažko, Jan Přeučil)

Příbuzné texty:
• DVD ze čtvrtečního Blesku