VALL-I

Dalším filmem, který jde právě dnes do kin, je nejnovější „pixarovka“, o které jste již určitě někde četli nebo slyšeli. Jmenuje se VALL-I (Wall-E) a je to animák o robotkovi, jehož vzhled je evidentně inspirovaný slavným sci-fi filmem Short Circuit, který u nás v osmdesátých letech v kinech běžel pod názvem Číslo 5 žije.

Tento fakt ovšem tvůrci v rozhovorech vehementně popírají, což je logické, ale nakonec přijít dnes s něčím naprosto absolutně originálním je těžké. Ostatně, jedná se pouze o inspiraci co do vzhledu a případně některých rysů hlavní postavy, jinak je děj o něčem úplně jiném.

VALL-I (Víceúčelově Automatický Likvidační Lisovač – Imunizátor) je poslední robot na planetě Zemi, kterého to lidstvo zanechalo, aby ji vyčistil. Balí veškerý odpad do úhledných kostek. Po sedmi stech letech ale trpí jistou drobnou poruchou – vyvinula se u něj osobnost. Je příšerně zvědavý, do všeho strká nos, ale je také trochu osamělý.

VALL-I byl jedním ze stovek podobných robotů, kteří měli planetu zbavit znečištění, zatímco se lidstvo vydalo na vyhlídkovou plavbu vesmírem. Teď je ale naprosto sám, jediným společníkem je mu šváb Hal. Každý den VALL-I pečlivě vytváří další a další odpadní kostky a při své práci objevuje zajímavé předměty.

Dá se říct, že je sběratelem starožitností – do jeho sbírky patří například Rubikova kostka, žárovka nebo lžíce, kombinovaná s vidličkou. Romantický VALL-I sní o tom, že se jednoho dne setká s někým dalším, že v životě musí existovat něco víc než jen monotónní každodenní práce. To se mu nakonec splní, když se setká s robotkou jménem EVA (Environmentálně Vyhledávací Autosonda), která na Zemi přistane, a VALL-I se vydává na dobrodružnou cestu napříč galaxií, kterou si nedokázal představit ani v těch nejdivočejších snech.

Země původu: USA
Rok vzniku: 2008
Žánr: Animovaný, Sci-Fi, Dětský, Rodinný
Originální název: Wall-E Režie: Andrew Stanton
Hrají: Sigourney Weaver, Kathy Najimy, Ben Burtt, Fred Willard, Elissa Knight, MacInTalk, Kim Kopf, Garrett Palmer

V českém znění: Jan Maxián, Tereza Bebarová, Tomáš Racek, Milan Šteindler, Dagmar Čárová, Aleš Háma, Naďa Konvalinková, Stanislav Lehký, Petr Oliva, Jan Vondráček, Sabina Laurinová, Valérie Zawadská, Jana Páleníčková, Jiří Prager, Lucie Kožinová, Vladimír Kudla, Michal Novotný, Stanislava Jahnická
Režie českého znění: Jiří Strach