Randal Kleiser

Film Pomáda s Johnem Travoltou a Olivií Newton-John zná snad každý. U nás možná o něco méně známý je film Modrá laguna (snad proto že nešel oficiálně v kinech a líbí se hlavně příslušnicím ženského pohlaví). Oba tyto známé filmy natočil Randal Kleiser. Jako člen hlavní poroty letošního ročníku MFF dětských filmů ve Zlíně přijede dnes do České republiky.

Randal Kleiser se narodil 20. června ve Philadelphii (Pennsylvánie, USA) a je americkým režisérem, scénaristou a filmovým producentem. Za jeho jménem se skrývají filmy jako již zmiňovaná Pomáda (1978) a Modrá laguna (1980), Správná věc (1989), Bílý tesák (1991), Miláčku, zvětšil jsem naše dítě (1992), Poslední večírek (1996), Stín pochybnosti (1998) a mnohé další.
Pomáda je adaptací broadwayského muzikálu Grease, a kdyby Kleiser nenatočil už nikdy nic jiného, v historii filmu má své místo rezervováno. Melodická hudba, sympatičtí herci a slušná porce romantiky byla trefou do černého a zajistila filmu velkou popularitu. Modrá laguna je zase již léta vyhledávaným titulem ve videopůjčovnách a dovoluje vzdychat a utírat slzy tisícům dívek a žen, kterým se díky stereotypu běžného života neostává tolik romantiky, kolik by si přály a tak mohou snít o romantické lásce aspoň u žehlícího prkna se zraky upřenými na obrazovku (ale bacha na žehličku!).
Pokud se chcete s tvorbou tohoto režiséra seznámit blíže, máte možnost již zítra, v pondělí 2. června 2008, v 9:30 na TV Nova, která uvede jeho film Bílý Tesák.