Silent Hill

 

Silent Hill je název nového horrového filmu natočeného v japonsko francouzsko americké koprodukci podle úspěšné počítačové hry. Jeho premiéra byla 21. dubna 2006. Natočil ho režisér Christophe Gans (Bratrstvo vlků). Tento film jistě vzbudí zájem počítačových herních maniaků, kteří kouzlu této hry propadli.  

 

Japonský herní horror v americkém balení režírovaný Francouzem. To je důkaz globalizace Hollywoodu, který nasává nové talenty a inspirace. Tentokrát jde o jednu z nejpopulárnějších herních sérií survival hororů, do které patří i Resident Evil. Silent Hill však nestaví na zombies a roztrhaných vnitřnostech, mnohem raději diváka straší po vzoru klasických japonských hororů a představuje mu monstra jak z deníčku nejslavnějších kubistů. Výsledkem je vysoce originální herní koncept, který učaroval i Rogeru Avarymu (scénárista Pulp Fiction) , který se rozhodl sepsat scénář, s podporou autora původní hry, Akiry Yamaoky z Konami. Silent Hill režíruje Christophe Gans, zodpovědný třeba za Bratrstvo vlků, jehož atmosféra se dala krájet snad jen motorovou pilou.

Dějově se dá snímek popsat jako mix prvních tří dílů hry, ve kterých jde o hlavní hrdinku Rose a její smrtelně nemocnou dcerku. Záhadné dětské onemocnění. Lékaři nedávají naději a prorokují brzké úmrtí dítěte. Zoufalá matka. Děsivé, pusté město, zahalené v mlze, sužované tajemstvími. Tato tajemství se začnou prohlubovat. Když mladá matka Rose (Radha Mitchell) beznadějně hledající lék pro svoji dceru Sharon a její podivnou nemoc odmítne doporučení na umístění do psychiatrické léčebny. Rose se chopí poslední šance a vydá se za starou léčitelkou. Prchá i s dcerou k tichému kopci „Silent Hill“. Je to město, jehož jméno Sharon neustále opakuje ze spaní. Ačkoliv její manžel Christopher (Sean Bean) skálopevně vzdoruje, Rose je přesvědčena, že na tomto místě najde odpovědi na své otázky.

Když se její auto blíží k pustým hranicím města, jakýsi stín nebo temná postava se jí mihne v cestě. Rose se jí chce vyhnout a dojde k nehodě. Když se probere z bezvědomí, dveře od auta jsou otevřené a Sharon je pryč. Rose se ji snaží najít, ale není vidět skrz mlhu, která zahaluje vše. Ze Sillent Hill se ozývají jakési temné skřeky a zdá se, jako by se v dálce objevovaly podivné postavy. Tu se náhle objeví policistka Cybil (Laurie Holden), která má za úkol přivést Rose a Sharon zpět. Společně se pouštějí do hledání Sharon. Rose se při jejím hledání stále hlouběji zaplétá do ponuré historie města, které je mrtvé jen na první pohled. V temných koutech totiž něco číhá…a nemá to zrovna dobré úmysly.

Sillent Hill je staré důlní město, jenž zničující podzemní ohně zničily. Nad troskami města se neustále převaluje hustá mlha, ve které se skrývají bytosti nořící se do temnoty, která doslova přetváří vše, čeho se dotkne. Při hledání Sharon se Rose dozvídá stále víc o temné minulosti Silent Hill, o jeho násilné, puritánské historii a původu jeho prokletého stavu, a uvědomí si, že její dcera je jen součástí jiného, mnohem horšího osudu.

Režie: Hrají: Radha Mitchell, Sean Bean, Deborah Unger, Kim Coates
Scénář: Roger Avary, Akira Yamaoka
Kamera: Dan Laustsen
Hudba: Jeff Danna, Akira Yamaoka
Střih: Sébastien Prangére
Producent: Don Carmody, Samuel Hadida, Victor Hadida
Rok výroby: 2006
Světová práva: Focus
Země původu: USA, Japonsko, Francie
Světová premiéra: 21.4.2006
Domácí premiéra: 29.6. 2006
Žánr: Horor, Thriller, Drama