Amercom – Encyklopedie II. světové války 14 – Atlantické konvoje

Již v pondělí 9. března 2009 byla na pultech Encyklopedie II. světové války, díl 14. části od vydavatelství Amercom. Přílohové DVD nese název Atlantické konvoje, obvyklá cena 99,- Kč.

Tištěná podoba Encyklopedie nese název Pád Singapuru, tomuto tématu bylo věnováno DVD u 12. dílu Encyklopedie. Kapitoly Historie jsou nazvány – Pád Singapuru, Americké internační tábory, Boje na Filipínách, Japonské námořní úspěchy. Sekce Militarie nabízí Letadla 1939-1942. Kalendárium se zabývá nejdůležitějšími událostmi dubna a května 1941.

 

V dalším čísle bychom měli najít kapitoly Borneo a Jáva 1942, Bitva v Korálovém moři – Midway, Dobytí Sarawaku a Britského Bornea.

 

Jak je již výše zmíněno, DVD v „tlusté" krabičce obsahuje dokument, v menu pojmenovaný Spálená země-Atlantické konvoje.

 

Počátek války na moři byl pro Velkou Británii nepříjemným překvapením. Nechráněné obchodní lodě impéria rozptýlené po světových oceánech představovaly pro německé ponorky a křižníky snadnou kořist. Britové sice záhy začali své lodě organizovat do konvojů doprovázených eskortou, taktika tzv. vlčích smeček však Němcům stále přinášela úspěch a ztráty britského loďstva rostly závratným tempem. Po hitlerovské invazi do Sovětského svazu bylo navíc třeba vysílat zásobovací konvoje i do nehostinných vod Severního ledového oceánu…

Žánr: Válečný / Dokument

Délka: 49:48 minut

Rok vzniku: 2000

Scénář: Pete Mooney

Produkce: Audrey Healy, Clare Gambold, Bob Carruthers, Gary Russell, Gavin Bott

Hudba: Paul Farrer

Kamera: Ross Bradley, Trevor Green, Ken Singleton, Iain Smith

Společnost: Cromwell Productions

Hrají: Graham McTavish (vypravěč)

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Obraz: barevný/černobílý PAL 4:3

Bonus: žádný