Sport – Tucet špinavců

 

Je sice pravdou, že vychází dokonce jedna celá pravidelná válečná edice, ale přesto se člověk rád občas podívá na něco jiného, než sovětské propagandistické snímky nebo Klause Kinského v roli nesympatického fašisty. Občas se blýskne a tak třeba sobotní Sport udělá leckomu raodst 2. srpna 2008 osvědčeným titulem Tucet špinavců za 49,- Kč. Slavné válečné drama o dvanácti odvážných, kteří se museli vydat na smrt. Úspěšné natolik, že se dočkalo hned dalších tří pokračování. 

 

Jeden z nejlepších válečných filmů, nás zavede do doby druhé světové války mezi 12 těžkých zločinců, kteří mají šanci dostat se na svobodu, pokud se zúčastní sebevražedné mise. Film, natočený podle románu E. M. Nathansona, ruší dosavadní hranice mezi dobrem a zlem a nabízí nový, realistický pohled na válečné události.

Ostřílený major Reisman, statečný a schopný voják, který má potíže s disciplínou, dostane víceméně za trest na starost projekt Amnestie, který je všemi považován za sebevražedný. Musí připravit skupinu k uskutečnění toho nejpodivnějšího a nejobtížnějšího bojového úkolu – přepadení zámečku nedaleko Paříže v okupované Francii a likvidace elity německého velení, která se tu schází za zábavou a odpočinkem. Reisman si po pečlivém zvážení vybere dvanáct vojáků odsouzených na smrt nebo na doživotí za těžké delikty s tím, že ti, kteří přežijí, dostanou milost. Zaujme ho především Joseph Wladislaw odsouzený za zastřelení lékaře, který utekl od zraněných vojáků, naopak nejméně sympatický je mu vrah Maggott skrývající svou sexuální deviaci za náboženský fanatismus. Všem dá najevo tvrdou ruku, když zbije gangstera Franka, který mu odmítl poslušnost a potom, každého z nich navštíví v cele. Navzdory názoru štábu, že vojáci, kteří mají odpor k autoritě, nikdy nemohou být schopní spolupracovat natolik, aby byla mise úspěšná a navzdory přesvědčení, že vězni majora při nejbližší příležitosti zabijí a uprchnou, odveze Reisman muže do lesa, kde si postaví tábor a začnou z výcvikem. Jeho metody jsou sice drsné, nicméně se zdá, že přinášejí výsledky.

Výcvik úspěšně pokračuje, má však skončit v parašutistickém středisku, kde je nutno přede všemi operaci utajit, což je samo o sobě zkouškou, protože velitel střediska plukovník Dasher-Breeed je odhodlán zjistit pravdu i za cenu podrazu. Po jeho vzteklé stížnosti, když se mu nepodaří zjistit ani brutálním nátlakem zjistit co chtěl, má být mise zrušena. Reisman však prosadí, aby štáb jeho muže vyzkoušel při manévrech v Devonshiru. Ti si vedou neobvykle dobře a podaří se jim zajmout celý štáb včetně generála Wordena. Akce je povolena a zanedlouho seskočí Reisman se svým tuctem špinavců poblíž zámečku. Reisman, Pinkley a Wladislav, kteří umějí německy proniknou v uniformách nacistů do zámečku, kde se zrovna koná luxusní večírek.

Žánr: Akční / Válečný
Země původu: Velká Británie / USA
Rok vzniku: 1967
Délka: 145 min.
Světová premiéra: 15. června 1967
Původní název: The Dirty Dozen
Režie: Robert Aldrich
Námět: E. M. Nathanson
Scénář: Nunnally Johnson, Lukas Heller
Produkce: Raymond Anzarut, Kenneth Hyman
Hudba: Frank De Vol
Kamera: Edward Scaife
Společnost: MKH / Metro-Goldwyn-Mayer / Seven Arts Productions
Natáčeno: Hertfordshire, Velká Británie / Buckinghamshire, Velká Británie / Hendon Aerodrome, Hendon, Londýn, Velká Británie

Hrají: Lee Marvin (major John Reisman), Ernest Borgnine (generál Worden), Charles Bronson (Joseph T. Wladislaw), Jim Brown (Robert T. Jefferson), John Cassavetes (Victor Franco), Richard Jaeckel (seržant Clyde Bowren), George Kennedy (major Max Armbruster), Trini López (Pedro Jiminez), Ralph Meeker (kapitán Stuart Kinder), Robert Ryan (plukovník Everett Dasher Breed), Telly Savalas (Archer J. Maggott), Donald Sutherland (Vernon L. Pinkley), Clint Walker (Samson Posey), Robert Webber (generál Denton), Tom Busby (Milo Vladek), Ben Carruthers (Glenn Gilpin), Stuart Cooper (Roscoe Lever), Robert Phillips (desátník Carl Morgan), Colin Maitland (Seth K. Sawyer), Al Mancini (Tassos R. Bravos), George Roubicek (vojín Arthur James Gardner), Thick Wilson (pobočník generála Wordena), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky napevno s anglickým zvukem
Obraz: barevný PAL DVD9 16:9
Bonus: žádný