Řidič slečny Daisy

Jestliže jsem minulý týden trochu žehral na nedostatečný počet novinek na pultech prodejen Levné knihy, jakoby mě jejich manažeři vyslyšeli a již před víkendem přišli s další várkou nově vydaných titulů. A nutno dodat, že nabídka je skutečně zajímavá a z pohledu uměleckého je laťka nastavena poměrně vysoko.

První titul, o kterém bude řeč, je americký snímek z roku 1989 Řidič slečny Daisy v hlavní roli s úžasnou Jessicou Tandy a Morganem Freemanem. Film byl velice úspěšný v kláních o filmové sošky Oscara, z devíti nomimací proměnil celkem čtyři, konkrétně za Nejlepší film, Nejlepší herečka v hlavní roli (pro Jessicu Tandy), za Nejlepší masky, za Nejlepší scénář. DVD je zabaleno v papírové pošetce s logem Levných knih, prodejní cena je stanovena na 49 Kč.

Kariéra Jessicy Tandy začala již ve 30.letech minulého století, ale nejvýraznější herecké role vytvořila až v průběhu 80. let. Za postavu farmářky Annie Nations v televizní adaptaci hry Bludičky z roku 1987 obdržela cenu Emmy. Největší popularitu ji ale přinesla úloha bohaté židovské vdovy Daisy Werthanové ve výše uvedeném filmu. Za tuto roli získala kromě již zmíněného Oscara také Zlatý Glóbus za Nejlepší herečku v hlavní roli pro rok 1989 a k tomu Stříbrného medvěda na MFF v Západním Berlíně v roce 1990. Její herecký kolega Morgan Freeman měl za sebou více než 20 let herecké kariéry, teprve postava Hoka Colburna v Řidiči slečny Daisy ho definitivně katapultovala mezi výrazné herecké osoobnosti, o čemž se můžeme pravidelně přesvědčovat na filmových plátnech (např. Vykoupení z věznice Shawshank, Sedm, Božský Bruce, Million Dollar Baby, Než si pro nás přijde).

Přestože občas umělecké ambice nejdou ruku v ruce s komerčním úspěchem, u tohoto filmu se vše sešlo. Odhadované výrobní náklady činily cca 7,5 mil. USD, na tržbách v USA film vydělal 106,6 mil. USD, ostatní svět přidal dalších 39,2 mil. USD.

Řidič slečny Daisy
Originální název: Driving Miss Daisy

Žánr: drama, komedie
Země původu: USA
Rok vzniku: 1989
Délka: 99 min.
Jazyk: čeština, angličtina
Titulky: české

Scénář: Alfred Uhry
Hudba: Hans Zimmer
Kamera: Peter James

Režie: Bruce Beresford
Hrají: Morgan Freeman, Jessica Tandy, Dan Akroyd, Esther Rolle, Patti LuPone, Joann Havrilla, William Hall jr., Alvin M.Sugarman, Clarice F.Geigerman, Muriel Moore, Sylvia Kaler, Ray McKinnon

Pro Daisy, bohatou a tvrdohlavou americkou židovku, která je už příliš stará na to, aby mohla řídit auto, najímá syn v padesátých letech 20. století, kdy se v ulicích i politice opět řeší rasové spory, černošského šoféra. Do rodiny přichází Hoke a musí si před Daisy, která předstírá, že ho nepotřebuje, svou pozici obhájit. Hoke nemůže pochopit její izolovanost od světa a neschopnost uchopit společenské změny. Ona zase nedokáže pochopit, proč jsou lidé jako Hoke neustále rozhořčeni… Až ve chvíli, kdy jde slečna Daisy do domova důchodců a Hoke je už moc starý na to, aby ji vozil, si oba dva uvědomí, jak moc se měli rádi a jakými dobrými přáteli byli…