Filmag válka – Kapitán Kloss DVD 1

Po ukončení Tankistů a Blokády vychází další válečný seriál DVD Kapitán Kloss – první část filmového seriálu o bohatýrských příhodách vojenského důstojníka polské výzvědné služby. Cena 35,– Kč. Vychází 17. ledna 2008.

Kapitán Kloss je polská obdoba Maxe Stierlize (17. zastavení jara). První DVD obsahuje první dvě epizody – „Vím kým jsi“ a „Hotel Excelsior“.

Originální název: Stawka wieksza niz zycie
Režie: Andrzej Konic, Janusz Morgenstern
Rok vzniku: 1968
Země původu: Polsko

DÍL I.:

První díl se začíná odehrávat v roce 1941. Německý důstojník Hans Kloss, zajatý Rusy, je vyslýchán. Ne tak, jako ostatní zajatci, ale velice detailně. Rusové chtějí znát všechny podrobnosti z jeho minulého života. Kloss netuší proč.

Ví to ale polský přeběhlík Stanislav Kolicki, který uprchl z vězeňského tábora u Královce, aby varoval sovětskou stranu o kumulaci německých vojsk u hranice se zjevným záměrem zaútočit. Tyto informace byly pro sovětskou rozvědku cenné, ale ještě mnohem cennější však pro ně byl samotný Stanislav Kolicki, který je Klossovi velice podobný. Sověty napadlo, že této dokonalé podoby by se dalo výborně využít. Proto nepozorován sleduje Kolicky výslechy Hanse Klosse, aby odpozoroval jeho gesta a dikci. Naštěstí Kolicki vyrůstal sice v Polsku, ale ve styku s německou menšinou. Jeho přáteli byla neměcká rodina, proto mu znalost němčiny nědělala problém.

Kolicki byl sovětskou vojenskou rozvědkou vyslán na německou stranu, aby získával pro Sověty informace. Nepřítel nespí, a pro každou armádu je výhoda, když má dobré informace od svých špionů. Bylo to narafičeno tak, jako že Kloss uprch ze sovětského vězení. Ve skutečnosti to ale není Kloss, nýbrž Kolicki.

Nepravý Hans Kloss se ukáže jako velmi schopný vyzvědač a podaří se mu získat okruh spolupracovníků. Ti mají v držení radiostanici, která předává informace získané od Klosse. Po nevydařeném vojenském útoku začnou mít Němci podezření, že někdo důstojníků vynáší informace. Podaří se jim odhalit Klosse? Uvidíte v prvním díle.

Obsazení:

Hrají: Stanisław Mikulski, Wiktor Nanowski, Seweryn Butrym, Mieczysław Stoor, Krzysztof Chamiec, Janina Borońska, Alicja Zommer, Andrzej May, Szczepan Baczyński, Adam Daniewicz, Marek Dąbrowski, a další.

DÍL II.:

Mezitím nastal rok 1942. Kloss je pověřen, aby jel do Gdaňska. Špionážní buňka tam byla zničena. Její šéf byl zavražděn. Spolupracovníci se domnívají, že zrádcem je někdo uvnitř. Kloss se má setkat s jeho nástupcem v hotelu Excelsior v pokoji číslo 217. Ostatní členové sítě neví, ko to je.

Kloss přijíždí do hotelu právě ve chvíli kdy začíná letecký nálet. Ten je ale vzápětí odvolán. Kloss se ubytuje a ihned se dává do práce. Když odchází z hotelu, ředitel někomu dává echo. Kloss z nádraží volá panu Georgovi, aby se s ním sešel. Setkají se v přístavu a vymění si hesla.

Je třeba prověřit všechny členy sítě a vytipovat kdo mohl být zrádcem. Podezřelou se zdá být Ingrid Heizerová, majitelka „Café Ingrid“. Ale mohlo jít také o náhodu. Kloss se Georgem domluví jak budou postupovat. Domluví se na mrtvé stránce a s tím se rozejdou. Podaří se jim odhalit skutečného zrádce? Uvidíte v druhém díle.

Obsazení:

Stanisław Mikulski, Andrzej Konic, Lucyna Winnicka, Halina Kosznik, Tadeusz Bartosik, Tadeusz Gwiazdowski, Mieczysław Kalenik, Irena Karel, Bronisław Pawlik, Bohdana Majda, a další.

Obraz: černobílý, PAL, 4:3
Zvuk: Dolby digital 2.0
Region: free
Formát disku: DVD5
Stopáž: I. díl: 55 minut, II. díl: 61 minut