Lidové noviny – Světový film č. 20 – Lásky jedné plavovlásky

Lásky jedné plavovlásky je druhý celovečerní film Miloše Formana. Jméno tohoto režiséra se v edici Světový film objevuje v krátké době již podruhé, před nedávnem v této edici vyšel jeho film Hoří má panenko.

Mladá dívka Andula (Hana Brejchová) je jednou ze dvou tisíc pracovnic velké továrny v malém městečku, kde žijí necelé dvě stovky mužů, z toho stopadesát ženatých… Nezkušená dívka, odkázaná na internát a vychovatelku, touží po troše prosté lidské LÁSKY, a snadno uvěří slibům, lichotkám a dárkům. Vesnický frajer Tonda ji nachytá na prstýnek, ženatý myslivec ji zaujme naivním vyprávěním o lese a zvěři. Když se pak na taneční zábavě seznámí s klavíristou Mildou (Vladimír Pucholt), je přesvědčena, že konečně našla pravou LÁSKU… .

Film byl natáčen na dívčím internátu ve Zruči nad Sázavou. Podobně jako ve filmu „Hoří má panenko“ ve filmu hraje kromě profesionálních herců řada neherců. Ty si režisér vybíral zcela náhodně například v tramvaji nebo na ulici. Vybíral si typy lidí, které mu vyhovaly. Tak například zazářil pražský taxikář Josef Šebánek, známý především z trilogie o rodině Homolkových.

Jeho parnerku, matku Anduly, hraje herečka, které zasvěcenci neřeknou jinak než Půdička. Je to Milada Ježková, která ztvárnila mnoho rolí v českých filmech, ale snad nejznámnější je role sousedky která chce vyměnit byt ve filmu Kulový blesk. Právě z tohoto filmu jsou známé repliky: „No to je ale pěkná půdička, tohle jsem nečekala, takovouhle pěknou půdičku. Čistá, ta se vám povedla, ta půdička, pane Knotek, tady se mi to bude věšet!“ Odtud právě ta její přezdívka…
Ostatně, v edici Světový film se s ní nesetkáváme poprvé. V devátém titulu, tedy v Menzelově filmu Vesničko má, středisková hrála roli bodré vesničanky. Lze tedy konstatovat, že Milada Ježková je herečka světového formátu, vždyť se vyskytuje hned ve dvou filmech z edice Světový film!

Další zajímavou hereckou osobností vystupující v tomto filmu byl Vladimír Pucholt, známý především z Krejčíkova filmu Svatba jako řemen. Většina filmů, ve kterých se objevil, patří už řadu let do zlatého fondu české kinematografie.

A také nelze nezmínit Vladimíra Menšíka, který v tomto filmu předvedl skutečný herecký koncert. Hlavní roli vytvořila Hana Brejchová, méně slavná sestra herečky Jany Brejchové, která v tomto filmu debutovala.

Film „Lásky jedné plavovlásky“ je považován nejen za film světového formátu, ale dokonce za film, který předdefinoval jednu z uměleckých forem. Film Miloše Formana způsobil, že filmy z Východní Evropy se v šedesátých letech staly předmětem zájmu světových kritiků, také díky tomu, že film získal nominaci na Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film v roce 1966.

Žánr: hořká komedie
Režie: Miloš Forman
Produkce: Doro Vlado Hreljanovic, Rudolf Hájek
Scénář: Jaroslav Papoušek, Ivan Passer, Miloš Forman
Hrají: Hana Brejchová, Vladimír Pucholt, Vladimír Menšík, Milada Ježková, Josef Šebánek, Jan Vostrčil, Josef Kolb
Hudba: Evžen Illín
Kamera: Miroslav Ondříček
II. kamera: Ladislav Chroust
Střih: Miroslav Hájek
Distribuce: Filmové studio Barrandov, 1965
Premiéra: 26. října 1966

Délka: 75 min.
Jazyk: čeština
Zvuk: Dolby Digital 2.0, 5.1: česky
Titulky: české, anglické
Obraz: černobílý, 4:3, PAL
Regiony: ALL
Bonusy: filmografie, rozhovor s Miroslavem Ondříčkem, fotogalerie

Film „Lásky jedné plavovlásky“ vyšel už jednou jako příloha časopisu, a to sice DiViDi 10/2003. Nyní, po čtyřech letech, máte tedy druhou šanci získat tento titul za zvýhodněnou cenu (běžně se v obchodech prodává okolo 450,– Kč).