FilmX – Pulp Fiction

Tento měsíc se v prodeji objevila první čtveřice titulů z druhé řady edice FilmX. Vraťme se aspoň k tomu nej. Titul číslo 19, (respektive titul č. 1 nové řady s názvem Sběratelská edice II.) se jmenuje Pulp Fiction a je od 6. září 2007 k dostání za 99,- Kč.

Kontroverzní hollywoodský režisér Quentin Tarantino obsadil do svého kultovního snímku vynikající herecké hvězdy a ve spletitém příběhu ze života druhořadých gangsterů nabízí pohled do losangeleského podsvětí, kde pouliční rvačky, břitká mluva a perverzní humor jsou na denním pořádku.

Bruce Willis, John Travolta, Samuel L. Jackson a Uma Thurman podávají neuvěřitelně přesvědčivé výkony. Tato vysoce provokativní a s obrovským citem režírovaná kriminální sága, jež získala Oscara za Nejlepší scénář a řadu oscarových nominací, je kritiky považována za mezník v moderní kinematografii.

Vincent Vega (John Travolta) a Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) – dva gangsteři třetí třídy kteří pracují pro obávaného Marsella Vallace. Před dokončením jednoho „jobu“ prezradí Vincent Julesovi, že Pan Velký (tedy Marsellus) ho požádal, aby sa postaral o jeho sexy manželku Miu (Uma Thurman), když bude na Floridě. Vincent to považuje za zkoušku loajality, ve které musí za každou cenu obstát.

Butch Coolidge (Bruce Willis) je boxér, jehož kariéra se chýlí ke konci. A protože v boxu neni žádná liga veteránů, bude holt muset odejít. Zvítězí Vallacova lákavá nabídka vzít prachy, v pátém kole proletět a uživat si v Karibiku se svojí milovanou Fabienne, nebo hrdost a pýcha?

Pumpkin (Tim Roth) a Honey Bunny (Amanda Plummer), páreček mladých zlodějíčků vysedává v restauraci a analyzuje svůj pracovní život. Vylučovací metodou dojdou k tomu, že teď když se nevyplatí vykrádat obchody ani banky, je to nejlepší v restauacích. A proč ne zrovna v té kde teď sedí? Krátké rozdělené úloh, pusa pro štěstí a jde se na loupež. Osudovou loupež.

Režisér, scénárista, herec a v neposlední řadě také velký filmový nadšenec – tím vším je Q. Tarantino. Už jeho druhý režijní počin, Gauneři (1992), zaznamenal velký ohlas. Přelomový film Pulp Fiction (1994), který získal Oscara za nejlepší scénář, dostal Tarantina na pozici slavného tvůrce. Dodnes je tento film, plný brutálního násilí a geniálního hlášek, mezi fanoušky kultovní záležitostí. Dalším dílem jsou filmy Kill Bill (2003) a Kill Bill 2 (2004). Snímky ovlivněné kung-fu filmy, s notnou dávkou černého humoru, se staly hitem a představily Umu Thurman v netradiční roli mstitelky. Tarantino je mj. scénárostou Pravdivé romance (1993) a autorem námětu Takových normálních zabijáků (1994).

Ocenění filmu:

Oscar za nejlepší scénář – Quentin Tarantino, Roger Avary

Zlatý Glóbus – nejlepší scénář – Quentin Tarantino

Nominace na Oscara:

Nejlepší herec v hlavní roli – John Travolta

Nejlepší herec ve vedlejší roli – Samuel L. Jackson

Nejlepší herečka ve vedlejší roli – Uma Thurman

Nejlepší režie – Quentin Tarantino

Nejlepší střih – Sally Menke

Nejlepší film – Lawrence Bender

Nominace na Zlatý Glóbus:

Nejlepší režie – Quentin Tarantino

Nejlepší film/drama

Nejlepší mužský herecký výkon – John Travolta

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli – Samuel L. Jackson

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli – Uma Thurman

Žánr: Krimi / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1994

Původní název: Pulp Fiction

Délka: 148 minut

Světová premiéra: 12. května 1994 – Francie (Cannes Film Festival)

Režie: Quentin Tarantino

Scénář: Roger Avary, Quentin Tarantino

Produkce: Lawrence Bender, Danny DeVito, Richard N. Gladstein, Michael Shamberg, Stacey Sher, Bob Weinstein, Harvey Weinstein

Kamera: Andrzej Sekula

Střih: Sally Menke

Kostýmy: Betsy Heimann

Společnost: Miramax / A Band Apart / Jersey Films

Hrají: John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Harvey Keitel, Tim Roth, Amanda Plummer, Phil LaMarr, Ving Rhames, Eric Stoltz, Rosanna Arquette, Christopher Walken, Paul Calderon, Bruce Willis, Quentin Tarantino, Frank Whaley, Joseph Pilato, Burr Steers, Steve Buscemi, Maria de Medeiros, Peter Greene, Alexis Arquette, Julia Sweeney, Angela Jones

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonusy: upoutávka, z naší nabídky, filmový komentář

Bonusy

Přístupnost: 15