Vapet dětem – Pepek námořník

 

I když nedávno vědecké výzkumy odhalily, že špenát není zas až tak moc zdravý jak se myslelo, jsou tací, z jejichž jídelníčku už nikdy nezmizí. Jedním z nich je komiksový hrdina Pepek námořník který se vrací v novém napínavém dobrodružství. Vychází zítra, v sobotu 12. ledna 2008, cena 38,- Kč, vydává Vapet v ediční řadě Dětem.  

 

 

Pepek námořník se stal jedním z nejznámějších kreslených hrdinů a ikonou předválečných Spojených států: s individualistickým přístupem, odvahou a fyzickou sílou podporovanou konzumací špenátu dokázal zvítězit v nadlidských dobrodružstvích. 

 

Postavu Pepka námořníka vytvořil kreslíř Elzie Segar, autor obrázkového seriálu Thimble Theatre, jenž vycházel od raných dvacátých let a původně v něm vystupovala Oliva Olejová, její příbuzenstvo a nápadník. Pepek se do tohoto komiksu dostal až v roce 1929 a postupně se z něj stala jedna z nejpopulárnějších kreslených postav. Do širšího povědomí ho však dostal až Max Fleischer, který Pepka po poprvé představil v krátkém filmu v roku 1933. Segar se Pepkovi věnoval do roku 1938, od té doby se na postu výtvarníka vystřídalo několik tvůrců, z nichž nejznámější je Bud Sagendorf. 

 

Animáky s Pepkem produkovala společnost Paramount Pictures a později Famous Studios pod licencí King Features Syndicate. Zásluhou Pepka vzrostla v USA konzumace této zeleniny o 33 procent. 

 

Navzdory všeobecnému mínění není špenát zvlášť dobrým zdrojem železa, ale jeho temně zelené listy obsahují mnoho jiných cenných živin. Někteří lidé se však domnívají, že Pepkovy silácké výkony má na svědomí fakt, že se nejednalo o špenát, který mu dodával tu úžasnou energii, ale o konopí, které pokuřoval ve své dýmčičce. 

 

Nakonec se příhody Pepka námořníka dočkaly i počítačového 3D zpracování, které je sice tím nejmodernějším co může svět animace nabídnout, ale je otázka, zda ty staré, klasicky ručně kreslené epizody díky své atmosféře nebyly lepší. Každopádně to co vám nabízí sobotní disk od Vapetu je právě toto moderní zpracování. 

 

Pepkovi se zdá sen, že jeho táta je v nebezpečí. Rozhodne se tedy, že ho musí najít a zachránit. Podle snu by ho ale měl hledat v Tajuplném moři, kde, jak známo, číhá spousta nebezpečí a hlavně mocná čarodějnice. Pepek se ale jen tak nezalekne a vyjede na moře. Jenomže s ním i jeho přítelkyně Oliva, která nechce zůstat doma. A tak Pepek nebude muset řešit jen nástrahy zlé čarodějnice, ale i Olivinu mořskou nemoc… 

 

Originální název: Popeye’s Voyage: The Quest for Pappy

Země původu: USA, Kanada

Rok: 2004

Délka: 48 minut

Studio: Rainmaker Animation