Mido Film – Kitaro

 

Pravidelně se stávalo, že DVD z produkce společnosti Mido Film Brno se nepozorovaně objevila na pultě a až dodatečně jsme sháněli informace, co že to vlastně vyšlo. Ovšem nyní velké překvapení, na webových stránkách společnosti se objevily v novinkách hned tři tituly najednou. Nicméně na pultě zatím zřejmě nikoli. A tak můžeme zatím pouze konstatovat, že prvním z avizovaných titulů pokračuje sci-fi edice slíbeným japonským titulem Kitaro v ceně zatím neznámé. Informace o filmu jsou také předběžné, zčásti doplněné ze zahraničních zdrojů. Vyšlo 23. srpna 2008 za obvyklou cenu 49,- Kč

 

Kitaro – jeden z nejpopulárnějších japonských animovaných „manga“ seriálů autora Mizuki Shigerua byl poprvé převeden na filmové plátno. Série vznikla již v roce 1959, původně byla zaměřena na mladší fanoušky, v Shonen Magazine byla původní verze uveřejňována v letech 1966 až 1970. Ke znovuzrození došlo s natočením snímku, který je unikátní kombinací skutečných herců a neskutečných mýtických postav v provedení moderní počítačové animace od produkční společnosti Centro Digital Pictures (Kill Bill vol.1, vol. 2, Kung Fu Hustle, Shaolin Soccer) se sídlem v Hong Kongu. Mýtická stvoření Yokai mohou nabývat nejrůznějších forem, film je všechny přináší jako živé, ať už se jedná o ducha kočky, chodící oční bulvu nebo starý les. Následovala televizní série a několik her.
Příběhem nás provází mladík Kitaro, napůl člověk a napůl bájná postava zvaná Yokai, oplývající neomezenou magickou mocí (viz např. stránky ShochikuFilms.com). Při narození, kdy ztratil rodiče, byl Kitarovi předurčen osud ochránce míru mezi naším světem a světem Yokai. Duše jeho otce sledovala z podsvětí nešťastný synův osud a vrátila se jako Yokai v jedné z mluvících očních bulev. Kitaro, ač vychován mezi přízraky, stále se drží v lidské společnosti a snaží se chránit lidské bytosti.

Jeho životní poslání se však stále snaží překazit síly zla obou světů, není tedy nouze o kouzla, souboje, opravdová přátelství, ale i záludné lsti. Vydejme se společně s jeho přáteli na dobrodružnou a nejistou cestu za záchranu našich světů.

A jediný dostupný komentář? Co si o tom mám myslet… Nejhorší na Kitaru je to, že je hrozně… ulítlý a splašený. A nejlepší je – že je hrozně ulítlý a splašený. Co je jednou klad je za chvíli zápor, a co se mi před pěti minutami zdálo z cesty je za chvíli k popukání. Jako hodnocení beru lepší střed, protože. Protože nevím :)

Od stejného režiséra lze nalézt s letošním rokem uvedení připravovaný titul Kitaro and the Millennium Curse… (Gegege no Kitarô: Sennen noroi uta).

Žánr: Fantasy / Akční
Země původu: Japonsko
Rok vzniku: 2007
Délka: 103 minut
Světová premiéra: 28. dubna 2007 – Japonsko
Původní název: Kitaro / Gegege no Kitarô
Režie: Katsuhide Motoki
Námět: Shigeru Mizuki
Scénář: Daisuke Habara
Produkce: Chihiro Kameyama
Společnost: Gegege no Kitarô Film Partners / Shochiku Eizo Company
Hrají: Eiji Wentz (Kitaro), Mao Inoue (Mika Miura), Rena Tanaka (Nekomusume), Yô Ôizumi (Nezumi Otoko), Satoshi Hashimoto (Kuko), Kanpei Hazama (Konaki Jiji), Hikaru Ijyuin (hlas Nurikabe), Kazuhisa Ishii (hlas Beto beto san), Koyuki (Tenko), Shigeru Muroi (Sunakake Baba), Shido Nakamura (O-tengu), Toshiyuki Nishida (Wanyudo), Gô Riju (Haruhiko Miura), a další 

Menu DVD 
Údaje o DVD:  
Volba kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 japonsky, 5.1 česky

Titulky: česky

Nastavení zvukové stopy 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: fotogalerie, právě vychází, již vyšlo