Blesk – Vuk

Blesk v úterý 24. června 2008 vydá pro děti titul Vuk za 44,- Kč. Jde o další z matoucích tahů na našem trhu, protože tenhle animák je známý z kin i pod jménem Lišáček Lup. V českých pramenech lze nalézt pamětnické nostalgické vzpomínání na uvedení seriálu v Magionu či Veze. 

 

Malý lišáček Vuk je velký nezbedník. Není však sám, v problémech mu pomáhá věrný kamarád Karak. Dohromady musí čelit velkému nebezpečí v podobě zlého lovce. Podaří se jim to? Musí zachránit přítelkyni lišku a zažijí při tom i mnoho veselých dobrodružství a příhod.

Příhody lišáka Vuka a jeho bratrů a sester má na svědomí maďarský spisovatel István Fekete (25.1.1900–23.6.1970), autor románů pro mládež a příběhů o zvířatech. Právě podle jeho námětu vznikl jeden ze světově údajně nejznámějších maďarských animovaných filmů.

Oficiální text vypadá, jako kdyby ho psal někdo, kdo příběh sledoval jedním okem při jiné činnosti – podle zahraničních zdrojů i komentářů pamětníků je Karak Vukovým strýcem, starým lišákem, který převzal výchovu poté, co Vukova liščí rodina byla vyhlazena lovcem. A ten se postará, aby se z Vuka stala nejlepší liška široko daleko. Bohužel pouze do své smrti při honu. Nebo že by na DVD byl jiný příběh?

Pokud Vás baví angličitna a chcete znát podrobně děj, pokud chcete detaily v češtině.

Žánr: Animovaný / Pohádka
Země původu: Maďarsko
Rok vzniku: 1981
Délka: 76 min.
Původní název: Vuk / The Little Fox
Režie: Attila Dargay
Námět: István Fekete
Scénář: Attila Dargay, István Imre, Ede Tarbay
Hudba: Péter Wolf
Kamera: Irén Henrik
Společnost: Pannónia Filmmstúdió

Hrají: v původním znění – Judit Pogány (mladý Vuk), József Gyabronka (Vuk), Teri Földiová (Íny, Vukova matka), Gyula Szabó (Kag, Vukův otec), László Csákányi (Karak, starý lišák), Erzsébet Kútvölgyi (mladá liška), Tibor Bitskey (vypravěč), Miklós Benedek (Sut), Gyula Bodrogi (kráva), Péter Haumann (husa #1), Róbert Koltai (lovec), Sándor Szabó (Vahúr), Ferenc Zenthe, Ilona Györi (lovcova žena), András Márton (černý pták), Gyula Horváth (žába)

České znění DVD (animsvet): Eva Spoustová, Karel Richter, Mirka Součková, Antonín Navrátil, Bohdan Tůma, Martin Sobotka, Michal Jagelka, Zdeněk Podhůrský, Zbyšek Pantůček, Jana Mařasová, Zdeněk Mahdal, Jiří Peřina, Hana Talpová

Údaje o DVD:
Zvuk: 2.0 mono (??) maďarsky, česky, slovensky
Titulky: zřejmě žádné
Obraz: 4:3
Bonus: připravujeme