Šíp – Dívka na koštěti

Pokud se tak jako já děsíte, co vznikne z ohlášeného pokračování, můžete zatím klidně sáhnout po roky ověřené jistotě – v úterním Šípu vyjde 17. června 2008 každoročně v TV opakovaná Dívka na koštěti v ceně 42,- Kč. Česká filmová komedie o zmatcích, které v pohádkové říši i ve světě lidí způsobí uprchlá čarodějnická učnice Saxana.


Komedie o mladé čarodějnici, která dala přednost životu mezi lidmi před výsadami nadpřirozených bytostí. Příběh o Saxaně, jak se začínající čarodějnice jmenuje, není jen návratem do světa pohádek, dětských snů a fantazie, ale především konfrontací se světem konkrétním a reálným. Saxana, která uteče z pohádkové říše a seznámí se s dobrem i zlem skutečného lidského světa, se nakonec přece jen rozhodne mezi lidmi zůstat, protože zde našla něco víc, než jí mohly poskytnout čarodějnické síly, totiž opravdový lidský cit.

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji přivedl zpět. Saxana však po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší Saxana, že nejde o vývar z opravdového babského ucha, leč o bylinkový vývar z šalvěje přeslenitého, zvaného lidově babské ucho. Honba za babským uchem Saxanu přivádí do řady potíží, nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenám řadou zdařilých i poněkud nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu – lásky.

Dílo plné filmových triků v roce 1971 natočil režisér Václav Vorlíček podle námětu a scénáře zpracovaných společně s Hermínou Frankovou a Milošem Macourkem. Za zvláštní filmové efekty architekt Oldřich Bosák získal v roce 1973 na mezinárodním katalánském filmovém festivalu Sitges cenu Medalla Sitges en Plata de Ley. Volné pokračování s názvem Saxana – veletrh strašidel by mělo mít premiéru 15. ledna 2009.

 

Žánr: Komedie / Rodinný / Pohádka
Země původu: Československo
Rok vzniku: 1972
Délka: 76 min.
Premiéra v kinech ČR: 8. září 1972
Režie: Václav Vorlíček
Scénář: Hermína Franková, Miloš Macourek, Václav Vorlíček
Produkce: Jiří Šebor, Miloš Stejskal
Hudba: Angelo Michajlov
Text: Pavel Kopta
Kamera: Vladimír Novotný
Kostýmy: Theodor Pištěk
Společnost: Filmové studio Barrandov – výrobní skupina Oty Hofmana
Natáčeno: Praha / Křivoklát / Pardubice / Nižbor

 

Hrají: Petra Černocká (Saxana), Jan Hrušínský (Honza Bláha), Jan Kraus (Miky Rousek), František Filipovský (Rousek starší), Vladimír Menšík (upír ve výslužbě, školník v čarodějnické škole), Vlastimil Zavřel (Bohouš Adámek), Michal Hejný (Čenda Bujnoch), Jaromír Spal (Bláha), Vlastimil Hašek (Pešek), Zdeněk Dítě (ředitel školy), Robert Vrchota (stěhovák), Karel Pavlík (šofér Čenda), Jiří Lír (učitel botaniky), Josef Bláha (ředitel čarodějnické školy), Jan Libíček (psychiatr), Karel Augusta (biskup), Ludmila Píchová (učitelka čarodějnic), Stella Zázvorková (uklizečka Vondráčková), Jana Drbohlavová (Pešková), Helena Růžičková (pacientka v blázinci), Milan Neděla (hostinský), Otto Lackovič (Ind), Lubomír Kostelka (zřízenec zoo Bauer), Karel Houska (inspektor), Meda Valentová (babička), Jaroslava Obermaierová (ošetřovatelka), Běla Jurdová (učitelka), Miriam Kantorková (učitelka), Míla Myslíková (Bláhová), Svatopluk Skládal (učitel), Pavel Spálený (příslušník VB), Miroslav Doubrava (vedoucí farmy), Stanislav Litera (učitel), Josef Kolb (zřízenec), Roman Skamene (spolužák), Luděk Kopřiva (učitel), Antonín Jedlička (učitel)

 

Údaje o DVD: (vydavatel Bonton Film):
Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky
Titulky: česky, anglicky
Obraz: 4:3
Bonus: Filmografie, Fotogalerie, Rozhovory (Václav Vorlíček, Petra Černocká, Helena Růžičková)