Televizní tipy na leden 2009

S novým rokem dochází v televizích ke změnách ve vysílacích plánech a programových schématech. Mimo jiné se v programu objeví začátkem ledna pár zajímavých pořadů, které mě zaujaly a na které bych vás upozornil.

Již od zítřka, od soboty 3. ledna 2009 se v 17.45 na ČT1 setkáme se superintendatem Adamem Dalglieshem v adaptaci detektivního románu P. D. Jamesové Zahalte jí tvář, kterým v roce 1962 zahájila svou dlouhou a úspěšnou spisovatelskou kariéru. Přivedla v něm na stránky knih – a posléze pak i na televizní obrazovky – onoho poněkud netypického detektiva jménem Adam Dalgliesh. Na první pohled mírně flegmatického, zjemnělého chlápka, který na rozdíl od svých razantnějších kolegů píše poezii, bydlí v bytě nad Temží, jezdí jaguárem a ve Scotland Yardu postupně dosáhl hodnosti komandera.
Britský seriál se bude v sobotní podvečery objevovat po šest víkendů.

Zítra 3.1.2009 začíná také unikátní projekt České televize Zlatá šedesátá. V dějinách české a slovenské kinematografie tvoří šedesátá léta minulého století vrcholnou etapu, díky čemuž se mu také říká „Československý filmový zázrak“. Dokumentární cyklus 26 televizních portrétů, po nichž bude vždy následovat film ilustrující tvorbu této osobnosti. V prvním díle to bude osobnost Miloše Formana a po pořadu bude následovat komedie Černý Petr.

"Jsou to věci, které člověk ještě neslyšel, které se dozví poprvé. Jsou nesmírně zajímavé, zejména pro fanoušky filmu," řekl producent Čestmír Kopecký. Rozhovory by měly přiblížit umělecké prostředí v 60. letech v Československu, na obrazovkách zaznějí výpovědi 95 filmařů včetně 25 Slováků. Většinu rozhovorů připravili Jan Lukeš s Martinem Šulíkem. Zlatá šedesátá vznikala skoro tak dlouho, jako probíhala samotná československá filmová vlna – osm let.

Na první neděli roku 2009 Česká televize nachystala filmovou podobu románu Josefa Škvoreckého a Zdeny Salivarové Setkání v Praze, s vraždou (ČT1, 20:00). A nutno říct, že skvěle obsazenou – v hlavních rolích Iva Janžurová, Jiří Menzel, Pavel Liška a Jan Tříska.

David Dunn jako jediný zázračně přežil tragickou havárii vlaku a lékaři u něho nenalezli žádné zranění. V čem spočívá tajemství jeho nezranitelnosti? Kým a proč byl vyvolen a obdařen jedinečnou schopností přežít? Odpovědi na stejně znepokojivé otázky mu chce nabídnout podivný majitel galerie a vyznavač komiksů Elijáš Price ve filmu Vyvolený (sobota 3. ledna 2009 na ČT1, 21:55).

Už několik let čekám, bohužel marně, na vydání jednoho z vůbec nejlepších seriálů které kdy v naší televizní tvorbě vznikly – Byli jednou dva písaři. Dlouho se psalo o tom, že by ho měli vydat u DiViDi, ale zřejmě spory o prodeje českých seriálů, kdy se České televizi zdálo že prodej na DVD jí málo vynáší (vždyť to znáte, všichni pořád mají málo, viz České dráhy, Česká pošta, nečeský EON :) … atd…). A tak nám, kteří tebto seriál milujeme, nezbývá než nažhavit DVD rekordéry, protože oficiální vydání je v nedohlednu. Takže nezapomeňte, první díl začíná v neděli 4. ledna 2008 od 11.00 hodin na ČT1.

Byli jednou dva písaři

Výtečnou komedii bratří Coenů Bratříčku, kde jsi? (Prima, neděle 4. ledna 2009, 21:45) jste ještě dost možná neviděli. Vypráví o Everettovi a jeho přátelích, kteří utíkají z vězení s vidinou nalezení velkého pokladu. Netuší však, že jižanský kraj zalitý sluncem pro ně chystá nejedno překvapení. Pokud jste nezakoupili na DVD v edici FilmX, máte nyní šanci film uvidět aspoň v televizi v neděli 4. ledna 2009.

Pokud se zajímáte o rockovou hudbu, neměl by vám ujít dokumentární cyklus BBC Sedm rockových věků (Seven Ages of Rock), který začníná na slovenské ST2 v pondělí 5. ledna 2009 ve 20.55  dílem Moje generace – zrod rocku

Malé šedé buňky dostanou zase jednou pořádně zabrat! Na ČT1 se od 8. ledna každý čtvrtek bude objevovat ve čtyřech premiérových dílech detektiv Hercule Poirot. První díl se jmenuje Smrt staré posluhovačky. Britský film, natočený podle románu Agathy Christie vám zpříjemní celkem čtyři čtvrteční večery.

Od neděle 11. ledna 2009 se na stanici Prima objeví nová jedenáctá řada  britského kriminálního seriálu  Vraždy v Midsomeru XI., a to v hlavním vysílacím čase (od 20.00 hodin). První díl se jmenuje Krvavá svatba.